Συνεντεύξεις

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

“ΠΕΡΑΣΑ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ”
110

Ειλικρινής, ζεστή, ανθρώπινη, η καταξιωμένη chef Ντίνα Νικολάου μοιράζεται με το Grande τις πιο όμορφες, αλλά και δύσκολες στιγμές

της προσωπικής και επαγγελματικής της ζωής.

Συνέντευξη στον Κώστα Καλατζή

Εικοσιπέντε χρόνια στο χώρο της γαστρονομίας. Τι θεωρείς ότι έχει προσφέρει η μαγειρική στη ζωή σου;

Τα πάντα. Η μαγειρική αποτελεί τεράστια αγάπη μου. Είναι η ψυχοθεραπεία μου. Δεν υπάρχει κάτι ομορφότερο από το να δημιουργείς. Είναι υπέροχο αυτό το ταξίδι στη γαστρονομία. Μου έχει χαρίσει απλόχερα μόνο τεράστιες χαρές και άπλετη αγάπη από τους ανθρώπους. Νομίζω πως ακόμη και αν ξαναγύριζα το χρόνο πίσω, το ίδιο ταξίδι θα διάλεγα. Θεωρώ πώς έκανα ό,τι ονειρευόμουν στη ζωή μου. Όσα επιθύμησα τα έζησα.

Νομίζω πως δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να πραγματοποιήσεις όσα ονειρεύεσαι ουσιαστικά.

Θέλει κόπο γιατί πρέπει να εμβαθύνεις ουσιαστικά στον εαυτό σου, να αναζητήσεις την αλήθεια σου, να αποτινάξεις κάθε φόβο και με απεριόριστη αγάπη να αφεθείς στο σύμπαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέτουν ουσιαστικά οι ίδιοι τα εμπόδια στον εαυτό τους, στα όνειρά τους. Εγώ κάποια στιγμή αποφάσισα συνειδητά να αγαπήσω τον εαυτό μου.

Πώς το έπραξες;

Έρχεται νομίζω με τον χρόνο. Στη δική μου περίπτωση συνέβαλε ουσιαστικά και το ότι πέρασα επί δύο χρόνια κρίσεις πανικού. Αιτία ήταν το έντονο άγχος, το ότι δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να χαρεί τίποτα. Ήμουν αυστηρός στρατιώτης. Εκεί αντιλήφθηκα ότι δεν με αγαπώ, όσο πρέπει. Μου έδωσα χρόνο, με ελευθέρωσα από τις ατέρμονες δεσμεύσεις.

Είναι πολύ δύσκολο φαντάζομαι…

Φυσικά. Αισθανόμουν ότι πεθάνω. Ήταν σοκαριστικό. Σκέψου να το βιώνεις δύο και τρεις φορές το μήνα. Βέβαια έπειτα από τα δύο πρώτα επεισόδια αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει, όμως δεν παύει να σε σοκάρει. 

Θεωρείς υπήρξες αυστηρή με τον εαυτό σου;

Πολύ. Υπήρξε περίοδος που ήμουν τόσο αυστηρή με τον εαυτό μου, που ουσιαστικά ήταν απόλυτα κατασταλτικό για τη ζωή μου. Όταν επικρίνεις για τα πάντα τον εαυτό σου, δεν είσαι ελεύθερος. Επίσης, δέχθηκα ότι δεν γίνεται να αρέσω σε όλους. Είναι η μεγαλύτερη ανοησία. Μου πήρε χρόνια μέχρι να το αντιληφθώ και θεωρώ πως -αν θες- ήταν μία από τις αιτίες που στο παρελθόν με κράτησαν επαγγελματικά πίσω. Αν είχα απελευθερωθεί από αυτές τις δεσμεύσεις από την αρχή, θα είχα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα.

Με ποιο τρόπο το αντιλήφθηκες; Να θεωρήσω ότι σε βοήθησε η ψυχοθεραπεία;

Δεν έχω κάνει μέχρι σήμερα ψυχοθεραπεία. Ουσιαστικά ζήτησα βοήθεια από τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου και αγαπώ περισσότερο στη ζωή μου τον σύζυγό μου, τη μητέρα μου και τις αδελφές μου.

Γιατί ήσουν «απέναντι» από τον εαυτό σου;

Ήμουν και παραμένω τελειομανής. Πάντοτε απαιτούσα πιο πολλά απ’ όσα μπορούσα να κάνω. Δεν χαιρόμουν όσα πραγματοποιούσα. Έτρεχα να προλάβω τον επόμενο στόχο. Ήταν ένα ατέλειωτο κυνηγητό, χωρίς τέλος. Δεν ευχαριστιόμουν ό,τι δημιουργούσα. 

Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να σε εκμεταλλευθούν στην πορεία σου;

Φυσικά. Συνέβη στο παρελθόν με χείριστο τρόπο. Αντιλήφθηκα, όμως, πως ουσιαστικά ένας άνθρωπος παίρνει τη δύναμη να θεωρήσει ότι μπορεί να σε εκμεταλλευθεί μόνο αν τον αφήσεις ο ίδιος. Έχω καταλήξει πια πως ο ουσιαστικός φίλος και εχθρός του εαυτού μας παραμένουμε εμείς οι ίδιοι.

Με τον Κωνσταντίνο Γρηγοριάδη σας ενώνουν εικοσιπέντε χρόνια ευτυχισμένης κοινής ζωής. Ποιο είναι το μυστικό τελικά για τη διατήρηση μιας σχέσης στο χρόνο;

Ο σεβασμός στα θέλω του άλλου, ο θαυμασμός στο έργο και το χαρακτήρα του ανθρώπου σου, η απέραντη αγάπη και το να μην κρύβεις «κάτω από το χαλί» τα ουσιαστικά ζητήματα ή προβλήματα που τυχόν μπορεί να υπάρξουν σε μία σχέση στην πορεία των ετών. Ο διάλογος σώζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ζευγαριών νομίζω είναι το ότι δε μιλάνε. Ο Κωνσταντίνος είναι ένας υπέροχος, τρυφερός, αληθινός και ουσιαστικός άνθρωπος. Ο ένας βρήκε στον άλλον… θεωρώ το άλλο του μισό.

Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας;

Ναι. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Με τον Κωνσταντίνο γνωριστήκαμε στο Παρίσι. Εκείνος εργάζονταν στο ελληνικό προξενείο και εγώ ήμουν φοιτήτρια. Ένα βράδυ -κατά τύχη- ήμασταν καλεσμένοι στο σπίτι κοινών μας φίλων. Όταν τον είδα σκέφθηκα αυτομάτως πως αυτός είναι ο άνθρωπος μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να βιώσεις αυτό το συναίσθημα.

Παντρευτήκατε αμέσως;

Ένα χρόνο αργότερα. Στα εικοσιπέντε μου αποκτήσαμε τον πρώτο μας γιο, τον Γιώργο και ένα χρόνο μετά τον Στέλιο. Η ζωή με τα παιδιά αποκτά μία εντελώς διαφορετική διάσταση. Είναι μαγική.  Μετατοπίζονται ολικά τα θέλω σου. Φεύγεις από το «εγώ». Θεωρώ πως θα ήμασταν δύο ολικά διαφορετικοί άνθρωποι χωρίς τα παιδιά μας. Μεγαλώσαμε μαζί τους. Ωριμάσαμε.

Έχετε την κλασική σχέση γονιών – παιδιών;

Όχι. Θα έλεγα πώς είμαστε πια φίλοι. Από τα παιδικά τους χρόνια συζητούσαμε ουσιαστικά μαζί τους. Η σχέση μας στηρίχθηκε στο διάλογο και την τεράστια αγάπη. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω στοιχεία της κλασικής ελληνίδας χαζομαμάς.

Πότε ξεκίνησες να μαγειρεύεις;

Στα έντεκα μου. Στη Στερεά Ελλάδα, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, καλλιεργούσαμε καπνό. Ουσιαστικά, ξεκίνησα να μαγειρεύω γιατί δεν ήθελα να πηγαίνω στα καπνά. Στις αγροτικές οικογένειες υπήρχε πάντα καταμερισμός εργασίας και όλοι θεωρούσαν λογικό πώς πρέπει να συνεισφέρουν. Παρατηρώντας τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου έμαθα να μαγειρεύω τα πάντα.

Βίωσες ανταγωνισμό ως επαγγελματίας σεφ;

Φυσικά. Βίωσα τεράστιο ανταγωνισμό γιατί η φύση του επαγγέλματός μας είναι ανταγωνιστική. Δεν το άφησα ποτέ, όμως, να με επηρεάσει. Δεν «μπήκε» στη ζωή μου. Τράβηξα το δρόμο μου και όσο μπορώ, βοηθώ όποιον έχει ανάγκη. Ξέρεις, πιστεύω βαθιά πως όσο δίνεις, τόσο γεννάς. Χαίρομαι από καρδιάς όταν μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά νέους ανθρώπους. Θεωρώ πώς το μεγαλύτερο όπλο στη ζωή είναι η αγάπη.

Ποιοι άνθρωποι έχουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή σου;

Η οικογένεια μου. Χωρίς αυτή δεν υπάρχω. Θα ήμουν δυστυχισμένη χωρίς τα παιδιά μου. Είναι η έμπνευση μου, η χαρά μου, το νόημα της ζωής μου.

Επιστρέφεις παράλληλα τηλεοπτικά τη νέα σεζόν;

Ναι. Με ένα πρόγραμμα που θεωρώ ότι θα αγαπήσει το κοινό. Ξεκινάμε τα γυρίσματα το καλοκαίρι. Παράλληλα, ετοιμάζω και ένα πρόγραμμα για τη γαλλική τηλεόραση που θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και την υπέροχη μεσογειακή κουζίνα.

Ολοκληρώνοντας, έρχομαι στο νέο επαγγελματικό σου στοίχημα, τη συνεργασία με το δημιουργό του πεντάστερου ξενοδοχείου Miraggio Spa Resort, Ανδρέα Ραγότη, όπου αναλαμβάνεις ως brand chef.

Είναι μία απόλυτη δημιουργική χαρούμενη στιγμή. Είναι πολύ τιμητικό το ότι θα ηγηθώ και των επτά εστιατορίων του ξενοδοχείου, έχοντας στο πλευρό μου δύο εξαιρετικούς επαγγελματίες, τον σεφ Σταμάτη Ελευθερίου και τον pastry chef Άγγελο Πουκαμισά. Θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο νέο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα προσφέρεται στο Myrthia Thermal Spa, το οποίο θα έχει ως βάση την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Ο στόχος μου είναι να προσφέρω ελληνικό φαγητό και μοναδικά πιάτα σε διεθνείς πελάτες, προβάλλοντας την ελληνική κουζίνα, όπου θα κυριαρχούν τα τοπικά προϊόντα. Φέτα Αρναίας, μέλι Σιθωνίας, ελιές Χαλκιδικής, μύδια Ολυμπιάδας, ακόμα και το μαύρο χοίρο από το Αριστοτελικό βουνό.

 

Photographer: Panos Gekas, Make Up Artist: Elena Dermentzoglou,

Hair Styling: Kalliope, Fashion Editor: Giannis Ferentinos

Ευχαριστούμε την φιλοξενία το café/bar/restraurant  «ΠΙΣΙΝΑ» στην Μαρίνα Ζέας.