Πολιτισμός

Προτάσεις βιβλίων για ένα όμορφο καλοκαίρι!

130

   

Κάθε βιβλίο κι ένα ταξίδι. Κάθε ταξίδι και μια εμπειρία. Κάθε εμπειρία και μία γνώση. Κάθε γνώση και μία δύναμη. Παρακάτω προτείνονται 5 βιβλία, 5 τελείως διαφορετικές μεταξύ τους εμπειρίες, για να σας ταξιδέψουν, να σας κρατήσουν συντροφιά και να σας διασκεδάσουν.

Γράφει η Πηνελόπη Κοφιάνη

«Η κλέφτρα των βιβλίων» Μάρκους Σούζακ  Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κατηγορία: Ιστορικό, κοινωνικό μυθιστόρημα - Περιπέτεια

Η βραβευμένη (Printz Honor Book 2006 Book Sense Book Of The Year) αυτή ιστορική, κοινωνική περιπέτεια, που μεταφέρθηκε με επιτυχία και στην μεγάλη οθόνη, αποτελεί μια υπέροχη, αντιπολεμική ιστορία, που ξεχειλίζει από ανθρωπιά και τρυφερότητα. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου μία προς μία, γινόμαστε θεατές και συμμέτοχοι στην  ζωή της μικρής Λίζελ, της ηρωίδας, την βλέπουμε να  μεγαλώνει, να περνάει σιγά-σιγά στην εφηβεία και μαζί της γνωρίζουμε την ορφάνια, την φτώχεια και την παράνοια του ναζισμού και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

«Η κλέφτρα των βιβλίων» είναι μια ιστορία αφιερωμένη στην δύναμη της ανθρωπιάς, στις  ανατροπές της ζωής, και στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων!

 

«Ο αιχμάλωτος του ουρανού» Κάρλος Λουίθ Θαφόν  Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κατηγορία: Μεταφυσικό θρίλερ - Περιπέτεια

Με τον «Αιχμάλωτο του ουρανού» ο Κάρλος Λουίθ Θαφόν, ο κορυφαίος αυτός σύγχρονος Ισπανός συγγραφέας ολοκληρώνει στην ουσία μια μοναδική τριλογία. «Η σκιά του ανέμου», «Το παιχνίδι του αγγέλου» και «Ο αιχμάλωτος του ουρανού» τώρα, η τριλογία δηλαδή του «Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων» αποτελούν την εκκεντρική και αδιάσπαστη συνέχεια βιβλίων, που κατά την γνώμη μας,  θα πρέπει ο καθένας να έχει στην βιβλιοθήκη του. Ο πασίγνωστος πλέον και αριστοτεχνικός τρόπος γραφής του Κάρλος Λουίθ Θαφόν μας μεταφέρει νοερά στην Βαρκελώνη της δεκαετίας του ‘50, όπου μέσα από τον κόσμο του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων και του βιβλιοπωλείου Σεμπέρε & Υιοί, βλέπουμε να κλείνει τον κύκλο της η μυστηριώδης και σκοτεινή ιστορία του Ντανιέλ Σεμπέρε μέσα από μια έξυπνη και ευρηματική πλοκή, γεμάτη από εικόνες νοσταλγίας και σημαντικές προσωπικότητες της Ισπανικής λογοτεχνίας και κουλτούρας.

 

«3 δευτερόλεπτα που κάνουν την διαφορά. Η δύναμη της δεύτερης σκέψης» Les Parrott, PHD με πρόλογο του John Maxwell  Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Κατηγορία: Άνθρωπος και σχέσεις - Προσωπική βελτίωση

Με το βιβλίο αυτό, ο δρ. Πάροτ μας συστήνει στην δύναμη της δεύτερης σκέψης, στην δύναμη δηλαδή, που είναι η μόνη, η οποία μπορεί να αντιπαρατεθεί σε αυτήν της παρόρμησης. Στην αρχή περιγράφει τις έξι πιο συνηθισμένες αρνητικές παρορμήσεις, αυτές δηλαδή, που είναι συνήθως υπαίτιες για αποφάσεις ολέθριες για μας τους ίδιους κι έπειτα ρίχνει το «δόλωμα» – όπως πολύ χαρακτηριστικά λέει στον πρόλογο του βιβλίου ο John Maxwell – των 3 δευτερολέπτων, αποδεικνύοντας μας στην ουσία, ότι αυτός είναι όλος κι όλος ο χρόνος που χρειάζεται, για την αλλαγή της κατεύθυνσης μιας αρνητικής παρόρμησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εμείς πάλι, ως αναγνώστες, δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να «τσιμπήσουμε το δόλωμα» του δρ. Πάροτ και καταλήγουμε έτσι να μαθαίνουμε, πώς να μην υποκύπτουμε σε έναν τρόπο σκέψης που μας κρατάει πίσω, αντικαθιστώντας τον με έναν νέο.

«Τα Ψάρια που Σκαρφαλώνουν στα Δέντρα» Sebastian Fitzek  Εκδόσεις: Διόπτρα

Κατηγορία: Ψυχολογία - Προσωπική ανάπτυξη

Ο Sebastian Fitzek, ο δημιουργός των μεγάλων αστυνομικών best sellers, μας εκπλήσσει ευχάριστα με αυτό το τόσο διαφορετικό ως προς το περιεχομένο βιβλίο του. «Τα Ψάρια που Σκαρφαλώνουν στα Δέντρα» είναι το βιβλίο που εμπνεύστηκε και έγραψε από τον ρόλο του ως πατέρας και μας το συστήνει με χιούμορ, αμεσότητα και χωρίς ίχνος σοβαροφάνειας. Μία πολύ δυνατή τροφή για σκέψη, μία κατάθεση ψυχής, κληροδότημα και «πυξίδα», όπως το ονομάζει κι ο ίδιος, για τις νέες γενιές, που αναζητούν τον δικό τους δρόμο

«Η Αλίκη στην χώρα των ψεμάτων» Ελένη Δαφνίδη

Kurt Eichenwald  Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κατηγορία: Χιούμορ - Κοινωνικό - Αισθηματικό

Αν θέλουμε να γελάσουμε με την καρδιά μας, αν θέλουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, που από την πρώτη έως και την τελευταία του σελίδα θα μας αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον με την ευρηματική πλοκή του, τότε «Η Αλίκη στην χώρα των ψεμάτων» είναι το βιβλίο που πρέπει να επιλέξουμε. Η Ελένη Δαφνίδη, η συγγραφέας, βάζει πολύ έξυπνα την ηρωίδα της, την Μυρτώ, να μας την διηγείται την σουρεαλιστική της ιστορία, για το πώς προσπαθεί να ξεσκεπάσει όποιον κι ό,τι κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας της, ενώ η ίδια βρίσκεται σε κώμα. Ένα βιβλίο που διακωμωδεί τα πάντα, που σατιρίζει πανέξυπνα καθημερινές καταστάσεις και που πραγματικά, θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην γελάσουμε, διαβάζοντάς το.

«Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου».

– Carlos Louis Zafon (Ισπανός συγγραφέας)