Συνεντεύξεις

Ελένη Αυλωνίτου

"Η προσδοκία της ανατροπής ήταν πάντα μέσα στη ζωή μου."
849

Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ελένη Αυλωνίτου στο GRANDE.

Με την προσδοκία της ανατροπής να είναι πάντα μέσα στη ζωή της, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. , Ελένη Αυλωνίτου μας μιλάει για διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς της ,αλλά και για έντονες καταστάσεις που βίωσε . Είναι μια γυναίκα που δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση , μια ανύπαντρη μητέρα, είναι η πρώτη γυναίκα ελληνίδα κολυμβήτρια που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες, ένας άνθρωπος που βρέθηκε κοντά στον θάνατο και ζει από θαύμα ,αλλά και μια πολιτικός ,που δεν έχει μάθει να “να μασάει”τα λόγια της”. Την συναντήσαμε ένα Σαββατιάτικο πρωινό σε υδάτινο χώρο , που λατρεύει από παιδί και με το γλυκό της χαμόγελο ξεκινήσαμε να μιλάμε δίπλα στο νερό. Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία του το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά ( Παπαστράτιο)

Συνέντευξη στην Λίλα Καλοσκάμη

Στα 28 σας είχατε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο και όχι μόνο ζείτε από θαύμα, αλλά από θαύμα δεν είσαστε παράλυτη σε πόδια και χέρια. Έχετε βάλει λάμα στον λαιμό και ο γιατρός σας συνέστησε προσοχή και όχι τραντάγματα . Πως αυτό μπορεί όμως να ταιριάξει με την πισίνα και γενικότερα με την μεγάλη σας αγάπη την κολύμβηση?

Κάθε εμπόδιο για καλό. Ξεπέρασα ένα τόσο σοβαρό τροχαίο ,που παραλίγο να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες της ζωής μου. Ήταν μία μεγάλη δοκιμασία που με έκανε να αναθεωρήσω το δώρο της ζωής και της υγείας, να μην τα θεωρώ δεδομένα και να χαίρομαι κάθε στιγμή μου, αφού στάθηκα τόσο τυχερή.. Ευτυχώς δεν στερούμαι το αγαπημένο μου άθλημα και τον αθλητισμό γενικότερα, απλά χρειάζονται κάποιες προφυλάξεις, όπως να αποφεύγω βόλτα με κρις κραφτ και γενικότερα καταστάσεις ,που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο τράνταγμα. Πράγματα δηλαδή που ευτυχώς δεν επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μου.

Είσαστε μια διακεκριμένη κολυμβήτρια και υπήρξατε η πρώτη Ελληνίδα πρωταθλήτρια στις πισίνες που πήγε σε Ολυμπιακούς Aγώνες. Γιατί δεν ακολουθήσατε σε επαγγελματικό επίπεδο το άθλημά σας?

Ισα ίσα που η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό με οδήγησε, να σπουδάσω την αθλητική επιστήμη και να επιδιώξω μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ που με οδήγησαν στα πτυχία του Masters (MSc) και του διδακτορικού (Ph.D) στην Εργοφυσιολογία και με δεύτερη ειδικότητα στη Ενδοκρινολογία και Βιοχημεία της άσκησης. Επέλεξα να προσφέρω στην αθλητισμό από την επιστημονική και ερευνητική μου θέση στο Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών ,βοηθώντας με τη Πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα, καθώς και με την επιστημονική επιμόρφωση των προπονητών των διαφόρων αθλητικών ειδικοτήτων στην εμβάθυνση των επιστημονικών μεθόδων προπόνησης . Βοηθάω στην κατανόηση των φυσιολογικών και μεταβολικών προσαρμογών της ανταπόκρισης του οργανισμού σ’ ένα προπονητικό πρόγραμμα, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Εξ’ άλλου υπήρξα επιστημονικός Σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, εκλεγμένο μέλος της 5μελούς Ιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου και επί χρόνια δίδασκα στη Δημόσια Σχολή Υγείας στην ειδικότητα ιατρών εργασίας. Οι ερευνές μου τα επιστημονικά βιβλία μου σχετίζονται με τον αθλητισμό, ως αγωνιστική δραστηριότητα, ως ψυχαγωγία, ως τρόπο ζωής.
Αυτή τη στιγμή είμαι εκλεγμένη Πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία της χώρας με 125 χρόνια συνεχή παρουσία στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Επομένως ήταν η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό, που καθόρισε και την επαγγελματική μου καριέρα.

