Πολιτισμός

 Ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα κοσμεί επιτέλους το κέντρο της Αθήνας.

45

Το έργο που φιλοτέχνησε ο Έλληνας διεθνούς φήμης γλύπτης Γιάννης Παππάς, βρήκε επιτέλους το σημείο όπου θα τοποθετηθεί .

Όταν το 1993 ο διάσημος εικαστικός δημιούργησε τον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έχει ύψος 3,45 μέτρα και μήκος 3,8 ,δεν φανταζόταν κανείς πως για τα επόμενα 26 χρόνια θα ήταν τόσο δύσκολη η τοποθέτησή του σε κάποιο μέρος της Αθήνας.

Στη αρχή το έργο του , το απέκτησε το Υπουργείο Πολιτισμού, και κατόπιν έγινε δωρεά στον Δήμο Αθηναίων .

Οι προτάσεις πολλές, η ασυμφωνία απόψεων ακόμα μεγαλύτερη, και η γραφειοκρατία απλά ανυπέρβλητη. Δυστυχώς ο Γιάννης Παππάς , ο οποίος απεβίωσε το 2005, δεν πρόλαβε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να δει τον δικό του Μέγα Αλέξανδρο , το έργο της ζωής του, να παίρνει την δική του θέση , την θέση που του αξίζει στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Επιτέλους όμως η απόφαση πάρθηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος θα κοσμεί σε λίγο καιρό το κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα θα βρίσκεται στην συμβολή της λεωφόρου Αμαλίας με τη Βασιλίσσης Όλγας ,στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την «Συμφωνία των Πρεσπών» οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει και οι υπάλληλοι του Δήμου εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου ο ανδριάντας να τοποθετηθεί στην θέση που του αξίζει.

 Αξίζει να τονίσουμε ότι ο σπουδαίος καλλιτέχνης Γιάννης Παππάς ξεκίνησε την μελέτη του συγκεκριμένου έργου από το 1941 η οποία και κράτησε 32 ολόκληρα χρόνια.

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη