Συνεντεύξεις

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

"Οι αναμνήσεις είναι το πιο δυνατό συναίσθημα..."
360

Όπως πάντα υπέροχη , ευδιάθετη, γλυκιά και εξυπηρετική. Μας μίλησε για την θεατρική παράσταση στην οποία συμμετείχε , για το πώς βιώνει την απώλεια του συζύγου της ενώ μας αποκάλυψε και την δική της συνταγή για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Σαν μία ηθοποιός με μεγάλη εμπειρία στο θεατρικό σανίδι συμβουλεύετε να νέα παιδιά του χώρου;

“Βέβαια, ήμουν και 17 χρόνια δασκάλα στην Σχολή του Φωτιάδη, αλλά αποφάσισα να φύγω για συναισθηματικούς λόγους, γιατί έβλεπα τα παιδιά, μερικά από αυτά ήταν και ταλαντούχα, αξιόλογα και λέω τώρα που βγαίνουν αυτά τα παιδιά; σε ποια αγορά θα βγουν , που θα παίξουν, τι θα παίξουν, τι λεφτά θα πάρουν και δεν άντεχα. Δεν άντεχα να τους λέω ψέματα, κανονικά έπρεπε να τους πω παιδιά κάντε κάτι άλλο, σηκωθείτε και φύγετε διότι πια το θέατρο δεν είναι όπως ήταν, πλέον ο ηθοποιός δεν μπορεί να ζήσει από το θέατρο.”

Από πού αντλείτε δύναμη για να συνεχίσετε να είστε θετική και ευδιάθετη έπειτα από την απώλεια του συζύγου σας;

“Από τις αναμνήσεις. Είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, οι αναμνήσεις είναι ότι καλύτερο, ένα έναυσμα για να συνεχίσεις. Η αγαπημένη μου θέση είναι να κάθομαι έξω στην βεράντα, εκεί νιώθω ότι είναι δίπλα μου και είναι σαν να μου λέει «κουράγιο, πρέπει να το κάνεις , να συνεχίσεις».”

Σκέφτεστε να εκδώσετε κάποια στιγμή τα ποιήματα τους συζύγου σας;

“Ναι αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να τα εκδώσω αλλά με το ζήτημα αυτό ασχολείται περισσότερο ο γιός μου, το έχω αφήσει πάνω του. Τα ποιήματα που είχε γράψει ο Σπύρος ήταν συνολικά 104!”

Θα μας πείτε μια στροφή από ένα ποίημα του Σπύρου Καλογήρου που ξεχωρίζετε και για ποια στιγμή γράφτηκε;

“Εγώ ήμουν στο Εθνικό θέατρο και ο Σπύρος στο θέατρο Τέχνης και κάποιο καλοκαίρι ήμασταν τρεις μήνες χωριστά. Παίζανε τους Πέρσες στα Γιάννενα με τον Κουν. Μια μέρα επισκέφτηκε τον πύργο του Αλί Πασά και μπαίνοντας μέσα είδε μια πανέμορφη γυναίκα ζωγραφισμένη και λέει ποιά είναι αυτή η πανέμορφη γυναίκα; η κυρία Βασιλική και μέσα στην φαντασία του με είδε κυρία Βασιλική.«Βασιλική σε φώναζαν, Βασιλική κυρά μου, γιατί ήμουν ο Αλί Πασάς, σκλάβος στην ομορφιά σου που ότι ζητούσες έκανα μπροστά στην αρχοντιά σου. Σκληρός κεφάλι έκοβα, σε εκείνον που θα τολμούσε να γύριζε τα μάτια του να σε γλυκοκοιτούσε. Το απόσπασμα αυτό αποτελεί ένδειξη του πόσο πολύ με αγαπούσε και του πόσο πολύ με ζήλευε.”

Ποιο είναι το ωραιότερο δώρο που σας έχει κάνει ο Αϊ Βασίλης;

“Η γέννηση του μοναχογιού μου γιατί τότε γεννήθηκε .Πραγματικά είναι το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσα να πάρω ποτέ. Από κει και πέρα πολλά ωραία δώρα από τον Αϊ Βασίλη και κυρίως από τον Σπύρο.”

