Lifestyle, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με την Miss Universe Greece 2021, Σοφία Αραπογιάννη

"Το Miss Universe είναι μια γιορτή στην οποία συναντάς διαφορετικές κουλτούρες κάνεις φιλίες και συναγωνίζεσαι, χτίζεις ένα μήνυμα και παράλληλα μια εμφάνιση και προσπαθείς να ξεχωρίσεις μέσα απ' αυτές."
214

Η Ελλάδα φέτος μετά από 69 χρόνια αλλάζει τη σκυτάλη εκπροσώπησης  στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ομορφιάς, το Miss Universe, με τα GS Hellas να αποκτούν το χρίσμα για την Miss Universe Greece, καθώς και το πακέτο σκληρής δουλειάς που απαιτείτε για να ταξιδέψει η εκπρόσωπος στο εξωτερικό.

Η πρώτη εστεμμένη των Εθνικών Καλλιστείων GS Hellas που ταξιδεύει στο Ισραήλ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα είναι η Σοφία Αραπογιάννη η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο στέφθηκε με τον τίτλο MISS GS HELLAS 2021. Η Σοφία είναι μισή Ελληνίδα και μισή από την Βενεζουέλα, είναι δυναμική και αυτό φαίνεται και από τις επιλογές της διότι εκτός από τις γέφυρες της ομορφιάς και το μοντελινγκ αποφάσισε να σπουδάσει πλοίαρχος στο εμπορικό ναυτικό. Πρόκειται για ένα ευγενικό και χαμογελαστό πλάσμα αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο το οποίο θέλει να περάσει το δικό του μήνυμα μέσα από το Miss Universe.

Παρότι βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ μέσα σε ένα αυστηρό πρόγραμμα δραστηριοτήτων αφιέρωσε λίγο χρόνο σε εμάς προκειμένου να μας μιλήσει. 

Συνέντευξη στην Ελίζα-Σοφία Μπίτσια

Σοφία καλησπέρα, πόσο ξαφνικό ήταν για εσένα το γεγονός ότι θα εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στο MISS UNIVERSE, δεδομένης της αντικατάστασης που έγινε για λόγους υγείας της STAR GS HELLAS 2021;

Καλησπέρα και σε εσένα Ελίζα, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν η ομάδα των GS Hellas η οποία με ενημέρωνε σχετικά, νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα. Μετά από μερικά ραντεβού στα οποία συζητήσαμε όλες τις παραμέτρους και αποφασίσαμε να είμαι εγώ εκείνη που θα ταξιδέψω τελικά στο Ισραήλ, ένιωθα λες και ήταν τελικά μοιραίο. Από μικρή με μαμά από τη Βενεζουέλα μεγάλωσα ακούγοντας ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ένα statement event για το οποίο μιλάει όλο το χρόνο, όλος ο κόσμος. Στη Βενεζουέλα βλέπεις το ενδιαφέρον είναι ιδιαιτέρα υψηλό οπότε ένιωσα λες και κάτι ερχόταν και κούμπωνε μέσα από την παιδική μου ηλικία. 

Μισή Ελληνίδα μισή από Βενεζουέλα, είναι ο μαγικός συνδυασμός για να φέρεις το στέμμα στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι και οι δύο λαοί έχουν έντονο ταπεραμέντο, τους αρέσει να διασκεδάζουν, έχουν ψηλά την έννοια της οικογένειας. Θα προσπαθήσω να φέρω το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα και γιατί όχι το στέμμα. Έχει πολλές όμορφες κοπέλες και ήδη έχω έρθει με αρκετές κοντά. Για εμένα όπως και για εκείνες δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός είναι μια γιορτή στην οποία συναντάς διαφορετικές κουλτούρες κάνεις φιλίες και συναγωνίζεσαι, χτίζεις ένα μήνυμα και παράλληλα μια εμφάνιση και προσπαθείς να ξεχωρίσεις μέσα απ’ αυτές.

