Επιστήμη

10 όργανα που ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτά!

2442

Σίγουρα όλα τα όργανα που έχει ο άνθρωπος, υπάρχουν για κάποιο λόγο και όλα είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος μας .Παρόλα αυτά , υπάρχουν 10 όργανα που ο άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς αυτά , και μάλιστα όργανα που μέχρι σήμερα τα θεωρούσαμε άκρως απαραίτητα .

Δείτε παρακάτω:

  1. Πνεύμονας. Μπορεί να λαχανιάζουμε λίγο παραπάνω, αλλά είναι απολύτως εφικτό να ζήσουμε με έναν μόνο πνεύμονα. Το 1931, ο Ρούντολφ Νίσεν, ο οποίος χειρούργησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν ο πρώτος γιατρός που κατόρθωσε να αφαιρέσει με επιτυχία τον πνεύμονα ενός ανθρώπου.
  2. Νεφρός. Σε περίπτωση που, λόγω λοίμωξης, τραυματισμού ή δηλητιρίασης, οι νεφροί μας δεν μπορούν να φιλτράρουν το αίμα μας, θα πρέπει να αφαιρεθούν. Μπορεί κανείς να ζήσει ακόμα και με έναν μόνο νεφρό. Ωστόσο, αν αφαιρεθούν και οι δύο, θα χρειαστεί συσκευή αιμοκάθαρσης.
  3. Στομάχι. Κάποιες φορές, μπορεί να χρειαστεί να γίνει γαστρεκτομή – δηλαδή χειρουργική αφαίρεση του στομάχου -, ώστε να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος ή το έλκος. Σε περίπτωση ολικής γαστρεκτομής, ο οισοφάγος συνδέεται απευθείας με το έντερο, κάτι που έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη διατροφή και την πέψη.
  4. Χοληδόχος κύστη. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ήπαρ και αποθηκεύει χολή, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να διασπά τα λίπη των τροφών. Συχνά, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δημιουργούν πέτρες στη χολή, που μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση της χοληδούχου κύστη.
  5. Έντερα. Στην κοιλιά μας βρίσκονται περίπου 7,5 μέτρα λεπτού και παχέος εντέρου και, εφόσον είναι απαραίτητο, μπορεί να αφαιρεθούν. Τότε όμως θα διαταραχτεί η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών .
  6. Μάτια. Η ζωή μπορεί να είναι πιο δύσκολη χωρίς την όραση, αλλά πολλοί άνθρωποι ζουν καλά ακόμη και χωρίς αυτήν.
  7. Όρχις. Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα μερικές φορές αφαιρούνται για ιατρικούς λόγους, κυρίως λόγω καρκίνου.
  8. Σκωληκοειδής απόφυση. Πρόκειται για εντερικό υπόλειμμα ή αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος; Το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί τους γιατρούς. Είναι βέβαιον όμως ότι η αφαίρεσή της δεν προκαλεί προβλήματα.
  9. Σπλήνας. O σπλήνας βρίσκεται ακριβώς πάνω από το στομάχι, στο αριστερό μέρος της κοιλιάς. Φιλτράρει το αίμα και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ωστόσο, αν είναι απαραίτητο να αφαιρέθει λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, αλλά όργανα αναπληρώνουν την έλλειψή του.
  10. Πάγκρεας. Αυτό το μικρό όργανο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το στομάχι και παράγει ορμόνες και πεπτικά ένζυμα. Σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου, το πάγκρεας μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρο, ωστόσο ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.