Συνεντεύξεις

ΜΑΡΙA ΑΛΙΦΕΡΗ

“Έχω πληγωθεί και έχω «γονατίσει» στη ζωή μου”
117

Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου και της Νομικής, γυναίκα παλαιάς κοπής, γλυκιά, αισιόδοξη, ρομαντική, πάντα χαμογελαστή και καλοσυνάτη με μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη για τους ανθρώπους, αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη αντάρτισσα -όπως μας αποκαλύπτει- δίχως να σηκώνει «τσαλιμάκια» αφού ως γνήσια Σπαρτιάτισσα ομολογεί πως «ήμουν και είμαι σε όλες μου τις σχέσεις…

‘Η ταν ή επί τας». Χωρίς έρωτα δεν υπάρχει ζωή… όπως υποστηρίζει και όσο για την αγάπη δηλώνει πως «ποτέ ο άνθρωπος δεν την χορταίνει». Αποφάσισε να μην κάνει παιδί δικό της γιατί αυτό θα σήμαινε για εκείνη περιορισμό και εξάρτηση. Στην ζωή της έζησε θαύματα, πληγώθηκε, «γονάτισε», αλλά πάντα σηκωνόταν πιο δυνατή. Ένα αυθόρμητο και αληθινό «Και μην ξεχνάτε… σας αγαπώ» έμελλε να γίνει η αιτία να την αγαπήσουμε και εμείς και να γίνει η δική μας «Μαρία της καρδιάς μας». 

Συνέντευξη στη Λίλα Καλοσκάμη

 

Μαρία Αλιφεροπούλου και κατόπιν Μαρία Αλιφέρη. Με αυτή τη μικρή αλλαγή ήσασταν η πρώτη που άνοιξε την πόρτα στους ηθοποιούς του Εθνικού για να μπορούν να εργάζονται και στην τηλεόραση. Τα λέω σωστά;

(Γελάει) Ολόσωστα! Αποφάσισα, λοιπόν, να κόψω λίγο το επίθετό μου, από Αλιφεροπούλου να το κάνω Αλιφέρη προκειμένου να μπορώ να εργάζομαι στην τηλεόραση, διότι κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Μετά από αυτό κατάφεραν οι φοιτητές του Εθνικού να έχουν τηλεοπτικές συνεργασίες και άλλαξαν οι μέχρι τότε νόμοι του Εθνικού. Αυτό φυσικά το οφείλω σε ένα μεγάλο βαθμό και στους καθηγητές μου. 

Πιο όμορφη και λαμπερή από ποτέ, είσαστε φέτος η τσαχπίνα, καπάτσα και πάντα γλυκιά «Ζωίτσα» στην επιτυχημένη σειρά του ALPHA «Σπίτι είναι…». Πως είναι η συνεργασίας σας;

Επειδή πάνω από όλα σημασία στη δουλειά μας έχουν οι συνεργάτες, θέλω να πω πως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και τυχερή, διότι έχω εξαιρετικούς συνεργάτες. Για ποιον να σας πρωτοπώ. Όλοι είναι υπέροχοι και εκπληκτικοί επαγγελματίες, o σκηνοθέτης μας, οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί. Όλοι μαζί έχουμε μια πάρα πολύ ζεστή συνεργασία και μεταξύ μας, αλλά και με το κανάλι ALPHA , το οποίο είναι άψογο απέναντί μας, πράγμα που σπανίζει στην εποχή μας. Εγώ υποδύομαι την πρώην πεθερά που έχει αδυναμία στον πρώην γαμπρό της. Επειδή η κόρη της είναι μια τρελιάρα, όλο την μαλώνει (γέλια). Ωστόσο, η πρώην πεθερά είναι και μεγάλη σουρτούκο. Κάνει τα νυχτοπερπατήματά της, ξεπορτίζει με τον γκόμενο (γέλια). Είναι όμως και από την άλλη παλαιάς κοπής γυναίκα.

Εσείς είστε γυναίκα παλαιάς κοπής;

Φυσικά και είμαι παλαιάς κοπής γυναίκα. Οι ρόλοι του άνδρα και της γυναίκας είναι κορυφαίοι. Εγώ είμαι θηλυκό και σέβομαι το αρσενικό όπως φυσικά το ίδιο θέλω να κάνει και αυτό. Έχουμε τον ρόλο μας ο καθένας. Οι γυναίκες με τους άνδρες ναι μεν είμαστε ίσοι, αλλά δεν είμαστε ίδιοι.

