Συνεντεύξεις

STEREO SOUL

"Παρά την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας , παραμένουμε ακόμη ,δυστυχώς ,βαθιά συντηρητικοί !"
174

Τους Stereo Soul τους γνωρίσαμε στο παιχνίδι X-Factor , όταν τότε ο Παναγιώτης και ο Brandley πήγαν ως σόλο καλλιτέχνες και ο Θοδωρής Μαραντίνης , που ηγούταν στην ομάδα των group τους πρότεινε να γίνουν καλλιτεχνικό δίδυμο και να δημιουργήσουν τους Stereo Soul , καταφέρνοντας να φτάσουν μέχρι και τον τελικό.  Εκ τότε  έχουν εμφανιστεί σε αρκετές εκπομπές κάνοντας statement εμφανίσεις , χαρακτηριστική στο «Στην Υγεία μας ρε παιδία»  με το «Je sui Malade», έχουν απασχολήσει το κοινό με την αγάπη τους για την Eurovision , αλλά και πρόσφατα με την αλλαγή σύστασης τους , αφού έφυγε ο Bradley , και αντικαταστάθηκε από  τον εξίσου ταλαντούχο Αλέξη.

Εμείς μιλήσαμε μαζί τους , και τα είπαμε ΌΛΑ.

 

Συνέντευξη στον Στράτο Παφλιωτέλλη

 

Το συγκρότημα πρόσφατα άλλαξε σύσταση και στην θέση του Bradley μπήκε ο Αλέξης . Αυτό ήταν κοινή απόφαση ή ξαφνική αποχώρηση του Bradley ;

Παναγιώτης: Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται κάπου στη μέση. Από τη μία πλευρά, ο Bradley σκόπευε ούτως ή άλλως να μεταβεί στη γενέτειρά του την Αγγλία για άσχετους λόγους και θα έλειπε τουλάχιστον για 8 μήνες, οπότε εκ των πραγμάτων η συνεργασία θα «πάγωνε» για το διάστημα αυτό, και ρεαλιστικά αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα σταματούσε και εντελώς. Από την άλλη πλευρά, τους τελευταίους μήνες υπήρχαν σοβαρά θέματα επαγγελματισμού από πλευράς του, όπως είπα και σε πρόσφατη συνέντευξη, τα οποία κατέστησαν απίθανη τυχόν επαγγελματική επανασύνδεση αφού θα γύριζε.

Προέκυψε κάτι στην μεταξύ σας σχέση; Φαινόταν να έχετε χημεία σαν group.

Παναγιώτης: Είχαμε όντως εκπληκτική χημεία σε επίπεδο φωνητικό / μουσικό / καλλιτεχνικό, και αυτό ήταν η κινητήρια δύναμη που με έκανε να αφοσιώσω τις βλέψεις μου στο ντουέτο μας εξαρχής. Σε επίπεδο ανθρώπων ήμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι σε κάποια πράγματα αλλά και ίδιοι σε άλλα, οπότε με καλή διάθεση και αμοιβαίες υποχωρήσεις γίναμε καλοί φίλοι. Παρόλα αυτά, με ορισμένα άσχημα επαγγελματικά περιστατικά των τελευταίων μηνών που ήταν δική του ευθύνη, δυστυχώς και τα δύο αποδομήθηκαν.

Τώρα με τον Αλέξη πώς είναι η σχέση σας;

 Εξαιρετική, όπως ήταν και εξαρχής εδώ και τρία χρόνια που γνωριζόμαστε. Και τώρα ξεκινά και η εξερεύνηση του μουσικού μας «παντρέματος» που πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί κι αυτό με πολύ καλό τρόπο, γιατί είμαστε και οι δύο σε κοινή γραμμή πλεύσης, κοινό στόχο και ανάλογα εργατικοί για να τον επιτύχουμε σε βάθος χρόνου μαζί.

Πέραν των επαγγελματικών σας ασχολιών , κάνετε και παρέα;

Φυσικά. Κάναμε εξαρχής εδώ και τρία χρόνια, πόσο μάλλον τώρα που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και μαζί.

Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του Bradley και το γεγονός ότι ήταν ανοιχτός και ειλικρινής πάνω σε αυτό το θέμα , θεωρείς ότι σας «έκλεισε» ενδεχομένως κάποιες πόρτες , ή ίσως σας περιόρισε;

 Παναγιώτης: Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Από τη μία, παρά την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας ως ενός απόλυτα φυσιολογικού κομματιού της κοινωνίας μας, στη βάση μας παραμένουμε δυστυχώς βαθιά συντηρητικοί ακόμη, οπότε ίσως αυτό να ξένισε κάποιους και να έκλεισε κάποιες πόρτες. Από την άλλη, out or not, εάν είσαι αξιοπρεπής στο δημόσιο προφίλ σου και επαγγελματίας, δε νομίζω ότι η φύση σου θα αποτελέσει πρόβλημα για κανέναν υποψήφιο συνεργάτη.  Δεν ήταν αυτό το πρόβλημα στην περίπτωσή μας, αλλού βρισκόταν όπως είπα και παραπάνω.

Στην επικοινωνία μας μου ανέφερες ότι πλέον δεν υπάρχει κάποιος manager να σας εκπροσωπεί και ότι έχετε αναλάβει μόνοι σας την προώθηση σας . Έχει συμβεί κάτι που σας δυσαρέστησε  και πήρατε αυτή την απόφαση;

Παναγιώτης: Πράγματι, από τον Οκτώβριο του 2017 το brand των Stereo Soul δουλεύει freelance. Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία μας με τον τότε manager μας δεν εξελίχθηκε όπως επιθυμούσαμε και οι δύο πλευρές, οπότε από κοινού αποφασίσαμε να τη λήξουμε, αν και έκτοτε έχουμε καλές σχέσεις και δεν αποκλείεται ενδεχόμενο νέων εξωτερικών συνεργασιών μας στο εγγύς μέλλον.

Θεωρείτε ότι ο οποιοσδήποτε manager μπορεί να κάνει «κακό» εν τέλει στην εικόνα σας;

Αυτό εξαρτάται από την έκβαση της συνεργασίας μας και τις προθέσεις που θα έχει απέναντί μας.  Αν είναι σωστός επαγγελματίας, φυσικά και όχι.

Αν βρεθεί κάποιος ωστόσο που θα ενδιαφερθεί να σας αναλάβει, τι πρέπει να έχει ως προϋποθέσεις;

Θα πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που πληροί κάθε σωστός manager: να γνωρίζει καλά τη δουλειά του, να έχει επιρροή στο χώρο, να πιστεύει πολύ σε εμάς και όσα έχουμε να προσφέρουμε σαν μουσικό προϊόν, και να είναι τίμιος στους όρους της συνεργασίας μας. Α, και να είναι killer στις διαπραγματεύσεις του για δουλειές/εμφανίσεις/αμοιβές, ειδικά το τελευταίο (γέλια)!

Έχετε εκδηλώσει το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην Eurovision. Αυτό το ενδιαφέρον παραμένει μέχρι και σήμερα, με την νέα σύσταση του group;

Σαφώς και παραμένει, εάν μας δοθεί η δυνατότητα με ένα κατάλληλο για τα standards του διαγωνισμού κομμάτι που να είναι στα μέτρα μας. Θα ήταν μεγάλη τιμή αλλά και αίσθημα ευθύνης να εκπροσωπούσαμε τη χώρα μας σε ένα τέτοιο διεθνή θεσμό.

Μάλιστα έχετε «χτυπήσει την πόρτα» της ΕΡΤ με έτοιμη πρόταση , χωρίς να έχετε ιδιαίτερη ανταπόκριση . Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

Πράγματι, έχουμε αποστείλει υποψήφια πρόταση στην ΕΡΤ επί δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2017 υπό την αιγίδα της τότε εταιρείας μας Feelgood Records και το 2018 υπό την αιγίδα της Heaven Music. Την πρώτη χρονιά μάλιστα υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση στο κομμάτι μας. Το γιατί δεν προχωρήσαμε δεν είμαστε σε θέση να το απαντήσουμε, καθότι οι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτές τις αποφάσεις είναι πολλοί, και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς.

Υπάρχει παράπονο από την ΕΡΤ;

Σίγουρα μας απογοητευεί το γεγονός ότι δε μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις συμμετοχές μας – ειδικά αυτή του 2017 που είναι απίστευτο κομμάτι εντελώς κομμένο και ραμμένο για τις προδιαγραφές του θεσμού – σε έναν εθνικό τελικό μαζί με άλλους καλλιτέχνες, μικρά ή μεγάλα ονόματα, και ποικιλία ειδών. Δε ζητήσαμε ποτέ απευθείας ανάθεση, ας δινόταν η ευκαιρία στο κοινό να ψηφίσει δημοκρατικά την αγαπημένη του συμμετοχή.

Πως φαντάζεστε μια πιθανή συμμετοχή σας στην Eurovision ;

Εάν πηγαίναμε με ένα up-tempo τραγούδι, το φανταζόμαστε να κινείται σε pop/soul/funk μο νοπάτια, με φοβερά hooks, μαζική ενορχήστρωση με χάλκινα πνευστά και backing vocals, ίσως και κάποιο ελληνικό στοιχείο μέσα. Εάν πηγαίναμε με κάτι slow, θα θέλαμε μία ανατριχιαστική power ballad με κοινωνικά ευαισθητοποιημένο στίχο και πλήρη ανάδειξη φωνών. Κάπως έτσι ήταν και η συμμετοχή μας για το 2017, σνιφ σνιφ (γέλια)!

Βλέπουμε ότι καλλιτέχνες που δεν έχουν βρεί και εκείνοι ανταπόκριση από ΕΡΤ πηγαίνουν στον διαγωνισμό είτε με την Κύπρο , είτε προσπαθούν με κάποια άλλη χώρα. Ποια η θέση σας σε αυτό; Εσείς θα πράττατε κάτι τέτοιο;

Βεβαίως και θα το πράτταμε, εάν οι συγκυρίες επέτρεπαν να συνεργαστούμε με τα κατάλληλα άτομα ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα αλλά και η ίδια η χώρα να ήταν ανοιχτή σε πιθανή εκπροσώπηση από ένα μουσικό σχήμα άλλης εθνικότητας. Πάντα με το κατάλληλο τραγούδι, φυσικά.

Αν έβλεπες να πηγαίνει ο Bradley ως σόλο καλλιτέχνης στην Eurovision , πώς θα ένιωθες;

Παναγιώτης: Πλήρως υποστηρικτικός. Το γεγονός ότι μεταξύ μας τα πράγματα «στράβωσαν» δεν αναιρεί το πόσο πίστευα ανέκαθεν στο τεράστιο ταλέντο του (για αυτό άλλωστε έμεινα στο πλευρό του επαγγελματικά για 2.5 χρόνια) και το πόσο κατάλληλος θα ήταν για ένα τέτοιο θεσμό μουσικά, όπως και μαζί θα ήμαστε. Δεν είναι του στυλ μου να είμαι μνησίκακος ή ζηλόφθων. Εξέφρασα τα παράπονά μου για εκείνον και προσωπικά αλλά και δημόσια, έληξε αυτό το κεφάλαιο και προχωρώ με καλή διάθεση και αναμνήσεις, οπότε θα αντιδρούσα θετικότατα.

Πέραν της Eurovision , σε ποιες άλλες διοργανώσεις θα θέλατε να τραγουδήσετε;

Σε ποικίλα μουσικά φεστιβάλ που είναι δημοφιλή αλλά δίνουν και πάτημα σε νεότερα ταλαντούχα σχήματα να εκθέσουν τη δουλειά τους, καθώς και σε projects με φιλανθρωπικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα. Έχουμε κάνει ήδη και τα δύο, οπότε ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτό με τη νέα μας σύνθεση.

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να κάνετε μαζί ντουέτο , και με ποιον δεν θα συνεργαζόσασταν ποτέ;

Ντουέτο θα θέλαμε να κάνουμε με περισσότερους από έναν καλλιτέχνες μεγάλου για εμάς βεληνεκούς, ενδεικτικά θα αναφέρουμε τη Νατάσσα Μποφίλιου. Το ποτέ είναι πολύ απόλυτο, θα πούμε ότι πιθανότατα δε θα συνεργαζόμασταν με ονόματα που κινούνται σε «βαρύ» ελαφρολαϊκό ρεπερτόριο, για το μόνο απλό λόγο ότι δε συναντιόμαστε καθόλου ρεπερτοριακά, οπότε μια σύμπραξή μας θα ήταν άτοπη τόσο για εμάς όσο και για το κοινό που θα ερχόταν να μας δει.

Για την δημιουργία των Stereo Soul αφορμή στάθηκε η μεμονωμένη συμμετοχή τόσο η δική σου όσο και του Bradley στο talent show XFACTOR . Αν γυρνούσες πίσω, θα άλλαζες αυτή σου την απόφαση;

Παναγιώτης: Δε θα άλλαζα απολύτως τίποτε. Η πορεία αυτών των 2.5 χρόνων μαζί του μου προσέφερε εμπειρία στην επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι καθότι πριν το παιχνίδι ήμουν εντελώς άπειρος, με σφυρηλάτησε σε δύσκολες φάσεις στη συνεργασία μας και μου προσέφερε υπέροχες αναμνήσεις , αλλά κι ένα βιογραφικό συνεργασιών που τώρα μπορώ να αξιοποιήσω σαν εργαλείο για τη συνέχεια του ντουέτου με τη νέα σύνθεση. Αυτό που ίσως θα έκανα θα ήταν να είμαι λιγότερο υποχωρητικός και πιο θαρραλέος σε κάποια πράγματα.

