Συνεντεύξεις

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΑΛΟΥ

«Εχω μια πειθαρχεία στην καθημερινότητά μου, στην εργασία μου, στην οικογένειά μου με τον άνδρα μου!»
504

 

Ένα γλυκό κορίτσι απροσδιορίστου ηλικίας. Νέα μανούλα μιας μόλις δύο ετών δεσποινίδος. Ερωτευμένη πάντα με τον εξαίρετο σύζυγό της, με τον οποίο μοιράζονται τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια. Μια ταλαντούχα ηθοποιός που με τις ερμηνείες της μας καθηλώνει πάντα. Ένα πλάσμα συνεσταλμένο, δραστήριο αλλά και όταν χρειάζεται τολμηρό

 Άλλωστε, ήταν εκείνη που έκανε το πρώτο μικρό βηματάκι να πλησιάσει τον άνδρα της και όπως λέει με χιούμορ και με εκείνο το υπέρλαμπρο, δροσερό και όλο νάζι «ζωντανό» χαμόγελό «ε, εντάξει… δεν του την έπεσα κιόλας… μόνο το τηλέφωνό του του ζήτησα και μετά ανέλαβε δράση εκείνος. Άρα λοιπόν καλά έκανα. Μου βγήκε σε καλό».

 

Συνέντευξη στην Λίλα Καλοσκάμη

Οι μήνες που διανύουμε δύσκολοι για όλους. Κλεισμένοι, προφυλαγμένοι και φοβισμένοι όλοι. Ωστόσο, πως το διαχειρίζεται όλο αυτό η Κατερίνα Τσάβαλου και τι μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει σε όλους εμάς; 

Όλα θα πάνε καλά. Ξεκινάμε από αυτό και συνεχίζουμε. Ξέρεις κάτι; Νομίζω πως αυτό που έγινε και μιλάω για την καραντίνα, τον εγκλεισμό, νομίζω όλοι το χρειαζόμασταν. Φυσικά και όχι με την μορφή της πανδημίας, αλλά έτσι κάπως ήρθαμε ακόμα πιο κοντά με τα αγαπημένα μας άτομα.

Ο πλανήτης χρειαζόταν να κάνει μια παύση, εμείς να έρθουμε πιο κοντά και στον εαυτό μας. Από αυτή την άποψη το λέω και φυσικά το λέω σεβόμενη όλους μας που περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε δύσκολα. Ειδικά οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους. Δεν το λέω καθόλου επιπόλαια λοιπόν, ωστόσο πιστεύω πως μας χρειαζόταν αυτό το ταρακούνημα γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίναμε. Από τη μεριά μου τώρα ποτέ δεν το είδα ως εγκλεισμό όλο αυτό, γιατί αυτή έτσι και αλλιώς είναι η καθημερινότητά μου, το να είμαι σπίτι με τη μικρή μου, τον άνδρα μου. Κάνω ό,τι έκανα και πριν. Το μόνο που δεν κάνω είναι να πηγαίνω στο θέατρο ή σε κάποια στούντιο για μεταγλωττίσεις.

Μετά από πάρα πολύ καιρό, σε είδαμε ξανά στην μικρή οθόνη, όπου συμμετείχες με έναν ρόλο έκπληξη στην σειρά το «Καφέ της Χαράς».

Ω ναι!!! (γελάει). Δέχτηκα με πάρα πολύ μεγάλη χαρά την πρόταση του Χάρη Ρώμα να κάνω ένα γκεστ, μια φιλική συμμετοχή στη σειρά. Υποδύθηκα μια κοπέλα την Μαρισόλ, η οποία στο πέρασμά της αναστάτωσε ολόκληρο το χωριό. Τους πάντες και τα πάντα (γέλια).