Θεωρείτε πως στις ημέρες μας τα νέα ζευγάρια έχουν μπερδέψει τους ρόλους;

Στεναχωριέμαι που το λέω αλλά πιστεύω πως όντως οι ρόλοι μπερδεύτηκαν. Επίσης δεν φλερτάρουν πια. Όλοι πάνω από ένα τηλέφωνο ή υπολογιστή είναι. Το φλερτ θέλει ζεστασιά και προσωπική επαφή, δεν θέλει κουμπιά. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω πως πάρα πολλά νέα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και ταλαντούχα.

Μιλήσατε για φλερτ. Είστε πιστεύω μια γυναίκα που σίγουρα σας φλερτάρουν.

Δόξα τω Θεώ (γελάει). Το φλερτ, οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας είναι δύναμη. Η ίδια η ζωή είναι έρωτας, ο σύντροφός μας, η δουλειά που κάνουμε, τα πράγματα που κάνουμε είναι έρωτας. Χωρίς έρωτα δεν υπάρχει ζωή. Είναι ένας έρωτας διαρκής.

Έχετε ερωτευθεί με πάθος;

Ασφαλώς!

Έχετε αγαπήσει απόλυτα;

Φυσικά!

Σας έχουν αγαπήσει τόσο όσο θα θέλατε;

(Γέλια) Ποτέ δεν χορταίνει ο άνθρωπος από την αγάπη. Θέλει πάντα και άλλη. Αυτή είναι η φύση του. Ωστόσο ο έρωτας διαφέρει από την αγάπη. Στον έρωτα -κακά τα ψέματα- ερωτευόμαστε τον εαυτό μας, ενώ στην αγάπη μπαίνει ο άλλος μπροστά, δίχως κακίες, δίχως εγωισμούς.

Είστε μια αιώνια έφηβη με ψυχή μικρού παιδιού. Δεύτερες σκέψεις κάνετε; Είστε καχύποπτη ή καλοπροαίρετη με τους ανθρώπους;

Εμείς αποφασίζουμε αν θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι ή όχι. Επίσης εμείς αποφασίζουμε αν θέλουμε να είμαστε καλοί ή καθάρματα. Εμείς αποφασίζουμε τα πάντα. Αυτό που πλέον γνωρίζω είναι πως δεν συμφέρει να είσαι κακός. Δηλητηριάζεσαι! Ενώ όταν είσαι καλός, καλοπροαίρετος σε γαληνεύει μέσα σου και σε ενώνει με τον εαυτό σου. Αυτό είναι το μυστικό της ζωής. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια.

Ωστόσο άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Σας έχουν πληγώσει ή προδώσει;

Έχω πληγωθεί και έχω «γονατίσει» στη ζωή μου πάρα πολλές φορές. Αλλά έχω σηκωθεί και άλλες τόσες, γιατί μόνο εμείς αποφασίζουμε αν θα σηκωθούμε ή αν θα κρατήσουμε κακία. Η τροφή της ψυχής μας είναι η αγάπη και η καλοσύνη. Δεν είναι τα δηλητήρια. Στο τραπέζι σου βάζεις δηλητήριο; Όχι! Βάζεις το καλύτερο φαγητό.

Είστε δυναμική γυναίκα. Ως άνθρωπος είστε δυνατή;

Δεν είμαι δυνατή, ωστόσο το προσπαθώ. Όποιος λέει ότι είναι δυνατός, είναι τζούφιος. Πιστεύω πως όταν ο άνθρωπος γνωρίζει τις αδυναμίες του, τότε είναι δυνατός. Εγώ γνωρίζω τις δικές μου αδυναμίες σε μεγάλο βαθμό. Άρα τις διαχειρίζομαι.

Έχετε αδυναμίες πολλές;

Ένα σωρό (γελάει)! Το θέμα είναι να μπορώ να τις διαχειρίζομαι.

Αυτό το περίφημο «Σας αγαπώ» στα «Τετράγωνα των Αστέρων» που με τεράστια επιτυχία παρουσιάζατε, ήταν πραγματικά αυθόρμητο; Το ξέρετε φυσικά πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην το γνωρίζει.

(Γελάει) Το ξέρω! Θέλω να αγαπάω και να αγαπιέμαι, γι αυτόν τον λόγο, αυτό το «Σας αγαπώ» πραγματικά ήταν τελείως αυθόρμητο. Το μεγαλύτερό μου παράσημο δεν είναι το επάγγελμά μου, αλλά ο δίαυλος επικοινωνίας και αγάπης που έχει ανοίξει με τον κόσμο.