Αλέξη, μια μικρή εμπειρία από talent show την έχεις και εσύ, συγκεκριμένα το The Voice. Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις  και άλλη προσπάθεια σε κάποιο άλλο show;

Αλέξης: Η αλήθεια είναι ότι το είχα σκεφτεί, αλλά πάντοτε κάτι προέκυπτε και τελικά δεν έστελνα αίτηση για να συμμετάσχω σε κάποιο επόμενο. Άλλωστε εργάζομαι ήδη σαν τραγουδιστής, ηχολήπτης και διοργανωτής events εδώ και 17 χρόνια, πριν την έλευση των talent shows, οπότε δεν μπορώ να πω ότι περίμενα να ξεκινήσω απαραίτητα την ασχολία μου με το χώρο μέσα από εκεί.

Πως σου φαίνεται που πλέον είσαι μέλος των Stereo Soul ;

 Αλέξης: Είναι πολύ λίγος ο καιρός,  αλλά είναι μία εκπληκτική εμπειρία και για μένα μεγάλος ενθουσιασμός, ο οποίος μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Παρακολουθούσες το group από την δημιουργία του μέχρι που μπήκες εσύ;

 Αλέξης: Με τον Παναγιώτη ήμαστε φίλοι σχεδόν από την αρχή που ξεκίνησαν  στο  X Factor και παρακολούθησα τα παιδιά σε όλη την πορεία τους μέχρι σήμερα.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πείς το ναι;

 

Αλέξης: Ο βασικότερος λόγος που με έκανε να πω το ναι, πέραν της άριστης προσωπικής μου σχέσης με τον Παναγιώτη, ήταν το ότι το ρεπερτόριο των Stereo Soul με εξέφραζε και με εκφράζει ως τραγουδιστή στην μέχρι τώρα πορεία μου, ενώ με την επέκτασή μας πια και σε ελληνικό ρεπερτόριο τώρα που δεν υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας λόγω καταγωγής Bradley, πιστεύω ότι μπορούμε να πουλήσουμε ένα μουσικό προϊόν πλήρως εξοπλισμένο για projects στην Ελλάδα.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας;

 Αλέξης: Ένα απόγευμα χτυπάει το τηλέφωνο και με καλεί ο Παναγιώτης. Νόμιζα ότι ήταν άλλο ένα φιλικό τηλεφώνημα και ότι θα πηγαίναμε για ένα καφέ η ποτό έξω, και ξαφνικά μου κάνει  την πρόταση να είμαι το νέο μέλος των Stereo Soul, εξηγώντας μου και το όλο παρασκήνιο αυτής της  πρότασης. Εξεπλάγην και λυπήθηκα που τα παιδιά «τα έσπασαν» αλλά ταυτόχρονα ενθουσιάστηκα πολύ με την πρόταση, δεν το σκέφτηκα σχεδόν καθόλου και του είπα κατευθείαν το ναι.

Για την ώρα είστε ένα boyband . Στο μέλλον θα σκεφτόσασταν να ξαναλλάξετε σύσταση και να τοποθετηθεί και κάποια γυναικεία φωνή;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Το ενδεχόμενο να προστεθεί στο σχήμα μόνιμα μια γυναικεία φωνή φαντάζει τουλάχιστον τώρα απίθανο, καθότι θα είναι αρκετά  δύσκαμπτο οικονομικά το να πουληθούν σε υποψήφιους πελάτες τρεις φωνές. Παρόλα αυτά, επειδή μουσικά θα ήταν φοβερά ενδιαφέρον  και θα καθιστούσε ακόμα πιο ευέλικτο το ρεπερτόριό μας, αν σε συγκεκριμένα projects το επιτρέπει το budget τότε ναι, θα προσθέταμε για αυτά και μια γυναικεία φωνή.

Τι καινούργιο ετοιμάζετε μουσικά;

 Αφενός, ετοιμάζουμε το πρώτο μας live show για το 2019 στο αγαπημένο μας στέκι, το γνωστό bar restaurant και χώρο εκδηλώσεων El Convento del Arte στο Μεταξουργείο, με τίτλο “Stereo Soul – The New Era” , την Παρασκευή 1/3 στις 22:00. Πρόκειται για ένα ευφάνταστο mix ελληνικών και ξένων θρύλων υπό τη συνοδεία πλήρους ορχήστρας μουσικών, που ελπίζουμε από τη μία να ξεσηκώσει κι από την άλλη να συγκινήσει όσους μας τιμήσουν. Αφετέρου, ακούμε τραγούδια από αξιόλογους φίλους συνθέτες ώστε να διαλέξουμε το πρώτο μας single ως νέοι Stereo Soul. Τέλος, ετοιμάζουμε σχετικό υλικό για να προσεγγίσουμε ποικιλία πελατών σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό το κλείσιμο live εμφανίσεων.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε  τους Stereo Soul , μπορείτε να τους ακολουθήσετε  στα social media μας για να δείτε λεπτομέρειες και για τα live τους: