Συνεντεύξεις

Μπέσσυ Αργυράκη

«Είμαστε φιλενάδες αχώριστες εγώ και η Eurovision…»
444

Η Μπέσσυ Αργυράκη είναι από τις πιο αγαπημένες της μουσικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Μέσα από τα τραγούδια της, τα οποία είναι πάντα κοντά στο ποπ στοιχείο, αλλά και την ενέργεια που έχει και μεταδίδει στο κοινό σε κάθε της εμφάνιση, έχει καταφέρει να την αγαπά όλος ο κόσμος. Η γνωστή τραγουδίστρια μίλησε στο «GrandeSecreto» για τη συμμετοχή της στην Eurovision, για την οικογένειά της, αλλά και την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, λέγοντας μάλιστα για τη δική της συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Είχα μια τραυματική εμπειρία στη συνεργασία μου με την τοπική αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, μας αποκάλυψε και τα επαγγελματικά της σχέδια.

Έχεις συμμετάσχει και εσύ στην Eurovision, και κάθε φορά τιμάς με την παρουσία σου κάθε είδους οργάνωση με αυτό το θέμα. Τι έχεις να πεις για αυτόν τον θεσμό;

«Είμαστε φιλενάδες αχώριστες, εγώ τη θυμάμαι πολύ καλά την Eurovision, και ο κόσμος που ασχολείται με τον θεσμό έχει συνδυάσει κάποια ονόματα πιο έντονα από άλλα. Νομίζω ότι με τη συμμετοχή μας με το “Μάθημα Σολφέζ” έχουμε τη χαρά να μας θυμούνται έντονα κάθε φορά που έρχεται η εποχή του μουσικού διαγωνισμού τραγουδιού».

Θα ήθελες να εκπροσωπήσεις πάλι την Ελλάδα στην Eurovision;

«Ναι, γιατί όχι; Θα ήταν μεγάλη πρόκληση για εμένα, φτάνει να έβρισκα ένα τραγούδι που να με ανατριχιάζει, δηλαδή να βρω ένα τραγούδι να μου αρέσει και να το πιστεύω και να πω ότι, ναι, μάλιστα, αυτό είναι ένα τραγούδι παρά πολύ ωραίο για Eurovision».

Πιστεύεις ότι σε βοήθησε στην πορεία της καριέρας σου αυτός ο διαγωνισμός;

«Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο! Φυσικά και με βοήθησε παρά πολύ. Είναι μια τονωτική και συνεχής ένεση για να με θυμάται ο κόσμος μέσα από την επιτυχημένη συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision μέσα από αυτό το τραγούδι. Και αυτό συμβαίνει και στα άλλα παιδιά που λάβαμε μέρος, αλλά και στους μετέπειτα καλλιτέχνες που συμμετείχαν».

Σίγουρα είσαι από τα δυνατά ονόματα της ελληνικής ποπ. Πώς βλέπεις τα σημερινά πρόσωπα της ποπ μουσικής;

«Μέσα σε όλους τους καλλιτέχνες που βγαίνουν υπάρχουν και κάποια καλά στοιχεία. Όπως και σε όλες τις εποχές, έτσι και τώρα. Αυτό που είναι πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι έχουν βγει μικροί χώροι που κάνουν events και που μπορούν να φιλοξενήσουν τους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Μόνο που λόγω της κρίσης, αν και υπάρχουν χώροι, δεν ξέρω πόσο θ’ αντέξει ο κόσμος να υποστηρίζει τη διασκέδασή του, κάτι που το έχει ανάγκη άλλωστε. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τα μαγαζιά να κάνουν καλές προσφορές».

Εσύ πώς εκλαμβάνεις την ανταπόκριση του κόσμου;

«Είναι κάτι πολύ θετικό αυτό, όταν τραγουδώ σε ένα μαγαζί υπάρχει πολύς κόσμος εκεί και σιγοτραγουδά τα τραγούδια μου μαζί μου. Και αυτό μου έδωσε το κουράγιο να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα, γιατί είχα σταματήσει για ένα διάστημα οκτώ χρόνων. Επίσης, μπορώ να πω ότι και το διαδίκτυο μου έδωσε πολύ κουράγιο και με βοήθησε στο να μπορέσω να συνεχίσω, διότι υπήρχε πολύς κόσμος που με θυμόταν και με αγαπούσε και μου έστελνε μηνύματα συμπαράστασης. Ξέρετε, προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα μηνύματα που λαμβάνω και να απαντώ σε όλους μου τους φίλους οι οποίοι εκτιμούν την όποια προσπάθεια έχω κάνει στην ελληνική μουσική».

Είσαι πολλά χρονιά παντρεμένη. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο;

«Θα ξεκινήσω με το αρνητικό. Σίγουρα θέλει υπομονή [γέλια], θέλει να φιλοσοφείς τα πράγματα. Να πω όμως και τα θετικά: πρέπει να υπάρχει σεβασμός και ο ένας να σέβεται την ελευθερία του άλλου. Αυτό μπορεί να κρατήσει έναν γάμο, όπως επίσης και ο θαυμασμός στο πρόσωπο του συντρόφου. Ο θαυμασμός και ο ενθουσιασμός είναι από τα βασικά και κύρια στοιχεία στη σχέση του ζευγαριού».

Με τα παιδιά σου τι σχέση έχεις;

«Με τα παιδιά μου είμαι πολύ δεμένη. Η κόρη μου είναι και εκείνη καλλιτέχνις. Έχω την καλύτερη σχέση. Είμαστε πολύ αγαπημένη και δεμένη οικογένεια, ούτως ή άλλως. Νιώθω πολύ τυχερή που έχω δυο γερά παιδιά. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενη που τα παιδιά μου αποφάσισαν να κάνουν αυτό που αγαπούν – και μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι τα πάνε καλά. Ο γιος μου είναι σεφ σε ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο του εξωτερικού, και η κόρη μου ασχολείται με την ηθοποιία, έχει σπουδάσει σε δραματική σχολή, ενώ έπαιξε τον χειμώνα σε μια περιοδεία με τον Π. Χαϊκάλη. Τώρα τραγουδά σε μουσική σκηνή, διότι είναι και καλλίφωνη. Και αυτό το λέω με αντικειμενικότητα, χωρίς να σημαίνει ότι τα λέω έτσι επειδή είμαι η μαμά της».

Υπάρχει κάποιο πρότυπο μητρότητας που ακολουθείς;

«Ξέρεις, είμαι ένας άνθρωπος που έχει μια παιδικότητα στις αντιδράσεις μου, οπότε δεν είμαι η σκληρή μαμά, η αυταρχική. Δεν πιέζω τα παιδιά μου. Και επειδή θυμάμαι τα δικά μου παιδικά χρόνια, ξέρω ότι με το να πιέσεις κάποια πράγματα, περισσότερο αρνητικά από θετικά αποτελέσματα θα έχεις. Έτσι, αφήνω τα πράγματα να κάνουν τον κύκλο τους. Με τα παιδιά μου έχω καλές σχέσεις και τους ενημερώνω και τους συμβουλεύω για κάθε τους κίνηση. Από εκεί και πέρα, τους αφήνω να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Γιατί, όσο ποιο γρήγορα τους αφήσεις να χειριστούν τις καταστάσεις, μαθαίνουν πιο γρήγορα και μέσα από τα λάθη που μπορεί να κάνουν, διότι και εμείς κάνουμε λάθη, τα λάθη για τους ανθρώπους είναι».

