Συνεντεύξεις

Γωγώ Τσακογιάννη

Ο καρκίνος του μαστού!!! Δώδεκα χρόνια πριν τον αντιμετώπισα και δώδεκα χρόνια μετά με έκανε συγγραφέα
494

 

Η Γωγώ Τσακογιάννη με αφορμή την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού ,έγραψε μια συγκλονιστική ιστορία, η οποία περιγράφει ,πώς μια γυναίκα με τον σωστό σύντροφο στο πλάι της μπορεί να καταπολεμήσει , και στο τέλος να ξεπεράσει τα πάντα .

Κουβεντιάσαμε μαζί της ,σε ένα καφέ στην Πλάκα , και δεν δίστασε να αποκαλέσει τον εαυτό της εγωκεντρικό πλάσμα στο παρελθόν , αλλά και να παροτρύνει τον κόσμο να Αγαπάει τον εαυτό του , και να δηλώνει Ευχαριστώ στο σύμπαν, για ότι του φέρνει….

Συνέντευξη στον Στράτο Παφλιωτέλλη

1-Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε για να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ο καρκίνος του μαστού!!! Δώδεκα χρόνια πριν τον αντιμετώπισα και δώδεκα χρόνια μετά με έκανε συγγραφέα. Μέσα στο βιβλίο μου Μ΄ΑΓΑΠΩ ,περιγράφω με αυτοσαρκασμό χιούμορ και αισιοδοξία την δικιά μου εμπειρία.

2- Τι ήταν αυτό το οποίο αποτέλεσε ,ωστόσο έμπνευση για να γράψετε βιβλίο για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα των γυναικών ;

Η επιθυμία μου να εμψυχώσω τις γυναίκες και να τις διαβεβαιώσω πως η ζωή δεν σταματά μπροστά σε έναν καρκίνο μαστού πόσο μάλλον ο έρωτας!!! Κοιτάξτε με…

3-Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από το Μ ΑΓΑΠΩ , είτε ως συναίσθημα , είτε ως δήλωση στον εαυτό μας , γιατί αυτή η λέξη έχει τόσο μεγάλη δύναμη για εσάς;
Και γιατί πρέπει εν τέλει να λέμε Μ’ ΑΓΑΠΩ στον εαυτό μας όλοι κάθε μέρα που περνάει;, και εκτός από αυτό τι άλλο θα πρέπει να λέμε;

Μ΄αγαπώ σημαίνει με προσέχω, με κανακεύω, με βάζω σε αγκαλιές αγαπημένες, δεν επιτρέπω να με κακοποιούν ψυχικά ή σωματικά. Μ΄αγαπώ σημαίνει με φροντίζω και αφού είμαι καλά ,μπορώ και κι εγώ να φροντίσω, να προσφέρω και να αντιμετωπίσω καλύτερα το όποιο αναπάντεχο συμβεί στη ζωή μου!!! Αν δεν με έχω φροντίσει και είμαι γεμάτη απωθημένα και πίκρα, τι θα έχω να προσφέρω στα παιδιά μου, τους φίλους μου, τον σύντροφό μου; Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας απενοχοποιημένα!!! Ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν μεγαλώσει με ενοχές και ταμπού και έχουν εκπαιδευτεί να υπομένουν και να καταπιέζονται… Εκτός από το Μ΄αγαπώ καλό θα είναι να μάθουμε να λέμε και Ευχαριστώ … το βράδυ πριν κοιμηθούμε και το πρωί κοιτώντας τον ήλιο ή και τα σύννεφα!!!

5-Το βιβλίο σας εκτός των άλλων περιγράφει τον έρωτα, υπό την σκιά του Καρκίνου του Μαστού , θεωρείτε , ότι όντως η «σκιά» αυτή μπορεί να αποτελέσει φως σε μια αγάπη και έναν έρωτα;
Και φυσικά ,πώς συνδέετε ο έρωτας στο βιβλίο σας με τον καρκίνο του μαστού ;

Εμένα ο καρκίνος μαστού πέρασε από πάνω μου αφήνοντάς μου ένα στήθος από σιλικόνη. Με στήθος μπήκα με στήθος βγήκα, όμως η μαστεκτομή σου στερεί και την θηλή την οποία μπορείς να αποκαταστήσεις ,απλά εγώ δεν το έκανα αμέσως τότε. Η αντιμετώπιση του τότε συζύγου μου ήταν άψογη και άκρως ερωτική ,ακόμα και όταν ήμουν χωρίς ίχνος μαλλιού, βλεφαρίδων και εγώ ήμουν μέσα στην άρνηση, τον φόβο και την αμφισβήτηση. Αλλά ο έρωτας δεν σταμάτησε ποτέ, να παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μου. Συνέχισε να δεσπόζει μέσα από τον νέο μου έρωτα ,ο οποίος ένα βράδυ μου είπε «σ αγαπώ τόσο πολύ που νοιώθω ,πως δεν έχω ρόγα στο αριστερό μου στήθος» … τι πιο ερωτικό θα μπορούσε να ακούσει μια γυναίκα που βίωσε καρκίνο μαστού και μάλιστα σαν εμένα ,που ήμουν ένα εγωκεντρικό πλάσμα ,ερωτευμένο μόνιμα με τον νάρκισσο εαυτό μου. Ήρθε λοιπόν ένας καρκίνος να με διδάξει και θα παραδεχτώ, πως ήμουν πολύ τυχερή να αγαπηθώ και να μάθω μέσα απ την αγάπη των άλλων ,πώς να γίνω καλύτερος άνθρωπος, γιατί πριν ήμουν ένα τεράστιο ΕΓΩ!!!