Αναφέρεις το μήνυμα, τι μήνυμα θέλεις να περάσεις εσύ μέσα από τη συμμετοχή σου;

Για εμένα το μήνυμα είναι το σημαντικότερο, γιατί εκείνο είναι που χτίζει την προσωπικότητα και το λόγω που λαμβάνεις μέρος σε κάτι τόσο μεγάλο, όπως το MISS UNIVERSE.  Το μήνυμα που θέλει να περάσει φέτος η Ελληνική συμμετοχή μέσω εμού κινείτε γύρω από την κάθε μορφή κακοποίησης. Στο πώς πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά για να μην γίνουν θύματα, πως πρέπει να προστατέψουμε τα ήδη θύματα και πως πρέπει να περιορίσουμε τους θύτες. Θέλω να παροτρύνω όλους τους ανθρώπους που έχουν περάσει κάτι τέτοιο να νιώσουν δυνατοί να το αντιμετωπίσουν και να ξανάβρούν τον εαυτό τους μέσα από αυτό, να ξέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται εκείνοι για αυτό ούτε το προκάλεσαν. Ως θύμα ξέρω την σημασία του να ζητήσεις βοήθεια όταν δεν νιώθεις τόσο καλά, να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, ακόμα και να ξεσπάσεις όλα είναι επιτρεπτά από την στιγμή που θα σε κάνουν να νιώσεις καλά, θα ξαναβρείς την αυτοπεποίθηση σου και να σε κάνουν ακόμα πιο δυνατό άνθρωπο.

Αναφέρεις τη δική σου ιστορία, τι είναι αυτό που σε βοήθησε για να νιώσεις ξανά δυνατή;

Η οικογένεια μου, η αγάπη που έλαβα και η υποστήριξη από εκείνη. Ξέρεις Ελίζα νομίζω ότι το γιατρικό σε όλα είναι η αγάπη. Πρέπει τα θύματα να νιώσουν σιγουριά και να καταλάβουν ότι δεν φταίνε εκείνοι γι αυτό. Ούτε το προκάλεσαν, ούτε τα ρούχα που φόρεσαν, ούτε κάποιου είδους συμπεριφορά. Το μήνυμα “Όχι σημαίνει ΟΧΙ”  πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Τον περασμένο χειμώνα ακούσαμε πολλές ιστορίες από ανθρώπους που βιώσαν τέτοιες καταστάσεις, μιλάω για το Ελληνικό Κίνημα metoo, πως ένιωσες εσύ ακούγοντας όλα αυτά;

Όπως όλοι μας ξαφνιαστήκαμε και νιώσαμε συμπόνια προς τους ανθρώπους που βασανίστηκαν. Σαν θύμα μιας τέτοιας κατάστασης τους κατανόησα και ένιωσα σαν να είναι δικοί μου άνθρωποι. Ωστόσο μετά τις καταγγελίες ήρθαν στο επίκεντρο και τράβηξαν τα βλέμματα χωρίς λόγο διάφορα σχόλια περί χρόνου και σημασίας όλου αυτού. Θέλω να πω σε όλους εκείνους που μιλούν για ετεροχρονισμό ότι η ψυχή όπως και το σώμα θέλει τον χρόνο του για να επουλώσει τις πληγές, αλλά και ότι ο κάθε άνθρωπος διαφέρει, δεν υπάρχει μάνιουαλ συμπεριφοράς στο πότε να μιλήσει κάποιος για κάτι που τον τρώει και βασανίζει.  Ας αφήσουμε στην άκρη λοιπόν κάθε τι επικριτικό και ας κοιτάξουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία η οποία θα σέβεται τις επιθυμίες, τα θέλω και τα όρια των άλλων, είναι θεσμικό μας καθήκον.  Νιώθω πραγματικά ευγνώμων που ζω σε μια εποχή η οποία πλέον είναι πιο υποψιασμένη, δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση και σκέφτεται περισσότερο πριν πράξει το οτιδήποτε. Έχει σε μεγάλο βαθμό αυτό που λένε ενσυναίσθηση, ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά βρισκόμαστε σε καλό σημείο! 

Πως όλο αυτό συνδέετε με έναν διαγωνισμό ομορφιάς; 

Αρχικά μιλάμε για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ομορφιάς στον κόσμο, έναν διαγωνισμό που τον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές και η νικήτρια αποκτάει μια τεράστια προβολή. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να μοιραστείς ένα τέτοιο μήνυμα, ειδικά όταν ξέρεις ότι μπροστά στην οθόνη βρίσκονται μικρά κορίτσια που ονειρεύονται κάτι τέτοιο, σκέφτεσαι πως να μπορέσεις να τις κάνεις ακόμα πιο δυνατές και να τους περάσεις ένα σωστό πρότυπο. Το γεγονός ότι είναι διαγωνισμός ομορφιάς δεν είναι περιοριστικός, τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν και δείχνουν την κατεύθυνση προς το διαφορετικό και στην πεποίθηση ότι η ομορφιά είναι κάτι υποκειμενικό. 