Ωστόσο απείχες για πάρα πολύ καιρό από την τηλεόραση. Ήταν δική σου καθαρά επιλογή;

Όχι δεν ήταν δική μου επιλογή να απέχω. Έχω πολλά χρόνια γενικότερα να κάνω τηλεόραση. Δεν το επέλεξα αυτό εγώ. Σίγουρα όταν μου κάνουν μια πρόταση την σκέφτομαι και κατόπιν απαντώ. Δεν λέω εύκολα «ναι» αλλά ούτε και «όχι». Πάντως αυτά τα χρόνια και είναι και αρκετά, δεν επέλεξα εγώ να μην κάνω τηλεόραση. Έτυχε. Δεν ήμουν στα αζήτητα φυσικά. Έγιναν κάποιες προτάσεις, κάποιες συζητήσεις αλλά δεν ευδοκίμησε κάτι. Επίσης, επειδή ακούμε πολλές φορές διάφορα κουλά από κάποιους, να διευκρινίσω ότι εγώ δεν απείχα για να φορτίσω μπαταρίες, ούτε για να χαλαρώσω. (γέλια). Το λέω αυτό γιατί κατά καιρούς κάποιοι λένε «θέλω αυτό το διάστημα να κάτσω λίγο να σκεφτώ». Οκ. Δεν το κατακρίνω. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι που έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, εγώ όμως όχι, διότι ζω από αυτήν τη δουλειά. Από την άλλη όμως δεν φτάνω και στο άλλο άκρο να τα κάνω όλα. Δεν το έχω ξεφτιλίσει. Σκέφτομαι και πράττω αναλόγως. Η τελευταία μου γκεστ εμφάνιση ήταν στο «Κάτω Παρτάλι». Γενικότερα χρειάζεται μια ισορροπία και μια πειθαρχεία σε όλα. Τώρα ειδικά με την κρίση έχουν μαζευτεί κάποιοι που τα έλεγαν αυτά.

Είσαι πειθαρχημένη ως άτομο;

Εγώ γενικότερα έχω μια πειθαρχεία στην καθημερινότητά μου, στην εργασία μου, στην οικογένειά μου με τον άνδρα μου. Πάντα φυσικά σε πλαίσια και όρια φυσιολογικά. Σε αυτά που σίγουρα δεν πειθαρχώ είναι στη διατροφή μου και στην άσκηση. Θα ήθελα φυσικά να φθάσω κάποια στιγμή στο σημείο να πειθαρχώ. Σε όλα τα άλλα είμαι. Δεν το βλέπω κάτι καταναγκαστικό.

Ήσουν ένα πολύ αγαπημένο παιδί και του Πάνου Κοκκινόπουλου. Όταν έπαιζες στην 10η εντολή, πως ένιωθες ενώ ήξερες πως υποδύεσαι ένα πρόσωπο πραγματικό. Ένα θύμα ή έναν θύτη;

Είναι πραγματικά τρομερό αυτό ρε παιδί μου. Το να ξέρεις πως αυτός που υποδύεσαι, κάποιος υπήρξε πραγματικά. Πως όλα αυτά τα έζησε, τα ένιωσε, τα πέρασε. Τρομάζω στη σκέψη. Σίγουρα η πρόκληση ήταν μεγάλη και αυτό μου αρέσει πάντα. Φέτος δυστυχώς δεν πρόλαβα να παίξω στον νέο κύκλο. Θα σου πω κάτι που ίσως φανεί παράξενο. Φαντάσου πως δεν ήθελα να με βλέπω στην τηλεόραση. Δεν ήθελα να βλέπω τον εαυτό μου. Σκιαζόμουν λίγο (γέλια). Εν τω μεταξύ εγώ ούτε θρίλερ, ούτε τρόμου έργα βλέπω. Δεν μπορώ. Φοβάμαι. Ε, σκέψου πως ένιωθα να βλέπω εμένα σε αυτήν την κατάσταση, που ξέρω κιόλας ότι παίζω μια αληθινή ιστορία. Όσες φορές λίγο με είδα δεν μπορούσα να χαλαρώσω μετά. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Πεταγόμουν. Καλά πρέπει να σου πω πως γενικότερα δεν με παρακολουθώ (γέλια).

