Πολιτισμός

Προτάσεις βιβλίων για… Χειμερινούς αναγνώστες!

101

Κάθε βιβλίο κι ένα ταξίδι. Κάθε ταξίδι και μια εμπειρία. Κάθε εμπειρία και μία γνώση. Κάθε γνώση και μία δύναμη. Παρακάτω προτείνονται 5 βιβλία, 5 τελείως διαφορετικές μεταξύ τους εμπειρίες, για να σας ταξιδέψουν, να σας κρατήσουν συντροφιά και να σας διασκεδάσουν.

«Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει». Carlos Ruiz Zafón

Γράφει η Πηνελόπη Κοφιάνη

 

«Όσα δε λέγονται» 

Μαρία Γιαννάκη 

Εκδόσεις: Andy’s Publishers 

Το «Όσα δεν λέγονται» είναι η πρώτη και ιδιαίτερα δυναμική εμφάνιση της Μαρίας Γιαννάκη στον όμορφο κόσμο των βιβλίων. Ο Βασίλης Βασιλικός, που προλογίζει το παρθενικό της έργο, αναφέρεται σε αυτό  ως «ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, πολλαπλών προβλημάτων μυθιστόρημα», το οποίο τον εξέπληξε ευχάριστα. Σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι τον «άφησε άφωνο η επιμονή της Μαρίας Γιαννάκη, να φτάσει εκεί ακριβώς που έπρεπε». Ο ίδιος επιλέγει να μην αποκαλύψει στον πρόλογό του κάτι από το περιεχόμενο του έργου της, θέλοντας να αφήσει τον αναγνώστη να εκπλαγεί το ίδιο ευχάριστα με εκείνον, καθώς πιστεύει ότι ο με ήθος και ύφος γραπτός λόγος της Μαρίας Γιαννάκη, την εντάσσει δικαιωματικά στην νέα συγγραφική γενιά. Εμείς πάλι, σεβόμενοι την άποψή του, αποκαλύπτουμε μόνο ένα ελάχιστο απόσπασμα, ώστε η δύναμη του λόγου της να μιλήσει από μόνη της.

«Το γράψιμο λάτρεψες γιατί μονάχα έτσι μπόρεσες να τον αγγίξεις. Με τις λέξεις έπαιξες μαζί του· το διασκέδασες. Σου λείπει. Στο φανάρι προχτές, σε μια στιγμή, νόμισες πως κρατούσε το τιμόνι στο αμάξι δίπλα. Σύντομα διαψεύστηκες. Έμεινες να κοιτάζεις με την φαντασία πως ήταν εκείνος. Σου έχει λείψει και ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Ούτε πριν ο δρόμος είχε επιστροφή. Κανείς και τίποτε δεν επιστρέφει. Γι’ αυτό δεν σου αρέσουν τα λεπτά που περνούν τόσο βιαστικά κι οι δείκτες που τρέχουν στον κύκλο. Κανείς δεν τα δικαιούται πίσω.»

«ΚΟΡΙΤΣΙ Α» 

Αμπιγκέιλ Ντίν 

Εκδόσεις: Ψυχογιός 

«Το Κορίτσι Α», απάντησε. «Το κορίτσι που απέδρασε. Αν κατάφερνε ένας από σας να ξεπεράσει ό,τι έγινε, αυτή θα ήσουν εσύ».

Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, μια ιστορία τρόμου, αγάπης, αλλά και λύτρωσης, που εκτός από τις διθυραμβικές κριτικές που έχει ήδη αποσπάσει, αποτελεί κι ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Η προσεγμένη αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο της Αμπιγκέιλ Ντιν προσδίδει τέτοια αμεσότητα, που είναι δύσκολο για τον αναγνώστη να μην σχηματίζει εικόνες με κάθε της λέξη. Με την κοφτή, μακριά από λυρισμούς και αρκετά αποστασιοποιημένη από συναισθηματισμούς γραφή της, η συγγραφέας μας εισάγει στον κόσμο της ηρωίδας της, κάνοντάς μας να νιώθουμε εμείς οι ίδιοι τα συναισθήματα του Κοριτσιού Α: του κοριτσιού που απέδρασε. Βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία του 2021 σύμφωνα με το AMAZON, τα περιοδικά MARIE CLAIRE και GRACIA και την αλυσίδα βιβλιοπωλείων WATERSTONES. Μεταφράζεται ήδη σε 33 χώρες και πρόκειται σύντομα, να γίνει τηλεοπτική σειρά από τον σκηνοθέτη του ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ.

«Η ιστορία της Λίσι» 

Στίβεν Κινγκ

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος 

Τι να πει κάποιος για τον Στίβεν Κινγκ, έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς της εποχής μας. Οι “περγαμηνές” του μιλάνε από μόνες τους: 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων, με πολλά από τα έργα του να έχουν γίνει ταινίες και σειρές (Σάλεμς Λοτ, Το Αυτό, Το Κοράκι, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Το Ινστιτούτο, Outsider, Εξύψωση, Ωραίες Κοιμωμένες) και με έναν μακρύ κατάλογο διεθνών βραβεύσεων. «Η Ιστορία της Λίσι» έχει ήδη μεταφερθει σε μίνι σειρά με σενάριο δικό του και πρωταγωνιστές τους Julian Moore και Clive Owen, σε σκηνοθεσία Pablo Larain. Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «Η Ιστορία της Λίσι» είναι ίσως το πιο προσωπικό και δυνατό έργο του Στίβεν Κινγκ, που έχει θέμα την πηγή της δημιουργικότητας, τους πειρασμούς της παράνοιας και τη μυστική γλώσσα της αγάπης.

«Το Μικρό Βιβλίο της Ζωής»

Χαλίλ Γκιμπράν

Εκδόσεις: Διόπτρα 

Ο Χαλίλ Γκιµπράν, Λιβανέζος συγγραφέας, ποιητής και εικαστικός καλλιτέχνης παραµένει µέχρι σήµερα ένας από τους πολυδιαβασμένους ποιητές όλων των εποχών. Ο Προφήτης, το αριστούργημά του, είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασµένα πνευµατικά κείµενα όλων των εποχών. «Το Μικρό Βιβλίο της Ζωής» αποτελείται από 100 αποφθέγματα, ιστορίες και ποιήματα από όλο το έργο του, κάτι σαν το απόσταγμα της ήρεμης δύναμης του λόγου του, της σοφίας του και της στοχαστικότητάς του. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια παρότρυνση, ώστε να δούμε τον κόσμο “μέσα από τα δικά του μάτια” ως σύνολο και να αντιληφθούμε ή και να ξαναθυμηθούμε, ότι όλοι και όλα φέρουμε μέσα μας την ίδια ύλη και ενέργεια, αυτήν της Φύσης.

«Γέτι – Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης»

Μαρίνα Γιώτη

Εκδόσεις: Διόπτρα

… και μια πρόταση για τους μικρούς μας φίλους – κι όχι μόνο. «Γέτι – Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης». Το πιο πρόσφατο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, από την σειρά «Γέτι». To Γέτι, αυτός ο φανταστικός φίλος, που αγαπήσαμε μικροί και μεγάλοι, έρχεται εδώ να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να κάνουν πράξη την εξέλιξή τους, μέσα από την θετική σκέψη. Μέσα από παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες θετικής παρότρυνσης, τα παιδιά μαθαίνουν, πώς να εκπληρώνουν τα όνειρά τους και να είναι ευτυχισμένα, αλλάζοντας την νοοτροπία τους μέρα με τη μέρα. Ένα βιβλίο, που μας πηγαίνει και στο «πώς», στο «παρακάτω» και δεν στέκεται απλά και μόνο στο «τι πρέπει να γίνει».

«Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού». Jean Rhys