Η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» και τη δική σου πόρτα;

«Κοιτάξτε, όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και για εμένα. Όλα είναι μια αλυσίδα. Απλώς το αντιμετωπίζω πιο ψύχραιμα και δεν με πιάνει πανικός. Σηκώνω τα μανίκια και δουλεύω πολλές ώρες. Όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους και εύχομαι αυτός ο κύκλος να τερματίσει κάπου εδώ και να έρθει η ανάκαμψη, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο».

Ποια η γνώμη σου για την πολιτική κατάσταση;

«Είχα μια τραυματική εμπειρία στη συνεργασία μου με την τοπική αυτοδιοίκηση, όχι βέβαια από την πλευρά του κόσμου, ο οποίος αγκάλιασε τις θέσεις μου και τις προσπάθειές μου για πολιτιστικές οργανώσεις, αλλά από την πλευρά τον συναδέλφων. Δεν γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει και στον ευρύτερο πολιτικό κόσμο, αλλά αυτό το γεγονός μού δημιούργησε μια απέχθεια για την πολιτική σκηνή, και έτσι έχω πάψει να ασχολούμαι και να παρακολουθώ. Δυστυχώς, όμως, βρισκόμαστε σε ένα τρελό αδιέξοδο και το χειρότερο: είμαστε θεατές σε όλο αυτό, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι παρόλο που τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο».

Όταν λες «τραυματική εμπειρία», τι εννοείς;

«Για εμένα η συνεργασία μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν τραυματική εμπειρία για τον λόγο ότι αφιερώθηκα σε αυτό με την καρδιά μου, και βρέθηκαν άνθρωποι για προσωπικούς λόγους που θέλησαν να σπιλώσουν το όνομά μου. Για δικές τους υποθέσεις, θέλησαν να με βγάλουν εκτός, για να καταφέρουν ίσως να μπει στη θέση μου ένα άτομο που θα έκανε τα στραβά μάτια. Αυτό εμένα με ενόχλησε ιδιαίτερα, και εκείνους τους χαροποίησε το γεγονός ότι αποσύρθηκα. Αυτό είναι που λένε ότι “σε κλοτσάει το σύστημα”. Μιλάμε, φυσικά, για την περίοδο από το 2007 έως το 2009».

Πώς σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

«Δεν έχω ελεύθερο χρόνο [Γέλια]. Όταν έχω κάποιο ελεύθερο χρόνο, προσπαθώ να τον περνώ με την οικογένειά μου. Χαλαρώνω στο διαδίκτυο, ή θα βγω με τον άντρα μου και τα παιδιά μου να πάμε να φάμε κάτι, ή θα ενημερωθώ για κάποιες εμφανίσεις μου. Λίγα από όλα… Έτσι είναι η ζωή».

Ποια μορφή διασκέδασης επιλέγεις;

«Για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσουν πολύ και τα clubs, μου αρέσει γενικά η ένταση, δεν είμαι πολύ της ηρεμίας και της ησυχίας. Μετά από καιρό στην ησυχία και ηρεμία, ανακαλύπτω ότι μου έχει λείψει η ένταση. Ζω μέσα από την ένταση και τους γρήγορους ρυθμούς και τη δραστηριοποίησή μου, αυτό είναι που μας δίνει ζωή».

Πώς νιώθεις που ο κόσμος από όλες τις ηλικίες ξέρει και σιγοτραγουδά τα τραγούδια σου και που σε κάθε εμφάνιση σου γίνεται πανικός;

«Αυτό είναι κάτι που με έχει εντυπωσιάσει, διότι από τις μεγαλύτερες ηλικίες το περίμενα, αλλά από τη νεολαία όχι τόσο. Το να σιγοτραγουδούν τα τραγούδια μου είναι μια έκπληξη. Μάλλον επειδή έχω μια τρελή ενέργεια πάνω στη σκηνή, η οποία δεν είναι προσποιητή, πηγάζει από την αγάπη που έχω για τον κόσμο και από τη θέλησή μου να τους κάνω να διασκεδάζουν».

Συνέντευξη στον Στράτο Παφλιωτέλλη