Επιστήμη

10 κορυφαίες στιγμές στην ανθρώπινη επικοινωνία!

358

Πλέον η ανθρώπινη επικοινωνία φαίνεται πολλή απλή διαδικασία , πέραν της φυσικής επαφής . Παίρνεις τηλέφωνο, ανοίγεις τον υπολογιστή , σκρολάρεις στα social media με το smartphone σου , και εάν θες να ενημερωθείς ανάβεις την τηλεόραση και τα ξέρεις όλα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο εύκολα. Υπήρξε και η εποχή που η ανθρώπινη επικοινωνία γινόταν πολύπλοκη , και σίγουρα χρονοβόρα . Συγκεντρώσαμε την εξέλιξη της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων από π.Χ. μέχρι σήμερα όπως την διαβάσαμε στο BBC SCIENCE WORLD .

Δείτε παρακάτω:

  1. Αλφάβητο (4000 – 1200 π.Χ.)Η δυνατότητα καταγραφής διάφορων πληροφοριών ήταν η πιο σημαντική στιγμή για την ανθρώπινη επικοινωνία, μετά την ομιλία. Η σφηνοειδής γραφή των Σουμέριων, ένα σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσε σύμβολα για να αποτυπώσει συλλαβές και έννοιες, αναπτύχθηκε περίπου το 4000 π.Χ. Εν συνέχεια αντικαταστάθηκε από το δοινικικό αλφάβητο, στο οποίο χρησιμοποιούνται χαρακτήρες για να αποδώσουν απλούς ήχους .
  2. Ταχυδρομείο (27 π.Χ. – 14 μ.Χ.)Οι Πέρσες ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν ένα είδος ταχυδρομικής υπηρεσίας το 550 π.Χ. Πιο πρόσφατα τεκμήρια για την ύπαρξη ενός συστήματος που επιτρέπει στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα μας οδηγούν στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αύγουστου.
  3. Χαρτί (105 μ.Χ.)Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Κινέζος εφευρέτης Κάι Λουν ήταν ο πρώτος που έφτιαξε χαρτί. Ωστόσο, η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε ότι στην Κίνα χρησιμοποιούσαν το χαρτί πολύ νωρίτερα .
  4. Γουτεμβέργιος (1450) Επί αιώνες η γραφή και η ανάγνωση ήταν προνόμιο ευάριθμων θρησκευτικών παραγόντων και πλούσιων διανοούμενων. Ο Γερμανός Ιωάννης Γουτεμβέργιος επινόησε μία μέθοδο τυπογραφίας με χυτά μεταλλικά κινητά στοιχεία. Πλέον, μπορούσαν να τυπώνονται πολλά αντίτυπα σε λίγο χρόνο και με χαμηλό σχετικά κόστος.
  5. Οπτικός τηλέγραφος (1792)Εξοπλίζοντας 566 πύργους στη Γαλλία με μηχανικούς βραχίονες, ο Κλοντ Σαπ εφηύρε το πρώτο σύστημα οπτικού τηλεγράφου. Οι στρατιωτικές μονάδες και οι κυρβερνητικές υπηρεσίες ανά τη Γαλλία μπορούσαν πλέον να επικοινωνούν ταχύτητα σε μεγάλη απόσταση.Κώδικας Μορς (1840)
  6. Ο τηλέγραφος είχε εφευρεθεί όταν το 1840, ο Αμερικανός ζωγράφος Σάμουελ Μορς έκανε την πρώτη του αίτηση για την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για μία συσκευή που χρησιμοποιούσε ηλεκτρικά σήματα ώστε να μεταδώσει πληροφορίες κωδικοποιημένες σε κουκκίδες και παύλες.
  7. Τηλέφωνο (1876)Πολλοί είναι αυτοί που διεκδικούν την εφεύρεση του τηλεφώνου. Όμως ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ υπήρξε ο πρώτος που κατοχύρωσε την πατέντα για μία συσκευή, η οποία επέτρεπε σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη να μιλούν μεταξύ τους.
  8. Ασύρματες επικοινωνίες (1895)Ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι βασίστηκε στις εργασίες άλλων επιστημόνων για να αναπτύξει και να βελτιώσει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να μεταδώσει με ασύρματο τρόπο μηνύματα. Το 1985 έστειλε και έλαβε σήματα σε απόσταση 2,5 χλμ. Μέχρι το 1901 είχε κατορθώσει να επικοινωνήσει με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
  9. Τηλεόραση (1925)Ο πρώτος εξοπλισμός που επέτρεπε την παρακολούθηση ζωντανών εικόνων κι όχι βιντεοσκοπημένου υλικού εμφανίστηκε το 1925. Παρόμοια τεχνολογία είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα 50 χρόνια, αλλά ο Σκοτσέζος Τζον Λότζι Μπερντ ήταν αυτός που πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια επίδειξη της τηλεόρασης το 1925.
  10. Arpanet (1969)Τα σύγχρονα δίκτυα γεννήθηκαν όταν, χάρη στην τεχνολογία, οι υπολογιστές άρχισαν να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτή η τεχνολογία οδήγησε στη δημιουργία του Aparnet (Advanced Research Projects Agency Network), ενός συστήματος που επέτρεπε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιστημονικών εργαστηρίων. Έτσι άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία του διαδικτύου.