Ο σύζυγος σας παρομοίαζε με λουλούδι, εσείς πως θα τον χαρακτηρίζατε;

Ο Σπύρος για μένα ήταν το άπαν. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω καθώς ήταν τα πάντα για μένα.”

Είστε μια γοητευτική κυρία, κοκέτα γυναίκα που φροντίζετε τον εαυτό σας .Πιστεύετε ότι μια γυναίκα θα πρέπει να επιμελείται την εμφάνιση της;

“Ναι το πιστεύω, και θα συμβούλευα και τα νέα κορίτσια είτε είναι παντρεμένες είτε όχι να προσέχουν και να φροντίζουν την εμφάνιση τους, είναι σημαντικό σε έναν γάμο γυναίκες να είναι πάντα περιποιημένες. Από το πρωί που θα ξυπνάνε θα πρέπει να είναι καλλωπισμένες ,χτενισμένες και όμορφες.”

Θυμάστε μήπως πως σας έκανε πρόταση γάμου ο σύζυγος σας;

“Ναι θυμάμαι, μου έκανε πρόταση γάμου έμμετρα. «Ήταν του Μάη δειλινό σαν πέρασε βουβή, καμαρωτή , πανέμορφη , ψηλή σαν μια τουλίπα και ενώ η φύση έπαιρνε το χρώμα, μ’ αρέσεις της εφώναξα πρόλαβα και της είπα εκείνη κοντοστάθηκε, έγειρε το κεφάλι, το χέρι της μου πρότεινε για να βρεθώ κοντά της, σήμα της μια χορδή ερωτική άρχισε ευθύς να πάλει σαν μου δώσε τα ροδοπέταλα της, ήταν εκείνη που έψαχναν να βρουν τα δυο μου μάτια, εκείνη που την έβλεπα μόνο στα όνειρα μου, εκείνη που αν μου τάξουν ολόχρυσα παλάτια θα μένει πάντα και θα ζει βαθιά μες στην καρδία μου».”

Το θυμάστε απέξω έπειτα από τόσα χρόνια;

“Ναι το θυμάμαι γιατί ήταν το πρώτο ποίημα που μου έγραψε ο Σπύρος από τα 104 ποιήματα του.”

Ο Ωρωπός είναι ο επίγειος παράδεισος σας;

“Εδώ και κάποια χρόνια μένω στον Ωρωπό και πηγαινοέρχομαι μόνο για το θέατρο, εκεί έχω και τα σκυλιά μου. Να πράγματι αν το δεις είναι επίγειος παράδεισος και κρίμα που δεν πρόλαβε να το χαρεί πολύ ο Σπύρος, γιατί όταν το δημιουργούσαμε ονειρευόμασταν να μείνουμε στον δικό μας παράδεισο.”

Απ’ ότι γνωρίζουμε είστε και μια εξαιρετική μαγείρισσα, πείτε μας την συνταγής σας για την Χριστουγεννιάτική γαλοπούλα.

“Λοιπόν παίρνουμε μια μέτρια γαλοπούλα, την πλένουμε καλά και την αφήνουμε να στραγγίξει έτσι ώστε να βγουν τα υγρά της. Τα υλικά για την γαλοπούλα είναι τα εξής : ένα μέτριο κρεμμύδι, μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο, μια κούπα του καφέ ρύζι , 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα, 5 βερίκοκα , μια μεγάλη χούφτα ξανθές σταφίδες, 150 γρ. κουκουνάρια και λίγο αλάτι. Ανάλογα με το πόσα κιλά ζυγίζει η γαλοπούλα τόσην ώρα και θα ψηθεί.”

Η δική σας ευχή για τα Χριστούγεννα;

“Υγεία τίποτε άλλο, δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να έχεις την υγεία σου και μόνο. Τα υλικά αγαθά και τα λεφτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την υγεία.”

Ποίο είναι το δικό σας Grande Secreto;

“Το μεγάλο μυστικό μου είναι που είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, να μην κάνω ποτέ κάτι για το οποίο θα αισθάνομαι τύψεις αργότερα. Στο τέλος της ημέρας; Όταν κάνω μια αναδρομή στο τι έγινε θέλω να έχω την συνείδηση μου ήσυχη.”

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Φούκη