Όταν εργαζόσασταν στο δημόσιο δεχθήκατε σεξουαλική παρενόχληση . Φοβηθήκατε αρκετά αφού ο συγκεκριμένος τύπος έφτασε στο σημείο να σας παρακολουθεί με το αυτοκίνητο του . Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που είναι αναγκασμένες να βρίσκονται σε αυτή την θέση . Πως θα πρέπει να κινηθούν ? Νομικά ενδεχομένως?

 Όταν σ’ ένα χώρο εργασίας και μάλιστα στο δημόσιο τομέα, βλέπεις μια τέτοια χυδαία συμπεριφορά, πέρα ότι σου δυσκολεύει τη ζωή, δεν γνωρίζεις που θα φθάσει ο άλλος. Το ερώτημα που μου δημιουργήθηκε ήταν αν αυτό συμβαίνει σε μένα που έχω μία υψηλού προφίλ θέση, που διαθέτω δημόσιο λόγο, που μπορώ να απευθυνθώ και παραπάνω, που μπορώ να δημοσιοποιήσω πράγματα, πως μπορεί να το αντιμετωπίσει μία απλή υπάλληλος στο ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα τα πράγματα βελτιώνονται, γιατί μιλάμε γι αυτά και η Γενική Γραμματεία Ισότητας κάνει πολλές προσπάθειες σχετικής ενημέρωσης, αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις να βοηθήσει τις περιπτώσεις αυτές. Όμως για να βοηθηθεί πρέπει να μιλήσει η ίδια η γυναίκα, να πιστέψει ότι είναι το θύμα και να αναζητήσει στήριξη. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα αδίκημα που δεν πρέπει να παραμένει ατιμώρητο. Τουλάχιστον σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους θα πρέπει να λειτουργεί μία υπηρεσία που να εποπτεύει και να παίρνει μέτρα ,προλαβαίνοντας τέτοιες καταστάσεις. Να ενθαρρύνει τις γυναίκες να μιλούν για τέτοια επεισόδια και να αποθαρρύνει τους επίδοξους που παρενοχλούν με τέτοιο τρόπο.

Η πολιτική πότε και πως μπαίνει στην ζωή σας?

Από τα μαθητικά μου χρόνια είχα έντονο ενδιαφέρον ,γι αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Ένοιωθα ότι πρέπει να συμμετέχω, ώστε όποιες αποφάσεις παίρνονται για μένα, να προσπαθώ να τις επηρεάζω με τη συμμετοχή μου. Οι κοινωνικές ανισότητες με ενοχλούσαν, ώστε να ενταχθώ στη αριστερά από τα φοιτητικά μου χρόνια. Επιστρέφοντας από τις σπουδές μου στις ΗΠΑ εντάχθηκα στον ενιαίο τότε Συνασπισμό, βοηθώντας στα νομοσχέδια σχετικά με τον αθλητισμό. Από το 1996 έχω κατέβει σε όλες τις βουλευτικές  αναμετρήσεις ενώ από το 2006-2014 υπήρξα υποψήφια δήμαρχος στο Γαλάτσι και δημοτική σύμβουλος. Οι Συριζαίοι είναι άνθρωποι που έχουν γράψει χρόνια στους αγώνες και αν είχαμε τη φιλοδοξία να γίνουμε βουλευτές, προφανώς δεν θα είμαστε σ’ αυτό το χώρο. Προσωπικά θα μπορούσα να είχα πάει αλλού, αλλά επέλεξα να βρίσκομαι στο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι λοιπόν έχουν πρεμούρα να επανέλθουν στην εξουσία, που θεωρούν ότι τους ανήκει ως αυτοκρατορικό δικαίωμα. Όταν λοιπόν μας λέει η αντιπολίτευση ότι το κάνουμε για τη καρέκλα, αυτοί έχουν σύνδρομο στέρησης και εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.

