Συνεντεύξεις

ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΚΟΓΚΟΥΑ

«Η μουσική και η Ιατρική είναι σαν δύο διαφορετικές ζωές»
915

Η σημαντική διαδρομή του επί σχεδόν μία δεκαετία στη μουσική και τον χορό, η Eurovision, τα διθυραμβικά σχόλια του BBC, τα Mad awards που πολλές φορές βρέθηκε πρωταγωνιστώντας, η συνεργασία του με τη Φουρέιρα, αλλά και η συνειδητή επιλογή του να κλείσει ολοκληρωτικά το κεφάλαιο της τέχνης και να ανοίξει με τεράστια επιτυχία εκείνο της ιατρικής.

Ο διάσημος πια γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα σε μια κουβέντα από καρδιάς εξομολογείται στο Grande τις πιο όμορφες και δύσκολες στιγμές του, αναφέρεται στην ισχυρή ανατροπή που βίωσε κατά την εφηβεία του, μιλά για την πολύτιμη καριέρα του, το δώρο της ψυχοθεραπείας, τους μήνες του εγκλεισμού αλλά και όσα του δίνουν δύναμη και αισιοδοξία. Άλλωστε η υπομονή, η πίστη, η ελπίδα ήταν πάντοτε ακριβοί σύμμαχοι του για κάθε όνειρο.

 

Για μία δεκαετία περίπου έκανες μία τεράστια καλλιτεχνική πορεία τόσο ως χορευτής, όσο και ως τραγουδιστής. Από το 2010 που ξεσήκωσες το κοινό της Eurovision με το τραγούδι «Ώπα», χρίζοντας σε το BBC ως το πιο σέξι άντρα συμμετέχοντα στην Εurovision, πόσα πράγματα άλλαξαν στη ζωή σου;

 Δεν έχουν αλλάξει μόνο κάποια πράγματα στη ζωή μου. Ο τρόπος της ζωής μου άλλαξε εντελώς. Πριν από δέκα χρόνια ήμουν ένα παιδί, που ενώ σπούδαζε κάτι που αγαπούσε, είχε κάνει τα χόμπι του επάγγελμα. Μου άρεσε πολύ η σκηνή. Μου άρεσε να εκφράζομαι με τη μουσική είτε χορεύοντας, είτε τραγουδώντας. Ακόμα και το βιολογικό μου ρολόι ήταν εντελώς διαφορετικό. Τώρα είμαι γιατρός με δικό μου ιατρείο στο Κολωνάκι και κάνω αυτό που σπούδασα και αγαπώ. Πραγματικά είναι σαν δύο διαφορετικές εποχές ή ίσως και σαν δύο διαφορετικές ζωές.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ιατρική;

Εκτιμούσα από μικρός την επιστήμη. Δεν ήμουν ποτέ των θεωρητικών μαθημάτων. Και η ιατρική, είναι μία επιστήμη δυναμικής που ασχολείται αποκλειστικά με τον άνθρωπο. Μου άρεσε πάντα η ιδέα να ασχολούμαι με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Ήταν δύσκολη επιλογή, γιατί είχες ήδη διαγράψει μία ουσιαστική πορεία στη showbiz;

Δεν διαγράφεται καμιά πορεία και καμιά εμπειρία. Η ενασχόληση με τη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο έκανε τον κύκλο της. Μου πρόσφερε συγκλονιστικά συναισθήματα. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα το έκανα ξανά απ’ την αρχή, όσο δύσκολο κι αν ήταν να συνδυάζω σπουδές ιατρικής και με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα».

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που σε αναγνωρίζουν από την προηγούμενη ιδιότητά σου;

Μου εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Έχω σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μου.

Δέχτηκες πόλεμο το διάστημα που ασχολείσαι με την ιατρική;

Ναι. Και άμεσα και έμμεσα. Και ακόμα δέχομαι. Όπως δέχτηκα και κάποιες αρνητικές κριτικές και από καθηγητές μου όταν σπούδαζα. Χαίρομαι όμως που είναι η μειοψηφία αυτοί και ο περισσότερος κόσμος βλέπει πιο σφαιρικά την πραγματικότητα. Θεωρώ πως είναι απλά άνθρωποι που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η φύση μας έχει πολλές πτυχές και πως αυτό που σε κάνει μοναδικό δεν είναι το να είσαι μονοδιάστατος.

Ως ερμηνευτής, αλλά και ως χορευτής συνεργάστηκες με μία πλειάδα σημαντικών καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους η Ελένη Φουρέιρα, ο Γιώργος Τσαλίκης, η Κατερίνα Στικούδη. Επίσης, ουκ ολίγες φορές ανέβηκες στη σκηνή των MAD awards με τεράστια επιτυχία. Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σου από εκείνη την περίοδο; Σου λείπει αυτό το κομμάτι της ζωής σου σήμερα;

Κάθε καλλιτέχνης που συνεργάστηκα μαζί του, είτε γνωστός, είτε λιγότερο γνωστός μου έχει προσφέρει σίγουρα στην ψυχή μου εικόνες και συναισθήματα που έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα μου. Στιγμές που θέλω να θυμάμαι για όσο ζω και που με έκαναν ευτυχισμένο. Η «νύχτα» πραγματικά με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να την ενσωματώσω στην τότε φοιτητική ζωή μου. Οι αναμνήσεις είναι συνυφασμένες με το παρελθόν μου και το παρελθόν μου καθορίζει άμεσα το παρόν και το μέλλον μου.