6-Θεωρείται ότι ως χώρα είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα Καρκίνου , και δε του Καρκίνου του μαστού;

Προσωπικά πριν νοσήσω άκουγα τη λέξη καρκίνος και έφτυνα τον κόρφο μου. Ήταν κάτι που αφορούσε τους άλλους και όχι εμένα. Δεν ήθελα να ξέρω ούτε να συζητάω. Μετά από την εμπειρία μου άλλαξαν όλα. Ευαισθητοποιούμαστε στο θέμα του καρκίνου, συνήθως όταν μας χτυπήσει την πόρτα, Δυστυχώς.
Απ την άλλη υπάρχει ενημέρωση και συνέχεια ακούμε για πρόληψη και γίνονται προσπάθειες να ενημερωθούν οι γυναίκες ,να προλάβουν σε αρχικό στάδιο έναν καρκίνο μαστού, ώστε να τον αντιμετωπίσουν έγκαιρα και να έχουν ίαση.

7- Μετά το Μ’ ΑΓΑΠΩ τι να περιμένουν οι αναγνώστες σας από εσάς;

Το Μ΄αγαπώ μεταφράζεται στα αγγλικά και ετοιμάζω το επόμενο βιβλίο μου, το οποίο θα έχει θέμα τις προσωπικές σχέσεις και τον έρωτα. Σχέδια υπάρχουν για δημιουργία μιας σειράς καλλυντικών και θα αφορά έναν έξυπνο τρόπο περιποίησης χωρίς πολλά και περιττά βαζάκια, που υπόσχονται …ψέματα και κοστίζουν πολύ. Στην California που σπούδασα κοσμετολόγος, άλλωστε ζω μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, έμαθα πάρα πολλά δουλεύοντας χρόνια και έτσι έφτασα σε θέση να γνωρίζω και να θέλω να μοιραστώ με σεβασμό και αγάπη αυτά ακριβώς που ερεύνησα και εφάρμοσα πρώτα σε μένα. Θα είμαι δηλαδή μια ζωντανή απόδειξη όσων θα πρεσβεύω…
Επίσης θα ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση βάζοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στην πόλη μου την Ηλιούπολη. Θέλω κάθε γειτονιά να γίνει μια μικρό πολιτιστικό στέκι. Οι Ηλιουπολίτισσες να βρούν ευκαιρίες και να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην καθημερινότητα της πόλης μας. Επίσης να μην υπάρχουν αδέσποτα κακοποιημένα και αφρόντιστα και να ακούγεται η φωνή κάθε δημότη ,ώστε να έχουμε έναν Δήμο με χαμογελαστούς και ικανοποιημένους ανθρώπους!!!

8.Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες μας κλείνοντας αυτή την συνέντευξη;

Αν ζούμε το ΤΩΡΑ με αγάπη και σεβασμό, ξεκινώντας από εμάς, αυτό αλάνθαστα θα μας οδηγεί σ’ ένα καινούργιο καλύτερο …ΤΩΡΑ!!! …Ακριβώς αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε ΑΥΡΙΟ!!!

 

 

Βιογραφικό Συγγραφέως :

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά νιώθω πολίτης του κόσμου. Σταθερά ασταθής, θέλω να ζήσω δέκα ζωές σε μία, στόχο που αισίως κοντεύω να πραγματοποιήσω. Αγαπώ τον ήλιο, τους ανθρώπους, τα ζώα και τα σύμπαντα, μα πάνω από όλα αγαπώ Εμένα. Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη κρύβει για μένα το νόημα της Ελευθερίας και «Ιθάκη» του Καβάφη τη στάση μου απέναντι στη ζωή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτό είναι υπέροχο! Τα πάντα ρει, μαζί μ’ αυτά κι εγώ…

Περιγραφή του βιβλίου :

Μ΄αγαπώ!!! Βίβλος Αισιοδοξίας για όλες τις γυναίκες και ειδικότερα αυτές που αντιμετώπισαν, αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν καρκίνο του μαστού…Η Ζωή δεν τελειώνει μπροστά σε έναν καρκίνο, πόσο μάλλον ο Έρωτας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες : www.gogotsakoyani.com