Σας παρακολουθούμε στα παράθυρα των διαφόρων εκπομπών που είσαστε φιλοξενούμενη να βγάζετε έναν ιδιαίτερα εκρηκτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα  πριν από λίγο καιρό είπατε ,πως ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης λέει “παπαριές”. Είστε πάντα τόσο έντονη προσωπικότητα και δεν ‘μασάτε ” τα λόγια σας; 

Εάν εννοείτε έντονη προσωπικότητα την προσπάθειά μου να κάνω διάλογο με πολιτικά επιχειρήματα και να συναντώ προσβολές, αμηχανία, χλευασμό και προσπάθεια των συνομιλητών μου, να μην ακουσθούν οι θέσεις της κυβέρνησης, δηλαδή να μην γίνουν κατανοητές μέσα στο γενικότερο θόρυβο που συχνά συνοδεύουν μία τηλεοπτική πολιτική  συζήτηση, Ναι είμαι έντονη. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογώ τον εαυτό μου για την συγκεκριμένη έκφραση που χρησιμοποίησα για τον αρχηγό της Ν.Δ και θα έλεγα το ίδιο για οποιονδήποτε συνομιλητή μου. Ήταν ένα μεγάλο λάθος. Κατ’ αρχάς μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι με αρχές και αξίες, να φαντασθείτε ότι στο πατέρα μου μιλούσα πάντα στο πληθυντικό, ο σεβασμός προς όλους ήταν αξίωμα και εκ φύσεως είμαι ευγενής άνθρωπος. Τέλος το τι εκφράζει την έντονη προσωπικότητα θεωρώ, ότι είναι κάτι πιό πολυσύνθετο, σε κάθε όμως περίπτωση θεωρώ τον εαυτό μου ως άνθρωπο που δεν κάθεται ποτέ στα αυγά του και διεκδικεί με πάθος και αταλάντευτα το δίκιο του, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες ή ακόμα κι όταν το αποτέλεσμα φαινόταν χαμένο από χέρι. Η προσδοκία της ανατροπής ήταν πάντα μέσα στη ζωή μου.

Ο Πρωθυπουργός αλλά και κάποια άλλα μέλη της Βουλής, σας έχουν κρίνει  για τον τρόπο που εκφράζεστε δημοσίως? Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την στιγμή, εκπροσωπείτε το κόμμα σας .

Υιοθετείτε και σεις αυτό που ακούτε. Τι θα πει ¨ο τρόπος που εκφράζομαι δημοσίως…. Μεταφέρω πάντα τις θέσεις που εκφράζει η κυβέρνηση, εκτός των περιπτώσεων, που θα μιλήσω λέγοντας ότι εκφράζω τη προσωπική μου άποψη, διαθέτω πάντα πολιτικά επιχειρήματα που προφανώς δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, λέω πολλές φορές πράγματα που δεν έχουν ακουσθεί ή μπορεί να προβλέψω κάτι σημαντικό. Γενικά, όταν τα λέει η Αυλωνίτου είναι κάπως… είναι ψέματα, είναι ανόητα, είναι άγνοια, είναι ότι άλλο θες. Όταν τα ίδια πράγματα τα λέει κάποιος άλλος, είναι όλα κανονικά. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό ακούγεται και λίγο σεξιστικό. Πάντως για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα το κόμμα μου λοιπόν και τους ανθρώπους που με ψήφισαν τους εκπροσωπώ επαξίως, καθώς ουδέποτε μου εκφράστηκε κάτι σχετικό μ’ αυτό που αναφέρατε, αντίθετα με αναζοωγονεί ο κόσμος που μας στηρίζει και που κατανοεί τον αγώνα μας.

Τι απαντάτε σε αυτούς που έχουν πει ,πως κάποιες φόρες επάνω στο έδρανο και στις ομιλίες σας, κάνετε  <<stand up comedy>>?

Γενικά θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για έναν πολιτικό να παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά. Όμως πως να αντισταθείς ,όταν ο χώρος της πολιτικής και γενικότερα της κομματικής αντιπαράθεσης σου προσφέρει τη κωμωδία στο πιάτο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να ανατρέξεις να δεις κάποια κωμωδία όταν αυτή παρουσιάζεται ζωντανή μπροστά σου.

Πως βλέπετε το γεγονός πως κάποια βίντεο σας ,στο ίντερνετ έχουν γίνει viral?

