Έρευνες

Ποιος πραγματικά είναι ο λόγος που δεν πετούν τα αεροπλάνα πάνω από τον Ειρηνικό;

79

Πολλοί είναι εκείνοι που κατά καιρούς αναρωτιούνται για ποιο λόγο τα αεροπλάνα δεν πετάνε σχεδόν ποτέ πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι όποιες απορίες μας, λύνονται, αφού το Bright Side μας εξηγεί γιατί τα αεροπλάνα συνήθως αποφεύγουν τον Ειρηνικό Ωκεανό για τα ταξίδια από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ προς την Ασία. Ο πραγματικός λόγος είναι ένας και είναι πολύ απλός. Οι αποστάσεις από εκείνη την πλευρά είναι μεγαλύτερες.

Το επιπλέον πλάτος του Ισημερινού, οι αεροχείμαρροι (jet streams) και η καμπυλότητα της Γης, δυσχεραίνουν τις πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό, ενώ η μεγαλύτερη απόσταση απαιτεί περισσότερα καύσιμα και υψηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με το παρακάτω βίντεο, σε έναν δισδιάστατο χάρτη, το «ουράνιο τόξο» πορείας για να αποφύγει κανείς τον Ειρηνικό μπορεί να μοιάζει μεγαλύτερη διαδρομή, αλλά δεν είναι.

Αυτό συμβαίνει διότι η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, οπότε μια ευθεία γραμμή θα ήταν εντελώς διαφορετική σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Εφόσον υπάρχει ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, σημαίνει ότι η καμπύλη προς τους πόλους είναι μικρότερη, σε σχέση με την «ευθεία» γραμμή, ακριβώς πάνω από τον Ειρηνικό.

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα