Μαγειρική

Η Ελίζαμπεθ Θεοτοκάτος μας προτείνει ένα άκρως καλοκαιρινό συνοδευτικό για το κρασί μας!

53

Η συνταγή της εβδομάδας!

 

 

Έφτασε το καλοκαίρι και απολαμβάνουμε υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Θέλουμε να συνοδεύσουμε το κρασάκι μας με νόστιμες μπουκίτσες.

Tι πιο εύκολο και νόστιμο από ένα ντιπ μανιτάρια με ξηρούς καρπούς πεκάν και ελιές αρωματισμένες με βότανα και εσπεριδοειδών. Συνοδεύεται με φρέσκο ψωμάκι η κριτσίνια από το φούρνο ή crudites εάν προσέχουμε την σιλουέτα μας.

Τα μανιτάρια συνοδεύονται τέλεια από ελαφριά κόκκινα κρασιά όπως Αγιορείτικο αλλά και ροζέ (όχι πολύ φρουτωδες). Εάν προτιμάτε λευκά θα πάμε σε Chardonnay  η Sauvignon Blanc που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια.

 

Για το ντιπ θα χρειαστούμε :

  • 1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς πεκάν
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 250gr μανιτάρια portobello , καθαρισμένα ( δηλαδή αφαιρούμε το κοτσάνι και ότι χώμα υπάρχει επάνω τους)
  • 2 κουτάλια σάλτσα soya
  • 1 κ.σ σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. γ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 1 αποξηραμένη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με τους ξηρούς καρπούς – χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ( εάν προτιμάτε την υφή ποιο τραχύ, χτυπάμε λιγότερο)

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το βραστό νερό και αφήνουμε για 15 λεπτά να μαλακώσουν. Κρατάμε το νερό και το περνάμε από σίτα.

Κόβουμε τα πορτομπέλο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την σάλτσας σόι, το ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, δενδρολίβανο και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα να καλυφθούν όλα τα μανιτάρια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι, τις ντομάτες, και το υγρό από τα μανιτάρια και βράζουμε για περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια πορτσίνι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Στο μπλέντερ, όπου έχουμε τους ξηρούς καρπούς, προσθέτουμε τα μαγειρεμένα μανιτάρια με λίγο από τα υγρά τους και χτυπάμε χτυπάμε να γίνει μία λεία υφή της αρεσκείας μας από ποιο το πιο τραχύ και χωριάτικο έως βελούδινο.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε σε ένα μπολάκι για ντιπ.

 

Για τις ελιές:

Εδώ θα προτιμήσουμε ένα Pinot Noir η πιο έντονο zinfandel και σε λευκό κρασί ένα Sauvignon Blanc η ένα Riesling

Υλικά:

  • 100 γρ. ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι
  • 100 γρ. πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι
  • 1 1/2 κ.γ. σπόροι κολιανδρο, τα οποία τα πιέζουμε και τα σπάμε λίγο σε γουδί.
  • Φλοιό από λεμόνι και μισό πορτοκαλί ( ξεφλουδίζουμε μονοκόμματο προσπαθώντας να είναι πολύ λεπτό ώστε να μην πικρίσει)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. πορτοκάλι
  • 2 φύλλα Δάφνη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες από τη φλούδα
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ( ή 1 κ. γ. αποξηραμένο)
  • 175 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Σβήνουμε η φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει και να αρωματιστεί – το αφήνουμε 2 ώρες αλλά όσο το αφήνουμε τόσο πιο έντονες είναι τα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων.

Σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια αφαιρώντας σκόρδο, φλοιό, δάφνη και θυμάρι.

 

 

Καλή επιτυχία!!

 

Είμαι η Ελίζαμπεθ, που με γνωρίσατε στο Masterchef, ωστόσο όμως είμαι και μια εργαζομένη γυναικά, παθιασμένη μαγείρισσα, 
sommelier.Έχω διάθεση να μοιραστώ μαζί σας τις αγαπημένες μου γεύσεις,
 και εύκολες καθημερινές προτάσεις.

Από απλά lunchboxes έως  food and wine pairing που σίγουρα θα εντυπωσιάσει το amore ή κάποιους επίσημους καλεσμένους. 
 Θα σας ταξιδέψω σε τοπία που έχω επισκεφθεί και με έχουν ενθουσιάσει γαστρονομικά, 
αλλά θα φτιάξουμε και παραδοσιακά μαμαδίστικα φαγητά, με μία μοντέρνα ματιά.