Πολιτισμός

«Έφυγε από τη ζωή η μαμά των παιχνιδιών ,Μαρία Αργυριάδη»

260

Την τελευταία της πνοή άφησε η Μαρία Αργυριάδη σε ηλικία 72 ετών , η μεγάλη ερευνήτρια και συλλέκτρια – συντηρήτρια παιχνιδιών , όπου τα τελευταία χρόνια είχε κληροδοτήσει τη συλλογή της στο Μουσείο Μπενάκη , για το «Μουσείο Παιχνιδιών» .
Με πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη αγάπη για τα παιχνίδια ,η Μαρία Αργυριάδη ξεκίνησε το 1970 να συλλέγει παιχνίδια και κούκλες (Ελληνικά και ευρωπαικά) , ενώ είχε σπουδές πάνω στην γλυπτική στην σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π. Η αφοσίωση που έδειξε πάνω στην συλλογή της στις κούκλες , όσο και στην επιδιόρθωση τους , είναι εκείνη που την έκανε γνωστή και την τοποθέτησε στις δέκα σημαντικότερες συλλογές στην Ευρώπη.

Το Μουσείο Μπενάκη θέλησε να την αποχαιρετήσει με την ακόλουθη επιστολή:
«Η Μαρία κληροδότησε σε όλους μας μια σειρά μελετών και ένα ολόκληρο μουσείο πάνω στο αγαπημένο της θέμα, τα παιδικά παιχνίδια. Η γνώση της, βαθιά και ευρύτατη, όπως μπορεί να βεβαιώσει καθένας που είχε την τύχη να συνομιλήσει μαζί της, εκπήγαζε από δεκαετίες ενασχόλησης συνταιριασμένης με πραγματικό πάθος και με απέραντη γενναιοδωρία.
Αυτή η γενναιοδωρία δεν εκφράστηκε στην προσφορά μόνο του υλικού αποθησαυρίσματος του πάθους της, της συλλογής παιχνιδιών, αλλά και στην προσφορά του χρόνου που αφιέρωσε στη δημιουργία, την τεκμηρίωση και τη λειτουργία ενός ολόκληρου μουσείου. Λίγες μόνο ημέρες μετά την παρότρυνση του ‘Αγγελου Δεληβορριά το 1991 υπογράφηκε η δωρεά της και σε αυτή την πράξη προσφοράς η Μαρία παρέμεινε αφοσιωμένη. ‘Αλλωστε, την εκλάμβανε ως υποχρέωση και εργάστηκε για αυτήν για τρεις δεκαετίες έως τα εγκαίνια του Μουσείου Παιχνιδιών τον Οκτώβριο του 2017.
Για το πάθος της, για την αφοσίωσή της, για τη γενναιοδωρία της, για την αγάπη της, πολλά απομένει να ειπωθούν. Σήμερα, ημέρα του αποχωρισμού, την ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερε».

 

 

 

 

 

Επιμέλεια άρθρου

Στράτος Παφλιωτέλλης