Αυτό που λες μου κάνει εντύπωση. Δεν είσαι καθόλου νάρκισσος; Συνήθως οι ηθοποιοί θέλουν να παρακολουθούν αυτό που έχουν παίξει.

(γέλια) Ε, είμαι λιγάκι νάρκισσος και εγώ. Όταν κάνεις αυτήν τη δουλειά λογικό είναι να είσαι. Όμως αποφεύγω να με παρακολουθώ, γιατί βλέπω όλα τα λάθη μου, κάποιες φορές δεν μου αρέσει τίποτα και στο τέλος με κράζω. Αυτοσαρκασμός στο φουλ.

Αυτό όμως είναι δείγμα ευφυΐας, το να μπορείς να κάνεις χιούμορ με τα λάθη σου και να αυτοσαρκάζεσαι.

Δεν ξέρω αν είναι δείγμα ευφυΐας ή χαμηλής αυτοεκτίμησης, την οποία δεν σου κρύβω πως πάντα είχα και προσπαθώ να την δουλεύω μέσω ψυχοθεραπείας εδώ και πολλά χρόνια. Μακάρι να είναι δείγμα εξυπνάδας (γελάει).

Είσαι πάντως των άκρων στις δουλειές σου. Φουλ στο κόκκινο δραματικό ή φουλ κωμικό. Σε «φλατ» σειρές, γλυκανάλατες δεν σ΄ έχουμε δει. Πως το έχεις καταφέρει αυτό;

Α, θα σε πάρω σπίτι μου να μου τονώνεις το ηθικό, τελείωσε. Σ’ ευχαριστώ για αυτό που είπες. Θέλω και ευτυχώς μου έχουν τύχει παραγωγές που μπορώ να «ξεδιπλώσω» το μέσα μου είτε για μια κωμωδία, είτε για ένα δράμα, είτε για το καλό, είτε για το κακό. Όταν αναλαμβάνω να κάνω έναν ρόλο, μετριέμαι με τον εαυτό μου, όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι. Είναι αναμέτρηση, με τα συναισθήματά σου. «Δίνομαι» τόσο στην κωμωδία, όσο και στο δράμα. Ναι, το «φλατ» του τύπου απλά μιλάω για να μιλάω και παίζω για να παίζω δεν μου αρέσει. Είμαι της έντασης όταν βρίσκομαι στο ρόλο.

Είσαι της έντασης και στη ζωή;

Καμία σχέση (γελάει). Κάποιοι μπορεί να νομίζουν πως είμαι τύπος πάρτι – άνιμαλ, πολύ ροκ, πολύ δυναμική. Δεν λέω δυναμική είμαι, αλλά δεν είμαι μόνο αυτό. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που θα σου πω. Ως ηθοποιός μου αρέσει πολύ να παίζω σε μιούζικαλ, αλλά ως θεατής δεν μου αρέσει να τα βλέπω, τα βαριέμαι (γέλια). Αυτό λοιπόν και στη ζωή. Ήδη έχουμε πολλά να μας αγχώνουν. Γιατί να θέλουμε εμμονικά να τα προκαλούμε, βλέποντας για παράδειγμα τρομακτικά πράγματα ή κάνοντας διάφορα άλλα.

Δράττομαι της ευκαιρίας, μιας και μίλησες για μιούζικαλ, χορό και τραγούδι, να σε ρωτήσω, γιατί έχεις επανειλημμένως απορρίψει προτάσεις για συμμετοχή σε talent show ή σε reality;

Δεν ήθελα, ούτε και θέλω ποτέ να λάβω μέρος σε διάφορα τέτοια παιχνίδια, είτε talent show, είτε  reality αν και προτάσεις είχα και έχω αρκετές. Η δική μου άποψη είναι, πως από τη στιγμή που είμαι ηθοποιός και η δουλειά μου είναι και να παίζω και να τραγουδάω, γιατί να πρέπει να πάω σε ένα παιχνίδι για να δείξω αυτό το πράγμα. Δεν κρίνω κανέναν που πηγαίνει και καλά κάνει. Για εμένα μόνο το λέω. Επίσης, δεν μου αρέσει και η δημοσιότητα που παίρνει όλο αυτό μετά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τη διαχειριστώ. Εγώ πιστεύω πως μέσα από αυτή τη δουλειά όσο μεγαλώνεις, σιγά-σιγά, τόσο ωριμάζεις και γίνεσαι ακόμα καλύτερος. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Είναι σαν το παλιό καλό κρασί που θέλει τον χρόνο του για να ωριμάσει. Αυτό λοιπόν όλο το απότομο, όλα τα φώτα ξαφνικά στραμμένα πάνω μου γιατί έπαιξα σε ένα παιχνίδι, εμένα δεν μου αρέσει. Η προσωπική μου επαναλαμβάνω άποψη είναι αυτή. Ακόμα και με τα social και όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας, κρατάω ένα επίπεδο. Χρειάζονται ισορροπίες. Δεν μπορώ δηλαδή να τα «δουλεύω» επαγγελματικά και να γίνω ινφλουένσερ ή κάτι άλλο. Προτιμώ να επηρεάζω τον κόσμο μέσω της δουλειάς μου και μέσω των απόψεών μου, ειδικά όταν με βλέπουν παιδιά. Να τα επηρεάζω όμορφα και με καλά και ουσιαστικά πράγματα και όχι άμα βάλω εξτένσιονς ή πλαστική στο στήθος.

Αναφέρθηκες στο κρασί και μου δίνεις ωραία πάσα να αναφερθώ στην πρώτη σου τηλεοπτική δουλειά το «γλυκόξινο κρασί» δίπλα στην Μπέτυ Λιβανού και τον Βαγγέλη Γερμανό. Πως ήταν αυτή η πρώτη σου εμπειρία; Αληθεύει πως ποτέ δεν πληρώθηκες;

(γέλια) Άσε ήταν τραυματική εμπειρία. Δεν πληρώθηκα ποτέ και δεν ξέρω το γιατί. Δεν ξέρω τι έκαναν οι υπόλοιποι, αλλά εγώ δεν πήρα τίποτα. Ούτε δραχμή, ούτε ευρώ. Φυσικά κέρδισα μια υπέροχη φίλη ζωής την Μπέτυ Λιβανού, που πάντα είναι κοντά μου, την εμπιστεύομαι και τη συμβουλεύομαι. Είναι το απόλυτο για εμένα. Επίσης και με τον Βαγγέλη Γερμανό τότε κάναμε πολύ καλή παρέα αλλά μετά κάπως λιγάκι χαθήκαμε. Έχω φιλίες στον χώρο που είμαι πολύ περήφανη.

Η κυρία Τζένη Ρουσσέα, η Μαίρη Σταυρακέλη, η Μαρία Κορινθίου και ο Γιάννης Αϊβάζης που είμαστε και κουμπάροι και όχι απλά φίλοι, αλλά «αδέλφια». Για να επανέλθω στην υπέροχη Μπέτυ Λιβανού, θέλω να πω ότι την θαυμάζω, την έχω σαν δεύτερη μάνα μου. Με έχει προτείνει ξανά σε δουλειές και κάναμε μια θεατρική παράσταση μαζί όπου ο ρόλος μου ήταν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες.

Αυτό το «παιδί» μοιάζει να σε κυνηγάει πάντα τελικά. Η εμφάνισή σου, όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα παραπέμπει σε παιδί, σε κόρη, σε γλυκό κορίτσι. Αυτό σε έχει δυσκολέψει ώστε να μην παίξεις κάποιους άλλους ρόλους που θα ήθελες;

Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να θέλω ένα ρόλο, αλλά λόγω της εμφάνισής μου να μην τον παίρνω. Δεν ξέρω φυσικά αν με έχουν τελικά «εκμεταλλευτεί» σωστά. Δηλαδή, λόγω της εμφάνισής μου. Κάποιοι σκηνοθέτες μου έχουν πει «όχι δεν μπορείς να παίξεις αυτόν τον ρόλο γιατί φαίνεσαι μικρή». Με έχει δυσκολέψει αυτό. Όμως από την άλλη αυτό με κάνει και πεισμώνω και συνεχίζω και περιμένω όταν είναι η ώρα μου να κάνω κάτι. Ρόλους διάφορους και άλλα πράγματα.

