Συνεντεύξεις

Στέλιος Καλαθάς

«Γενικά φοβάμαι τους έρωτες, είμαι περισσότερο της αγάπης»!
399

Το Grandemagazine.gr φιλοξενεί τον ηθοποιό Στέλιο Καλαθά. Ο Στέλιος Καλαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής Μ. ΤΡΑΓΚΑ και απόφοιτος της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Έχει παρακολουθήσει ευρωπαϊκά σεμινάρια μουσικού θεάτρου, κλασικό τραγούδι και σεμινάριο με τίτλο «Αισχύλος- Τραγικός Λόγος» (Ανοιχτό Θέατρο). Εδώ και 21 χρόνια εργάζεται ως ηθοποιός, σε θέατρο και τηλεόραση. Επίσης, έχει «δανείσει» τη φωνή του σε μεταγλωτίσεις κινουμένων σχεδίων και σε ντοκιμαντέρ της ΕΤ3. Από το 2005, είναι επιμορφωτής της θεατρικής ομάδας του Δήμου Περάματος, και σκηνοθέτης των έργων: «Η τύχη της Μαρούλας», «Ο Ματωμένος γάμος» και άλλα. Παράλληλα,έχει διδάξει υποκριτική με τίτλο «Συναισθηματική Διαλεκτική» σε δραματικές σχολές.

Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στην υποκριτική;

“Από πολύ μικρός είμαι στο χώρο του θεάτρου, από 11 χρονών, ερασιτεχνικά. Ξεκίνησα να παίζω σε ένα παραμύθι και το ένα παραμύθι έφερε το άλλο και βρέθηκα επαγγελματικά στο χώρο, μαζί παράλληλα με τις σπουδές των οικονομικών που έχω τελειώσει και έχω πάρει πτυχίο. Μετά σε μία δραματική σχολή κι από ‘κει τα πράγματα ήρθαν μόνα τους. Δεν ξύπνησα μια μέρα και είπα τι θέλω να κάνω στην ζωή μου και γενικά νομίζω οι άνθρωποι που έχουν ταχθεί να είναι στο χώρο της τέχνης, το νιώθουν από πολύ μικροί”

Θέατρο, κινηματογράφος ή τηλεόραση; Και γιατί;

“Σαφώς το θέατρο. Είναι και τα τρία βέβαια, συγκοινωνούντα δοχεία, έχουν να κάνουν και τα τρία με την υποκριτική αλλά το θέατρο θεωρώ ότι είναι η κορωνίδα των τεχνών και στο θέατρο μπορεί να αποδείξει ένας ηθοποιός πάρα πολλά πράγματα που στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση δεν μπορεί. Έχεις το κοινό αντιμέτωπο και είσαι εσύ ουσιαστικά γυμνός πάνω στην σκηνή, πάνω στα φώτα που δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από γωνίες, κρυφούς φωτισμούς και πλάνα, κοντινά ή μακρινά. Στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση ο ηθοποιός πρέπει να ακολουθεί πιστά την οπτική του σκηνοθέτη. Μπορεί ένας μέτριος ηθοποιός να φανεί πάρα πολύ καλός ή ένας πολύ καλός να φανεί πολύ μέτριος. Στο θέατρο δεν υπάρχει trick. Υπάρχει μόνο η αλήθεια. Μόνο στο θέατρο μπορείς να καταλάβεις εάν κάποιος είναι καλός ηθοποιός ή όχι.”

Είχαμε καιρό να σε δούμε στην τηλεόραση. Γιατί έτσι;

“Γιατί γινόντουσαν σίριαλ; (Γέλια). Έπρεπε να μάθω τούρκικα για να με δείτε. Φέτος έχουν αρχίσει να γίνονται ξανά σίριαλ και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, το ότι γίνονται καινούργια πράγματα και ωραίες δουλείες!”

Τι είναι αυτό που σε ωθεί στο να δεχτείς μία δουλειά;

“Ο ρόλος, το κείμενο, το έργο και οι συντελεστές. Είναι η βασική συνταγή νομίζω για να δεχτείς μία δουλειά ή όχι.
Είναι το οικονομικό κεφάλαιο, το κίνητρο για να κάνεις μία δουλειά ή εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες;
Το οικονομικό νομίζω πια έχει τελειώσει. Στην Ελλάδα πλέον το οικονομικό δεν υπάρχει γι’ αυτό νομίζω κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας πια, όπως έλεγε και ο μεγάλος Κάρολος Κουν. Κι αυτό το κάνουμε συνειδητά. Δεν περιμένουμε να βγάλουμε λεφτά από το θέατρο γιατί όποιος κάνει θέατρο για να βγάλει λεφτά νομίζω δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του.”

Κοιτώντας πίσω σου, επαγγελματικά, θα άλλαζες κάτι; Θα έλεγες ένα «ναι» που δεν είπες;

“Όλοι έχουμε κάνει λάθος επιλογές, δεν το συζητώ. Αλλά και μέσα από τις λάθος επιλογές μας, όταν μετά διαχειριστούμε το αποτέλεσμα τους με καλό τρόπο, νομίζω μας προχωράνε. Και τα λάθη μας, μας προχωράνε. Και τα αδιέξοδα μας, μας προχωράνε. Άλλωστε ο κόσμος προχωράει μέσα από τα αδιέξοδα του. Έτσι προχωράει η ζωή. Φτάνει να συνειδητοποιήσουμε το λάθος και να κερδίσουμε μέσα από αυτό. Να μην είναι το λάθος για το λάθος.”

