Μαγειρική

Η Ελίζαμπεθ Θεοτοκάτος προτείνει: Μύδια αχνιστά με σάλτσα μηλίτη, πράσο και το λουκάνικο Chorizo

109

Η συνταγή της εβδομάδας!

Μυρωδάτα, πικάντικα, ερωτικά, και νόστιμα μύδια με σάλτσα μηλίτη, πράσο, και μεξικάνικη νότα απο λουκάνικο chorizo.

Υλικά:

500 γραμμάρια μύδια κατά προτίμηση φρέσκα (η κατεψυγμένα με κέλυφος)
30 γρ βούτυρο (2Κ.Σ.)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
120 γραμμάρια λουκάνικο chorizo κομμένα σε ροδέλες( η λουκάνικο με πάπρικα οι
Πορτοκαλί και πράσο)
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένα και λιωμένα
Δύο μεσαία ψιλοκομμένα πράσα
2 κλωναράκια θυμάρι
400ml μηλίτης
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Για φρέσκα μύδια, καθαρίζουμε πολύ καλά με βούρτσα σε κρύο νερό να φύγει όλοι η
άμμος. Οποιαδήποτε έχουν ανοίξει τα πετάμε. Για κατεψυγμένα καθαρίζουμε με νερό
και αφαιρούμε τα «μουστάκια». Θερμαίνουμε το ελαιόλαδο και βούτυρο μαζί σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο chorizo- μέχρι να πάρει χρώμα το λουκάνικο και να αρχίσει να βγάζει το λίπος. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, πράσα κομμένα σε λωρίδες, και το θυμάρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να αρχίσουν να λιώνουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά τι και προσθέτουμε τον μηλίτη να πάρει βράση. Μετά προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και αφήνουμε τα μύδια να ανοίξουν, κουνώντας το τηγάνι να μην αρπάξει. Μειώνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε
τα μύδια και τα βάζουμε στα μπολ σερβιρίσματος. Στο τηγάνι βάζουμε το κρέμα γάλακτος στη σάλτσα και το ανακατεύουμε να δέσει σαν σάλτσα. Περιχύνουμε πάνω στα μύδια στα μπολ και πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρουμε με ψωμάκι να απορροφήσει την θεϊκή σάλτσα Αλατοπίπερο μάλλον δεν χρειάζεται, τα μύδια έχουν αρκετό αλάτι και το chorizo είναι πικάντικο, αλλά εάν είναι επιθυμητό, προσθέτουμε.

 

 

Καλή σας όρεξη.

 

Είμαι η Ελίζαμπεθ, που με γνωρίσατε στο Masterchef, ωστόσο όμως είμαι και μια εργαζομένη γυναικά, παθιασμένη μαγείρισσα, 
sommelier.Έχω διάθεση να μοιραστώ μαζί σας τις αγαπημένες μου γεύσεις,
 και εύκολες καθημερινές προτάσεις.

Από απλά lunchboxes έως  food and wine pairing που σίγουρα θα εντυπωσιάσει το amore ή κάποιους επίσημους καλεσμένους. 
 Θα σας ταξιδέψω σε τοπία που έχω επισκεφθεί και με έχουν ενθουσιάσει γαστρονομικά, 
αλλά θα φτιάξουμε και παραδοσιακά μαμαδίστικα φαγητά, με μία μοντέρνα ματιά.