Αλλάζω θέμα. Πώς βίωσες όλο αυτό το διάστημα του εγκλεισμού;

Όπως και για όλους τους ανθρώπους, έτσι ήταν δύσκολο και για μένα. Ο εγκλεισμός επηρέασε αρκετά τη δημιουργικότητα μου. Ωστόσο, επειδή είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθώ να βλέπω τις καταστάσεις, όσο γίνεται πιο θετικά, και να λαμβάνω κάθε φορά κάτι καλό από τα πάντα γύρω μου, έδωσα χρόνο στον εαυτό μου να ξεκουραστεί, να σκεφτεί νέες ιδέες… Αφιέρωσα χρόνο στους ανθρώπους μου και επέστρεψα γεμάτος ενέργεια.

Ήταν για σένα σοκαριστικό το ότι ουσιαστικά ήμασταν αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα;

Εννοείται. Ξαφνικά έπρεπε να σταματήσω ο,τι κάνω και να μείνω σπίτι για το κοινό καλό. Ήταν σοκαριστικό και για μένα, όπως φαντάζομαι αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ευτυχώς, το internet όμως και τα social media έδωσαν μια εντύπωση άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο και αυτό ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο γιατί ξαφνικά γίναμε όλοι ένα. Τρομερό.

Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχεις βιώσει στη ζωή σου;

Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό. Ξεκάθαρα η μετάβαση μου στη Γεωργία. Στην ηλικία των έντεκα πήγα να ζήσω χωρίς τους γονείς μου για δύο χρόνια σε μια χώρα: χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς να γνωρίζω τη γλώσσα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πού έχεις λάβει μέχρι σήμερα από την πορεία σου;

Πώς η ζωή είναι πλημμυρισμένη από ποικίλες μορφές σκληρών και δύσκολων συνθηκών που μας δοκιμάζουν καθημερινά. Η κλάψα, η γκρίνια και η μιζέρια δεν είναι οι κατάλληλοι σύμβουλοι για να ανταπεξέλθεις όταν ζορίζεσαι. Η υπομονή, η πίστη, η ελπίδα, είναι οι πολύτιμοι χορηγοί στήριξης και καταπολέμησης των αντιξοοτήτων.

Αν είχες ένα «μαγικό» ραβδί που θα σου έδινε την ευκαιρία να επαναληφθούν, αλλά και να σβηστούν ολικά από τη μνήμη σου τρεις στιγμές. Ποιες θα επέλεγες;

Αν είχα ένα τέτοιο μαγικό ραβδί, θα προτιμούσα να ζήσω ξανά τις τρεις ομορφότερες στιγμές μου.

Η πρώτη ήταν όταν έμαθα πως πέρασα ιατρική. Η δεύτερη συγκλονιστική μου στιγμή ήταν στον τελικό της Εurovision, λίγο πριν ξεκινήσει το τραγούδι μας. Ήμουν στην σκηνή, εκπροσωπώντας τη χώρα μου, με 18.000 άτομα στο γήπεδο. Ένιωθα τη ζέστη του κόσμου από κάτω και την καρδιά μου να χτυπάει πιο δυνατά από ποτέ. Η τρίτη στιγμή, ήταν όταν πήρα το ιατρείο μου στο Κολωνάκι. Αισθάνθηκα πως ξεκινά ένα καινούργιο ταξίδι στη ζωή μου.

Έχεις κάνει ψυχοθεραπεία;

Αμέ. Το συνιστώ σε όλους. Είναι πραγματικά ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου.

Τι προσέφερε θεωρείς στη ζωή σου;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη. Μια διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να ερχόμαστε σε «συζήτηση» με τον εαυτό μας. Δυστυχώς είναι ακόμα ταμπού με αποτέλεσμα να το φοβούνται πολλοί. Φοβούνται πως με το να κάνουν, θα θεωρηθούν πως το είχαν ανάγκη και η ανάγκη από τη φύση της είναι μια λέξη άκαμπτη και συνήθως αρνητική, με αποτέλεσμα να ακούς από τους άλλους να λένε «εγώ δεν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία».

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου αναφέρεις δύο στοιχεία του χαρακτήρα  σου που αγαπάς και δύο πού πολύ συνειδητά θα ήθελες να αλλάξεις.

Μου αρέσουν πολύ αυτές οι ερωτήσεις. Αγαπάω σε μένα το ότι είμαι αισιόδοξος, θετικός και ότι δείχνω τον ενθουσιασμό μου. Πιστεύω πως αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν και αδυναμίες μου, αλλά δεν θα τις άλλαζα. Κανείς δεν είναι τέλειος.

 

 

Interview by Grande Team, Photographer: Giannis Svigos, Fashion Editor: Giannis Ferentinos

Make Up Artist: Despoina Papaioannou, Hairstylist: Kalliope