Πως ξεκίνησε τότε η συνεργασίας σας με την κρατική τηλεόραση και η απόφαση να «περάσετε» και στην παρουσίαση;

Ο παραγωγός τότε με είχε δει σε μια παράσταση. Κάτι του έκανε κλικ σε εμένα και έτσι μου πρότειναν να το κάνω. Τότε ήμουν μόνο ηθοποιός. Δεν είχα ασχοληθεί με την παρουσίαση ποτέ ξανά. Ζήτησα να κάνουμε έναν πιλότο για να δω αν όντως μπορώ να το υποστηρίξω. Όταν κατάλαβα ότι έχω τις δυνάμεις και τις δυνατότητες ξεκινήσαμε «Τα τετράγωνα των αστέρων» και έγινε η επιτυχία που έγινε.

Ωστόσο, αυτή η τόσο επιτυχημένη συνεργασία έληξε άδοξα και απότομα λόγω αλλαγής κυβερνήσεως;

Δυστυχώς, ναι! Τότε, επειδή ήμουν το number one στην τηλεόραση, μόλις άλλαξε η κυβέρνηση κάποιοι θεώρησαν πως εγώ ήμουν με την προηγούμενη. Εγώ, όμως, στη δουλειά μου δεν είχα ποτέ ούτε νταβατζήδες, ούτε μπράβους, ούτε νονούς, ούτε προστάτες, απλά τα κόμματα κάνουνε μια ζωή κουταμάρες. Ό,τι κάνω, το κάνω μόνη μου.

Πρωταγωνιστούσατε πάντα σε μεγάλες και επιτυχημένες παραγωγές δίπλα σε εξαιρετικούς συναδέλφους σας. Υπάρχει κάποια συνεργασία που ξεχωρίζετε;

Τι να πρωτοθυμηθώ! Πολύ όμορφες παραγωγές όλες. Όλες τις αγάπησα. Οι συμπρωταγωνιστές μου πάντα εξαιρετικοί. Ο Πάρλας, ο Γαλανός, ο Εσκενάζυ και τόσοι ακόμα. Μόνο γλυκές στιγμές έχω να θυμάμαι από όλες αυτές της παραγωγές. Η «Μαρκησία του λιμανιού», το «Τριαντάφυλλο και Ρόδο», η «Μαντάμ Ορτάνς», «Αστέρι στην λάσπη», η «Κραυγή των λύκων», το «Εκείνη η γυναίκα» και τόσα ακόμα… Κάναμε πολύ δύσκολα γυρίσματα τότε. Έχω «υποφέρει» με τον Νίκο Φώσκολο (χαμογελάει), καλή του ώρα εκεί που είναι. Με έβαζε να ανεβοκατεβαίνω σκάλες, να κυλιέμαι μέσα στον χειμώνα σε υπόγεια με νερά βρώμικα και παγωμένα, να μπαίνουμε στη θάλασσα. Όμως, όλα τα γυρίσματα γινόντουσαν με αγάπη και μεράκι.

Είναι αλήθεια πως έχετε ασχοληθεί πολύ και έχετε μελετήσει όλες σχεδόν τις θρησκείες του κόσμου;

Είχα πολλά ερωτηματικά από την κούνια μου και πολλές απορίες για το παραπέρα. Καταρχήν θα σου πω ότι δεν είμαι θεούσα, αλλά βαθιά θρησκευόμενη. Δεν είμαι εγώ το κέντρο του κόσμου. Υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις από εμένα και αυτό για εμένα είναι ο Θεός. Όλες, όλες, όλες οι θρησκείες με έχουν απασχολήσει για να τις μελετήσω. Ωστόσο, έχω καταλήξει πως η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο σε μία θρησκεία. Πρώτα απ’ όλα η σχέση με τον Θεό είναι προσωπική και δεν θέλει διαμέσους. Τώρα το πού συμβαίνει να είσαι, σε ποιό θρήσκευμα ή σε ποιόν Θεό… θα πω ότι ένας Θεός υπάρχει και όχι πεντακόσιοι. Απλώς η κάθε χώρα με τη δική της νοοτροπία κάπως τον ονομάζει, Χριστό, Βούδα, Αλλάχ…

Ένας άνθρωπος με τόση αγάπη μέσα του, σίγουρα θα είχε και πολύ αγαπησιάρικα παιδικά χρόνια. Πως ήταν αυτά τα χρόνια για εσάς;