Γνωρίζω πως εδώ και χρόνια κάνεις ψυχοθεραπεία. Πως «μπήκε» στη ζωή σου;

Έκανα έξι χρόνια προσωπική και συνεχίζω κατά καιρούς ομαδική. Όλα ξεκίνησαν από κρίσεις πανικού. Συγκεκριμένα την πρώτη φορά ήμουν μέσα σε ένα τρένο και ξαφνικά άρχισα να ιδρώνω, να νιώθω ταχυπαλμία. Έλεγα «τώρα… τώρα… στην επόμενη στάση θα κατέβω». Όταν λοιπόν ξεκίνησα ψυχοθεραπεία, τότε άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και βγήκαν στην επιφάνεια άλλα πολλά θέματα τα οποία υποβόσκαν μέσα μου. Είναι επώδυνο όταν το κάνεις αλλά χρειάζεται, πίστεψέ με. Κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα όλοι μας θα έπρεπε να κάνουμε, γιατί βοηθάει πάρα πολύ τελικά. Δεν αλλάζεις σαν άνθρωπος, απλά μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι.

Μέσα από αυτό το κουτί της Πανδώρας υπήρχαν κάποια πράγματα και συναισθήματα τα οποία ίσως να σε πλήγωσαν και τα κουβαλούσες;

Ναι συμβαίνει και αυτό. Καταλαβαίνεις τελικά για ποιον λόγο κάνεις κάποιες επιλογές στη ζωή σου ή αντιδράς κάπως σε κάτι καταστάσεις. Όλα αυτά βγαίνουν και δημιουργούνται από τα βιώματά σου.

Τα δικά σου βιώματα, η παιδική σου ηλικία πως ήταν;

Με την οικογένειά μου είχα όμορφη σχέση. Πολύ δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Είμαστε τέσσερα αδέλφια. Εγώ είμαι η μικρότερη. Ωστόσο, υπήρχαν και άσχημες στιγμές που με πλήγωσαν και έχουν να κάνουν με άλλα παιδιά στο σχολείο. Είχα φάει αρκετό μπούλινγκ. Κάποια παιδιά με φώναζαν σκελετούλα επειδή ήμουν αδύνατη και γυφτάκι επειδή ήμουν λίγο πιο μαυριδερή. Γελούσα, δεν έδειχνα πως αυτό με στεναχωρεί, αλλά όταν γύριζα σπίτι έκλαιγα.

Από μικρή ήθελες να είσαι ανεξάρτητη και για αυτό έκανες και άλλες δουλειές, για να έχεις το δικό σου χαρτζιλίκι;

Δούλευα από μικρή. Σπούδαζα και δούλευα πάντα μέχρι να στεριώσω στον χώρο αυτό. Μια από τις δουλειές μου ήταν σε κατάστημα με κοσμήματα. Πέρναγα τις χαντρούλες στα σχοινάκια και στα σιδεράκια (γέλια). Αυτό όμως που δεν έχω κάνει πότε και είμαι από τους λίγους ηθοποιούς, είναι να δουλέψω ως σερβιτόρα. Συνήθως όλοι δεν λένε πως «έχω φτιάξει εγώ καφέδες… έχω σερβίρει εγώ ποτά για να βγάλω τα έξοδα της σχολής!!!». Ε, εγώ είμαι αυτή που δεν το έκανα ποτέ (γέλια). Δεν μπορούσα το ξενύχτι βρε παιδί μου.

 

 

 

Photographer Giannis Svigos, Fashion Editor: Giannis Ferentinos, Make Up Artist: Charis Tzioti,  Hairstylist: IEK ALFA

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία το Olympia Supplements, Σουρή 56 Κορυδαλλός.