Πολιτισμός

Επαναστάτης Λουκάνικος: Ένα βιβλίο για τον θρυλικό διαδηλωτή σκύλο!

90

Έζησε μια θρυλική ζωή! Ήταν ο Λουκάνικος, ο σκύλος των διαδηλώσεων στην Αθήνα από τον πρώτο καιρό της κρίσης έως το 2012. Ένας σκύλος γενναίος, που βρισκόταν στο πλάι των διαδηλωτών και μοιραζόταν τα πάθη τους. Ο Λουκάνικος έγινε εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό TIME, σε δεκάδες περιοδικά ανά τον κόσμο, αλλά και τραγούδι και θρύλος στα ΜΜΕ παγκοσμίως.

Ο Λουκάνικος αντιπροσώπευε τη διαφορετικότητα, το θάρρος, την έλξη ακόμη και για την παράβαση προς τέρψιν της αρμονίας και της ειρήνης. Και γι’ αυτό τον λόγο έγινε θρύλος και έγραψε το συμβολικό πέρασμά του στον κόσμο.

Ο Λουκάνικος ζωντανεύει και πάλι μέσα στις σελίδες του νέου βιβλίου της συγγραφέως Χριστίνας Ταράτσα με τίτλο Επαναστάτης Λουκάνικος.

Ο Λουκάνικος παίρνει την ανθρώπινη υπόσταση και αφηγείται ο ίδιος την ιστορία του. Kάθε επαναστάτης βιώνει μια αθωότητα, που είναι το κλειδί το οποίο ανοίγει τις πόρτες των μυστικών της ζωής… Αυτή την αθωότητα ξεδιπλώνει και η συγγραφέας δίνοντας φωνή στον ίδιο τον Λουκάνικο…

«Με λένε Λουκάνικο…

Είμαι επαναστάτης και ήρωας… κι ας γεννήθηκα σκύλος και όχι άνθρωπος… Έζησα τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής μου στην πρώτη γραμμή του πυρός. Αγωνίστηκα μαζί με τους ανθρώπους που μάχονταν στους δρόμους για τα δικαιώματά τους… Είναι σπουδαίο να ζεις μέσα στην αθωότητα, να αναζητάς τους δρόμους της ειρήνης και της αγάπης, εκεί όπου ανασαίνει η ομορφιά του κόσμου…»

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου περιφέρονται, μέσα από διαλόγους, αλληγορικές σκέψεις και παραβολικό λόγο, όλα εκείνα που θα ήθελε κάποιος να μάθει στο παιδί του, αλλά και να τεκμηριώσει τις υποψίες του ένας έφηβος ή ένας ενήλικας.

Στο έργο της Χριστίνας Ταράτσα,  λήμματα όπως επανάσταση, ελευθερία, δημοκρατία, φιλία, αγάπη, πρωτοστατούν κι αφήνουν ελεύθερες τις λέξεις που ορίζουν τις έννοιές τους. Τα πάθη που οδηγούν τους ανθρώπους, αφήνονται κι αυτά ελεύθερα να καθοδηγούν τις ζωές τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματικότητα…

 

Συγγραφέας: Χριστίνα Ταράτσα

Εκδόσεις: Μωραΐτης