Πολιτισμός

«Ο Άγγελος Παπαδημητρίου για την ηλικία του , και τον Μίκη Θεοδωράκη»

332

Ο ιδιαίτερα χαρισματικός και ετοιμόλογος Άγγελος Παπαδημητρίου υποδέχθηκε στο σπίτι του τη δημοσιογράφο της Lifo , Μερόπη Κοκκίνη , για μία εφ όλης της ύλης εξομολόγηση. Εκεί εκτός των άλλων ο γνωστός και ταλαντούχος καλλιτέχνης αποκάλυψε την ηλικία του , τη γνώμη του περί καλλιτεχνικό θάνατο , αλλά και μία γνώμη για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Συγκεκριμένα δήλωσε πώς : «Το ότι είμαι “ζωντανός” ακόμα και έχω φτάσει σε αυτή την ηλικία, στα 66 μου χρόνια, είναι ένα θαύμα. Για τους καλλιτέχνες ειδικά είναι σαν περπατούν πάνω σε ένα ναρκοπέδιο με βόμβες και σκατά. Βλέπεις τα πτώματα και εξακολουθείς να προχωράς. Βλέπω φίλους μου, εξαιρετικές περιπτώσεις, και τους παρακολουθώ να “πεθαίνουν”. Κι όταν λέω πεθαίνουν δεν εννοώ τον βιολογικό θάνατο. Εννοώ ότι βαριούνται, προδίδονται. Κοιτάω πίσω μου λοιπόν και βλέπω πτώματα, βλέπω λίγους να επιβιώνουν. Λίγοι συνεχίζουμε. Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις. Δεν ξέρω να σου πω στα αλήθεια. Πιστεύω ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχει να κάνει με την τύχη.»
Συμπληρώνοντας : « Βλέπω πολλούς να μιλάνε και να αναλύουν πως έχουν κάνει το ένα και το άλλο και να τα συνδέουν όλα με ένα τρόπο αλλά πιστεύω είναι λίγο απατεώνες. Συνδέουν τα πράγματα με έναν τρόπο προς όφελός τους. Δηλαδή, ο Μίκης Θεοδωράκης, ας πούμε, έχει γράψει τετρακόσια βιβλία για το πώς έκανε τη ζωή του, πώς χάραξε την πορεία του, λες και την έφτιαξε αυτός. Μα είναι ένα ψέμα αυτό. Πότε δεν βγαίνει κάτι βάσει σχεδίου. Από μια τρέλα γίνονται όλα. Από μια σύμπτωση, από μια σαχλαμάρα, από μια τύχη, από μια γάτα.. Και προχωράς. Φυσικά θέλει να έχεις και έναν χαρακτήρα, μια εξυπνάδα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν».

 

 

‘Επιμέλεια άρθρου

Στράτος Παφλιωτέλλης