Πες μας εσύ τι έχεις ετοιμάσει για το Miss Universe;

Αρχικά να πω ότι σε όλο αυτό το ταξίδι δεν είμαι μόνη μου, μαζί μου είναι ο executive supervisor των GS Hellas, ο Στράτος Παφλιωτέλλης που βρίσκεται στο πλευρό μου και με στηρίζει, παράλληλα η κάθε συμμετοχή για όλες τις χώρες, έτσι και με την δική μας είναι ομαδικό γεγονός.

Εκτός λοιπόν από τη σωστή κατεύθυνση και έκφραση του μηνύματος μας, σε αυτό με βοήθησαν πολύ οι καθηγητές Αγγλικών μου Χρύσα και Γιώργος Ρουμελιώτης. Υπάρχει και μια ολόκληρη ομάδα που ασχολείται τόσο με το beauty όσο και με οτιδήποτε άλλο προκύπτει, και πραγματικά θέλω να τους αναφέρω και να τους ευχαριστήσω. Αρχικά τον πρόεδρο του θεσμού  κ.Γιώργο Κούβαρη που είναι βράχος και με στηρίζει 100%, τον αντιπρόεδρο, κ.Γιώργο Δημητράκο,  τον Σταύρο Δασκαλόπουλο, τον γυμναστή Σπύρο Τσουτσάνη για τις συμβουλές του, τον Κωστή Νικολάου, τον Βαγγέλη Βαλεωντή, τις make up artist Έλενα Δερμεντζόγλου και Δέσποινα Παπαϊωάννου . Επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Lila Nova που έχει επιμεληθεί την εμφάνιση τελικού με ένα φόρεμα υπερπαραγωγή που θα σας εντυπωσιάσει αλλά και την Εθνική μας ενδυμασία, στην οποία με μεταμορφώνει σε θεά Αθηνά. Εννοείται φροντίζει να ντύσει  με φορέματα υψηλής ραπτικής πολλές εμφανίσεις μου, επίσης ο οίκος ΝΙΚΟΣ-ΤΑΚΗΣ που επιμελήθηκε το φόρεμα ημιτελικού μου και μερικές εμφανίσεις μου σε διάφορα gala,  τον Μίλτο Μπαμπανίκο για της δημιουργίες που θα φορέσω στις συνεντεύξεις μέχρι τον τελικό και τον Μάριο Καραβασίλη για τις πιο extreme fashion εμφανίσεις μου. Ευχαριστώ φυσικά τον  fashion editor Γιάννη Φερεντίνο που με την συμβολή του με βοήθησε σε όλο αυτό. Τις εταιρείες Blermode και marmalady clothing bar που ντύνουν τις καθημερινές μου εμφανίσεις, φυσικά τα Skaras Jewels και τα Helenadia για τα υπέροχα κοσμήματα τους. Αλλά και στην εταιρεία ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, τον Γιώργο Παρίση από το Anastazia Luxury Suites & Spa, τον Στέφανο Βαγενά από το Vagenas Flowers, και την Transfercc που έκανε πιο άνετες τις μετακινήσεις μου στην προετοιμασία για το MISS UNIVERSE. Όπως βλέπεις Ελίζα η ομάδα απαρτίζεται από πολλά άτομα επαγγελματίες στον χώρο τους και είμαι πραγματικά χαρούμενη που συνεργάζομαι μαζί τους.

Είσαι ήδη στο Ισραήλ, δώσε μας μερικές πληροφορίες για το πως κυλάνε τα πράγματα εκεί;

Τα πράγματα εδώ είναι πολύ ευχάριστα μιας και έχω ήδη γνωριστεί με τις περισσότερες κοπέλες, η οργανωτική επιτροπή εργάζεται σκληρά για να είναι ένα λαμπερό και εντυπωσιακό show. Η Ελληνική συμμετοχή δίνει τον καλύτερο της εαυτό και θέλω να πιστεύω ότι έχουμε ξεχωρίσει, λαμβάνουμε πολύ θετικό feed back. Πάμε δυνατά για τον τελικό και γιατί όχι … το στέμμα!

 

Σε ευχαριστούμε πολύ Σοφία, το Grande σου εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία φέρνοντας το στέμμα στην Ελλάδα!!