Είχα υπέροχα παιδικά χρόνια με θεϊκούς γονείς και εξαιρετικά αδέλφια, όλα αγόρια. Ο πατέρας μου δε ήταν και ο πρώτος μου δάσκαλος. Ήταν άνθρωπος σοφός. Έχω μεγαλώσει αγροτικά μέσα στη φύση που με εκτονώνει, με ισορροπεί και με ξεκουράζει αφάνταστα. Ευχαριστήθηκα πολύ το παιχνίδι. Παιχνίδια γυναικεία, παιχνίδια ανδρικά, στοιχήματα ποιός θα ανέβει στο ψηλότερο δένδρο, ποιός θα ανέβει στην κορυφή του Ταΰγετου και ποιός θα πάει πρώτος τη νύχτα στο νεκροταφείο (γέλια). Ζωή μέσα στη φύση, ανέμελη και υπέροχη. Μια όμορφη και φυσιολογική ζωή, που δυστυχώς λείπει πολύ από τις μέρες μας και από σημερινά παιδιά. Είμαι ευλογημένη που μεγάλωσα και έζησα εκεί τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Ανάμεσα στα βουνά, τα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και μέσα σε αυτήν την αγαπημένη οικογένεια.

Ατρόμητη ως παιδί;

Ναι, ναι ήμουν ατρόμητη! Ε, εντάξει μια μικρή φοβία την είχα για να είμαι ειλικρινής. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω σπάσει τα μούτρα μου πολλές φορές, αλλά αυτό είναι το χούι μου, τι να κάνω; (γέλια)

Και αυτή η στάση ζωής της «ατρόμητης Σπαρτιάτισσας» συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

Φυσικά. Δεν ξέρω εγώ από «τσαλιμάκια». Σε όλες μου τις σχέσεις ήμουν και είμαι «’Η ταν ή επί τας». Ξέρω πως αυτό δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτο, αλλά δεν θα αλλάξω κιόλας. Σημασία σε αυτήν τη ζωή έχει αυτό που είμαστε να το εκφράζουμε πάντα και να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας.

Ερχόμαστε στα 18 σας χρόνια, όταν περνάτε στη Νομική και φεύγετε από τον τόπο σας για να σπουδάσετε. Το θέατρο πως σας «κερδίζει» και αλλάζετε πορεία;

Μπήκα στη Νομική, αλλά δεν εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα. Μια νύχτα είχα την έμπνευση να γίνω ηθοποιός. Ήταν μια εσωτερική ανάγκη να επικοινωνώ με τον κόσμο. Αυτήν τη ζεστή επικοινωνία τη βρήκα μέσα από την αυτή την υπέροχη τέχνη. Το θέατρο. Νομίζω πως ο άνθρωπος είναι ανύπαρκτος αν δεν επικοινωνεί και παραμένει μέσα στην προσωπική του φυλακή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν έχεις και τις μοναχικές σου ώρες. Αλίμονο! Αλλιώς, είσαι παρλαπίπας. Αλλά υπάρχει και η εσωτερική ζωή, η μοναχική και η εξωτερική, η κοινωνική επαφή με τους ανθρώπους. Εγώ είμαι και μοναχική και κοινωνική. Χρειάζομαι και τα δύο. Χρειάζομαι και την απόσυρση για να μιλήσω με τον εαυτό μου, να επανατοποθετηθώ, να σκεφτώ, τι κάνω, τι δεν κάνω, τι καλό ή τι βλακείες κάνω. Αυτές είναι οι δικές μου ώρες που μου είναι απαραίτητες και άλλο τόσο απαραίτητες είναι οι ώρες που όλα αυτά θέλω να τα επικοινωνήσω με τους άλλους.

Ίσως αυτή η ανάγκη επικοινωνίας σας με τον κόσμο, σας κάνει να επιδιώκετε να παίζεται σε πιο μικρά και ατμοσφαιρικά θέατρα.

Ω, ναι! Έχω παίξει σε θέατρα – τέρατα, τεράστια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ε, αυτή την ανάσα του θεατή στο μικρό θέατρο, την απολαμβάνω. Φυσικά και το μεγάλο θέατρο έχει την ομορφιά του γιατί είναι πολύς ο κόσμος, αλλά χάνονται πολλά πράγματα. Στο μικρό και ατμοσφαιρικό θέατρο είναι η αναπνοή σου με την αναπνοή του θεατή. Αυτό με τρελαίνει. Το λατρεύω. Εκεί τον πείθεις ή δεν τον πείθεις τον θεατή. Ή είσαι αληθινός ή δεν είσαι.

Είστε πολύ «ζεστός» άνθρωπος, μιλήσατε για ανάγκη επικοινωνίας με τον συνάνθρωπο, ωστόσο μας δίνετε πάντα την εντύπωση μιας ανεξάρτητης γυναίκας και ενός ελεύθερου πνεύματος. Κάνω λάθος;

Καθόλου! Αντάρτης είμαι από την κούνια μου, ασ’ το (γέλια). Αλλά όχι αντάρτης της πλάκας, να πετάω πέτρες και να φωνάζω. Είμαι αντάρτης-αντάρτης! Τώρα το καταλαβαίνω που μεγάλωσα και μπορώ να το πω.