Viral δεν γίνονται μόνο τα δικά μου video, αλλά  των περισσότερων και ενοχλητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδομήσουν όσους εκπροσωπούν τη κυβέρνηση ως επικίνδυνους, ηλίθιους, ανίκανους, άσχετους, σε σχέση με τους σχετικούς και ικανούς που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και τη χρεοκοπία. Είναι αλήθεια όμως ότι το video στην εκπομπή του κ. Μπογδάνου έκανε θραύση χωρίς να το περιμένω… Πάντως απλά είμαι ο εαυτός μου και ποτέ δεν παριστάνω κάτι άλλο. Πάντα υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες να κάνουν ένα video  δημοφιλές.

Ποια η σχέση σας με το χρήμα? Ως γυναίκα ξοδεύετε αρκετά χρήματα για την περιποίησή και την εμφάνισή σας?

Είχα πάντα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα με αποτέλεσμα να έχω πάντα μέσα από τη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο και στο ερευνητικό κέντρο που εργαζόμουν τα χρήματα που εγώ θεωρούσα ότι χρειάζομαι. Δεν ακολούθησα τον εμπορικό δρόμο. Ως γυναίκα δεν ξόδεψα ποτέ ιδιαίτερα χρήματα γιατί μου άρεσε πάντα το αθλητικό στυλ, θεωρούσα ότι όταν διαθέτεις ένα γερό γυμνασμένο κορμί ,δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Ενα από τα ωραιότερά φορέματά μου το είχα πάρει από ένα καλάθι λαϊκής αγοράς, όσο για μακιγιάζ η αθλητική μου νοοτροπία δεν το θεωρούσε σημαντικό, ίσως γιατί δεν μου ήταν απαραίτητο. Μπορώ να σας πω ότι όσο βάφομαι τώρα, εξαιτίας των τηλεοπτικών αναγκών, δεν έχω βαφτεί ποτέ στη ζωή μου. Δεν ακολούθησα ποτέ τη μόδα και αν μου άρεσε κάτι ,δεν με απασχολούσε αν ήταν ή όχι στη μόδα, Για μένα κάθε γυναίκα θα πρέπει να αναδεικνύει τον εαυτό της με αυτά που της ταιριάζουν, σύμφωνα με το χαρακτήρα της και να μην ετεροκαθορίζεται.

Πως αποφασίσατε να κάνετε παιδί εκτός γάμου? Έχετε μια πανέμορφη κόρη την Δανάη. Το κοινωνικό σας περιβάλλον, η οικογένεια σας πως το αντιμετώπισε?

Αυτά τα πράγματα προκύπτουν, δεν σχεδιάζονται και πολλές φορές παίζει ρόλο το σωστό timing στη συνάντηση και στις φιλοδοξίες δύο ανθρώπων. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία, η οποία είναι η κόρη μας, που και οι δύο αγαπάμε πολύ και διατηρούμε πολύ καλή σχέση, χωρίς αρνητικά του παρελθόντος. Αλλωστε όπως είχε πει και ο John Lenon «Ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν εσύ ασχολείσαι μ’ άλλα πράγματα».

Μιλήστε μας για τα βιβλία σας…

Το βιβλίο Γυναίκα & Αθληση είναι το δεύτερο βιβλίο μου, μετά το «Αθλητικές επιδόσεις στην Κολύμβηση» ,που αποτελούσε πανεπιστημιακό μάθημα και υπήρξε κι αυτό μάθημα επιλογής στο πανεπιστήμιο. Το βιβλίο εξαντλήθηκε και  βγήκε από τις εκδόσεις Λιβάνη ΑΕ ,η δεύτερη έκδοσή του ανανεωμένη και πιο επίκαιρη από ποτέ. Σκοπός του βιβλίου αυτού, το οποίον αποτελεί μοναδικό σύγγραμμα για το θέμα του, στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία, είναι να δώσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ζητήματα που άπτονται των βιολογικών ιδιαιτεροτήτων της γυναικείας φύσης, σε σχέση με την άθληση σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορώ όμως να σας πω περισσότερα, γιατί τι θα μείνει γιά τη  παρουσίαση του βιβλίου στις 3 Δεκεμβρίου στις 8.30 στο cafe του Public του Συντάγματος. Σας περιμένω εκεί.