Υπάρχει κάτι που δεν έχεις κάνει επαγγελματικά και θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον;

“Η αλήθεια είναι ότι είμαι τυχερός γιατί έχω παίξει όλα τα ήδη θεάτρου από επιθεώρηση μέχρι αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο. Απλά θέλω πάντα να κάνω κάτι. Δεν με νοιάζει το είδος θεάτρου ή το τι έργο μπορεί να είναι αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για έναν ηθοποιό να δοκιμάζεται σε διαφορετικά είδη θεάτρου γιατί κάθε είδος έχει και άλλους κώδικες. Οπότε μαθαίνεις συνεχώς καινούρια πράγματα. Άλλους κώδικες έχει η κωμωδία, άλλους η επιθεώρηση, άλλους το δράμα, άλλους το αρχαίο κείμενο και εμπλουτιζόμαστε συνεχώς. Γεμίζουμε τις αποσκευές μας με καινούριες εμπειρίες και πράγματα. ”

Τι θα συμβούλευες τους νέους που μπαίνουν σε αυτό τον χώρο τώρα;

“Να μην αφήνουν κανέναν να τους «ψαλιδίσει» τα όνειρα τους και τους στόχους τους. Η ζωή μας είναι μικρή και οφείλουμε να την κάνουμε σημαντική.”

Σε πολλούς ρόλους παριστάνεις τον Bon Viveur και τον απόλυτα συγκροτημένο άνθρωπο. Αυτό ισχύει και στην πραγματικότητα;

“Όχι, δεν θα το ‘λεγα. Προσπαθώ να κρατάω ισορροπίες, προσπαθώ να μην χάνω την προσωπική μου πυξίδα γιατί αυτό μου φέρνει μία εσωτερική αρμονία, αλλά έχω και εγώ στιγμές που πραγματικά μπορεί να χάσω τις ισορροπίες μου.

«Γενικά φοβάμαι τους έρωτες, είμαι περισσότερο της αγάπης»!

Πως είναι ο Στέλιος σαν άνθρωπος; Τον έχεις ανακαλύψει;

“Τον ψάχνω. Τον ψάχνω. Κι αλίμονο στον άνθρωπο που έχει ανακαλύψει τελείως τον εαυτό του. Είμαι σε μία διαδικασία που κάθε μέρα ανακαλύπτω καινούρια πράγματα, τα οποία είτε με ενθουσιάζουν είτε με απογοητεύουν και το παλεύω. Είμαι σε μία συνεχόμενη διαδικασία και φυσικά με βοηθούν και όλες αυτές οι ασκήσεις που κάνω με τις ομάδες. Πρέπει να σου πω ότι κάθε καλοκαίρι σχεδόν πηγαίνω στην Αμερική και παρακολουθώ καινούρια σεμινάρια γιατί έχω μαθητές δέκα χρόνια, έξι χρόνια και πρέπει οι ασκήσεις συνεχώς να ανανεώνονται. Δεν μπορείς να τους κάνεις τα ίδια πράγματα συνέχεια. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα εγώ να μάθω στον εαυτό μου και να ανανεωθώ και μετά οι μαθητές μου. Οπότε όλη αυτή η διαδικασία, τα ταξίδια και τα σεμινάρια στο εξωτερικό με βελτιώνουν και σαν άνθρωπο, και σαν Στέλιο ,και σαν ρόλο , και σαν καλλιτέχνη.”

Είσαι άνθρωπος που θα παρατούσες τα πάντα για έναν έρωτα;

“Όχι. Νομίζω δεν θα το έκανα. Γενικά φοβάμαι τους έρωτες, είμαι περισσότερο της αγάπης. Να αγαπώ και να μ’ αγαπούν. Ίσως επειδή παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν ξέρω.”

Ο έρωτας είναι πρωταγωνιστής στην ζωή σου ή κομπάρσος;

“Κατά περιόδους. Άλλες φορές είναι πρωταγωνιστής, άλλες φορές είναι δευτεραγωνιστής και άλλες φορές είναι κομπάρσος.”

Είσαι ένας γοητευτικός άνδρας. Έχεις δεχτεί ποτέ κάποια ακραία αντίδραση θαυμασμού;

“Ναι αλλά σε πλαίσια λογικά πάντα. Κάποιοι άνθρωποι να επιμένουν πάρα πολύ, να έχουν έρθει στο σπίτι μου βράδυ και να με παρακολουθούν. Αλλά εντάξει, θεωρώ ότι μέχρι ένα σημείο έχω τον έλεγχο. Προσπαθώ με γενικό τρόπο να τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται πολύ πίεση γι’ αυτά τα πράγματα γιατί γι’ αυτά τα πράγματα πρέπει να συμφωνούν δύο και να προχωρήσουν.”

Συνέντευξη στην Τζέλλα Γιαννάκαινα