Μήπως ήταν και αυτός ένας λόγος που δεν θελήσατε να παντρευτείτε; Αληθεύει πως δεν θέλατε να κάνετε παιδιά γιατί θα σας δέσμευαν;

Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να παντρευτώ. Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Τα λατρεύω. Έχω πέντε ανίψια που τους έχω απίστευτη αδυναμία. Ωστόσο, ποτέ δεν επιθύμησα ένα δικό μου. Να το πω πιο απλά, νομίζω πως θα με περιόριζε, θα με εξαρτούσε πολύ. Η δική μου η αγάπη θέλει πολλούς, δεν μου φτάνει μόνο ένα ή δυο παιδιά. Ήθελα όλη αυτή η αγάπη να μεταφερθεί σε πολλούς. Η ζωή μου έδωσε, λοιπόν, αυτά τα παιδιά, μέσα από τα ανίψια και τους μαθητές μου. Όταν ήμουν μικρή έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω πολλά λεφτά, να έχω ένα τεράστιο σπίτι και κτήμα και να παίρνω παιδιά από όλο τον κόσμο, να τα μεγαλώνω, να τα μορφώνω και να τα αμολάω στη ζωή.

Η μεταφυσική, το ψάξιμο για τον άνθρωπο, τη φύση, τα περίεργα και ανεξήγητα φαινόμενα πως μπαίνουν στην ζωή σας;

Εγώ γεννήθηκα με ερωτηματικά. Από μικρό παιδί ψαχνόμουν. Τι είναι η ζωή, γιατί είμαστε εδώ πέρα, τι σκοπό έχουμε, ποιο είναι το νόημα. Πάντα έψαχνα τι είμαι και ποιο το νόημα της ζωής. Αυτό με οδήγησε σε μελέτες, σε ψαξίματα. Υπάρχει μια ολόκληρη ζωή -όπως λέει και η επιστήμη- υπαρκτή, αληθινή που δεν χάνεται. Υπάρχει, λοιπόν, ένας κόσμος ολόκληρος. Εμένα αυτός ο κόσμος με ενδιαφέρει πολύ. 

Θα θέλατε να παρουσιάσετε μια τέτοιου είδους εκπομπή;

Ναι, θα ήθελα. Μια εκπομπή που να έχει όλη αυτήν τη μαγεία των ερωτηματικών και της έρευνας. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, αλλά δεν το έχω προτείνει. Θα ήθελα όμως μια εκπομπή λόγου με αντικείμενο όλα αυτά τα οποία ονομάζουμε μεταφυσικά φαινόμενα και μέσα από την κουβέντα που θα γίνεται να καταλαβαίνουμε όλοι το πόσο τελικά φυσικά είναι.

Ένα βιβλίο με όλα αυτά τα ερωτήματα μελέτης, έρευνας και αναζήτησης;

Όταν γεράσω θα γράψω (γελάει). Είμαι περισσότερο της ζωντανής επικοινωνίας. Περισσότερο από το γραπτό, περισσότερο από όλα. Φυσικά όλα είναι σημαντικά και σπουδαία, αλλά σαν ιδιοσυγκρασία μου αρέσει η ζωντανή επικοινωνία. Από τη στιγμή που με ένοιαζε να «μπω» στη δική μου ψυχή, στον ίδιο βαθμό με νοιάζει και η ψυχή του συνανθρώπου μου.

Έχετε τρανταχτά παραδείγματα προσωπικών θαυμάτων. Ένα από αυτά είναι και η μεγάλη πυρκαγιά στο REX;

Κάθε φορά που σκέφτομαι εκείνο το συμβάν ανατριχιάζω και συγκινούμαι. Παραμονή της ‘Μαντάμ Ορτάνς» κάηκαν σχεδόν τα πάντα μέσα στο θέατρο REX. Σώθηκε ολόκληρο το βεστιάριό μου και η φωτογραφία του πατέρα μου. Αν δεν είναι αυτό θαύμα, τότε τι είναι! Ένα άλλο θαύμα είναι το ότι σώθηκα από ένα σοβαρό τροχαίο στην εθνική οδό Αθηνών- Σπάρτης και αυτό εν μέρη (εκτός φυσικά από τους γιατρούς μου) το οφείλω σε τρεις «αγγέλους», έτσι τους ονομάζω εγώ. Σε τρεις ανθρώπους που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο.

 

Ευχαριστούμε τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για την παραχώρηση των φωτογραφιών.