Συνεντεύξεις

Eurovision Retro : Όταν τρεις παλιές γνώριμες κυρίες της Eurovision μίλησαν στον GRANDE!

Grande εξομολογήσεις!
59

Τρεις παλιές γνώριμες κυρίες της Eurovision η Alenka Gotar, που συμμετείχε με την Σλοβενία το 2007 στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό και τερμάτισε 15η ,η Anne Marie David που είχε κερδίσει για λογαριασμό του Λουξεμβούργου το 1973 και είχε κατακτήσει την 3η θέση το 1979 με την Γαλλία , αλλά και η Lys Assia η πρώτοι νικήτρια της Eurovision η οποία απεβίωσε το 2017. Βρέθηκαν το 2011 στην Ελλάδα , στα πλαίσια εκδήλωσης του OGAE GREECE , και μίλησαν στο Grande Magazine.

 

Πάμε να δούμε τι μας είχαν δηλώσει τότε στον Στράτο Παφλιωτέλλη  : 

 

ALENKA GOTAR:

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Όχι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα αλλά είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Αθήνα , έχω πάει σε αρκετά μέρη όπως την Σαντορίνη, την Κάρπαθο ,αλλά και την Χίο.

Πως νιώθεις που τραγουδήσεις για το Ελληνικό κοινό – φίλους της Eurovision;

Πρώτα απ όλα μου αρέσει πολύ που βρίσκομαι εδώ , διότι έχει ωραίο φαγητό , ωραίους ανθρώπους αλλά και ωραίους άντρες και γενικά είναι ωραίο να βρίσκεσαι εδώ που είναι το κέντρο του πολιτισμού εδώ στην Αθήνα για να δεις την Ακρόπολη. Φυσικά είναι τιμή να βρίσκεσαι σε αυτό τον διαγωνισμό και ακόμα είναι τιμή να με αναγνωρίζουν άνθρωποι εδώ ακόμα και αν δεν κέρδισα την Eurovision.

Θα πήγαινατε ξανά στην Eurovision;

Το να πας στην Eurovision σε σημαδεύει για πάντα και είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία. Θα πήγαινα όμως ξανά σαν κοινό για να την παρακολουθήσω.

ANNE MARIE DAVID:


Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Όχι είναι η τέταρτη φορά , τον τελευταίο χρόνο τραγουδώ σε κρουαζιερόπλοια και έχουμε κάνει στάση πολλές φορές στην Ελλάδα.

Τι έχετε να πείτε για τον διαγωνισμό της Eurovision;

Δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις το τότε με το τώρα γιατί όταν εγώ συμμετείχα υπήρχα συμφωνική ορχήστρα μπορούσατε να δούμε τους ψήφους και τους κριτές και γενικά ήταν ένας διαγωνισμός όλων των μουσικών ενώ ήταν ποιο εύκολο να πεις ποιος ήταν ο καλύτερος , ήταν η βάση της Eurovision μια Eurovision για τραγούδι και όχι μόνο για θέαμα .Τώρα πλέον είναι δύσκολο οι μουσικοί να προβληθούν απ αυτό , διότι προβάλλονται μονό οι τραγουδιστές.

Θα θέλατε να ξανά συμμετέχετε στην Eurovision;
Το να ξανά πάω στην Eurovision δεν είναι πρόβλημα να το κάνω γιατί ήδη το έχω κάνει δυο φόρες , και την μια κέρδισα , και γενικά μου αρέσει να τραγουδώ στην σκηνή. Αλλά η Eurovision είναι για ποιο νεανικό κοινό ,και ποιο νέους συμμετέχοντες ,δηλαδή οι νέοι τραγουδιστές χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη ,αλλά και προβολή απ ότι εγώ. Δεν νομίζω να το έκανα γιατί ήδη έχω νικήσει μια φορά και όπως και να έχει θα είμαι για πάντα η νικήτρια του 1973 οπότε και να χάσω δεν θα αλλάξει κάτι.

Τι έχετε να πείτε γι αυτή σας την εμπειρία;

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για εμένα , και τόσα χρόνια μετά εσείς γνωρίζετε τα τραγούδια μου.

LYS ASSIA:


Έχετε ξανά επισπευτεί την Ελλάδα

Έχω επισπευτεί αρκετές φόρες την Αθήνα , όταν εσείς δεν είχατε γεννηθεί ακόμη, μια φορά είχαμε πάει σε ένα πολύ καλό μαγαζί όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω και την Νανά Μούσχουρη , τότε ήμουν μεγάλη star , το 1962, και έτσι γνωρίζω την Αθήνα πολύ καλά. Γενικά αγαπώ την Ελλάδα ,και το καλοκαίρι που έρχομαι πάω σε παραλίες και κάνω διακοπές εδώ.

Τι έχετε να πείτε για την Eurovision του σήμερα;

Η αρχική ιδέα της Eurovision μετά τον πόλεμο ήταν να ξαναγνωριστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους , η μουσική είναι το καλύτερο μέσο για να ενώσει τους ανθρώπους διότι σε φέρνει σε επαφή χωρίς να υπάρχει μίσος , και αυτός είναι ο λόγος που έχει διατηρηθεί τόσα χρόνια. Ωστόσο όμως έχει αλλάξει αρκετά σε style αλλά η ιδέα της και τα ιδανικά της παραμένουν ιδία , και αυτό είναι φανταστικό.

Πως νιώθετε μετά από τόσα χρόνια που ξανά συμμετέχετε στον τελικό της Ελβετίας (2012) για να ξανά διαγωνιστείτε στη Eurovision;

Είμαι έτοιμη να διαγωνιστώ και ελπίζω να κερδίσω. Έχω ένα ξύλινο βραχιόλι από ένα Καναδό φίλο μου και είναι το γούρι μου.

Έχετε άγχος όταν ανεβαίνετε στην σκηνή ;

Ναι έχω , πάντα έχω , ποιο πολύ όμως είμαι ενθουσιασμένη και ανυπομονώ να ανέβω στην σκηνή και να τραγουδήσω!