Μαγειρική

Η Ελίζαμπεθ Θεοτοκάτος σας προτείνει τί να μαγειρέψετε στο ταίρι σας!

178

Η συνταγή της εβδομάδας!

Σήμερα ημέρα των ερωτευμένων, και μία λύση για να περάσετε χρόνο με το ταίρι σας είναι να οργανώσετε ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι σας.

Σας προτείνω λοιπόν ένα πλήρες μενού, για ερωτευμένους, εύκολο και αφροδισιακό!

Αρχικά: ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑ, ΦΙΝΟΚΙΟ, ΡΟΔΙ, ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΑΚΑΝΤΕΜΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 60γρ ξηρούς καρπούς μακανταμια
  • 30γρ ζάχαρη
  • 1 μικρό φινοκιο
  • 1 ρόδι (θα χρειαστούμε ½)
  • 100γρ ρόκα
  • 4 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. Σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουτ. Γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ γλυκού μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Καβουρδίζουμε τα μακανταμια, βάζοντας πρώτα την ζάχαρη με μια πρέζα αλάτι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, βάζουμε το τηγάνι από την εστία, προσθέτουμε τα μακανταμια και ανακατεύουμε πολύ καλά να καλυφθούν από την ζάχαρη. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα να κρυώσουν για 15 λεπτά περίπου.

Πλένουμε την ρόκα, κόβουμε το φινοκιο σε μαντολίνο η σε πολύ λεπτές φέτες.

Αφαιρούμε τους σπόρους από το μισό ρόδι.

Σε ένα μπολ βαθύ για ανακάτεμα, βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το λάδι, ξύδι, μουστάρδα και μέλι.

Σε ένα βαζάκι, βάζουμε λάδι, ξύδι, μέλι, μουστάρδα και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε στο μπολ με την σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ απαλά και προσεκτικά να καλύψει όλα τα φύλλα ρόκας και φέτες φινοκιο.

Σχηματίζουμε μια φώλια σε ένα βαθύ μπολ.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι η κριτσίνια.

 Η σαλάτα είναι σχετικά ελαφριά συνδυάζοντας τέλεια την μακαρονάδα με θαλασσινά που θα ακολουθήσει.

 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ: Μακαρονάδα Θαλασσινών

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 12 γαρίδες, μεγάλες (4/6)
  • 4 scallops
  • 100 γρ λευκό ψάρι
  • 150 μλ χυμό ντομάτας
  • 200μλ ζωμός ψαριών
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 20 ντοματινια, κομμένα ροδέλες
  • 2 κουτάλια σούπας μαϊντανό
  • 2 κουτάλια σούπας βασιλικό, κομμένο chiffonade ( πολύ λεπτές λωρίδες)
  • 75ml ηλιέλαιο
  • 2 πρεζες αλάτι
  • 200g σπαγγέτι ή λιγκουίνι
  • Φύλλα βασιλικού για ντεκόρ
  • (Αυγά πέστροφας προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και πλένουμε τα κελύφη

Κρατάμε και τα κόκκαλα από το ψάρι  και τα βάζουμε σε 2 λίτρα νερό μαζί με ένα καρότο, ένα κλωνάρι σέλινο, ένα κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, κόκκους πιπέρι (μια πρέζα) και μια πρέζα αλάτι, (και ένα αστέρι γλυκάνισο προαιρετικά )

Βράζουμε μέχρι να μειωθεί σε 1 λίτρο.  Περνάμε το ζωμό από σίτα, και χρησιμοποιούμε 200μλ για την σάλτσα και το υπόλοιπο να βράσουμε τα μακαρόνια για νοστιμιά.

Βάζουμε τα 200μλ ζωμό και χυμό ντομάτας σε μια κατσαρόλα να μειωθεί στη μισή ποσότητα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τις γαρίδες, τα σκαλοπίνια και το ψάρι, το οποίο το έχουμε κόψει σε μπουκιές,  μαζί με το σκόρδο για 3 με 4 λεπτά, να ροδίσουν, αλλά να μην σκληρύνουν.

Προσθέτουμε το μείγμα ζωμό – χυμό ντομάτας και βράζουμε για 2 με 3 λεπτά να δέσουν όλα.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα ροδέλες και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και μόλις πάρει βράση, βγάζουμε από την φωτιά.

Ξαναζεσταίνουμε το ζωμό (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο βραστό νερό)και βράζουμε τα μακαρόνια για 7 με 9 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μακαρόνια στην σάλτσα, φέρνουμε σε βρασμό, προσθέτουμε τελευταία στιγμή το βασιλικό, και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Στήνουμε ένα όμορφο πιάτο, φτιάχνοντας μια φωλιά με τα μακαρόνια και τοποθετώντας τα θαλασσινά όμορφα πάνω και γύρω.

Στολίζουμε με ολόκληρα μικρά φύλλα βασιλικού, (και αυγά πέστροφας προαιρετικά)

Ως επιδόρπιο: PANNA COTTA ME  ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤUILLE.

ΥΛΙΚΑ:

  • 4 φύλλα ζελατίνη
  • 1 βανίλια
  • 500μλ κρέμα γάλακτος
  • 100γρ ζάχαρη αχνή (πολύ λεπτή)
  • 3 φρούτα του πάθος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5 λεπτά να μαλακώσουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνουμε τη κρέμα γάλακτος στο οποίο ανακατεύουμε τα σπόρια από την βανίλια, και την ζάχαρη.   Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο και γεμίζουμε ποτηράκια η μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ή και από την προηγουμένη, για να δέσει.  Κόβουμε τα φρούτα και αφαιρούμε σποράκια και χυμό τα οποία βάζουμε στην επιφάνεια του γλυκού μας. Σερβίρονται με τραγανό tuille.

 

Για τα tuille:

  • 100γρ αλεύρι
  • 3 ασπράδια
  • 100γρ ζάχαρη
  • Λίγο ξύσμα lime
  • (για ποιο πλούσια γεύση προσθέτουμε 2 κουτάλια γλυκού λιωμένο βούτυρο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 Χτυπάμε τα υλικά μαζί, Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160

Απλώνουμε το μείγμα σε επιφάνεια σιλικόνης – φτιάχνουμε κύκλους τα οποία θα απλώσουν στο ψήσιμο.

Ψήνουμε 8 με 10 λεπτά να ροδίσουν.

Με μια μεταλλική σπάτουλα τα αφαιρούμε από την επιφάνεια σιλικόνης και τα βάζουμε σε ένα πλαστή να στρογγυλέψουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα συνοδεύουμε  το ποτηράκι με την Panna Cotta.

 

Εναλλακτικά : ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΜΕ GANACHE ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ COINTREAU

ΥΛΙΚΑ:

  • Φρέσκιες φράουλες, πλυμένες
  • 100 γρ κουβερτούρα
  • 250 μλ κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας Cointreau

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπέν μαρι η φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας να μην μπει νερό η ατμός στο μείγμα και να μην αρπάξει.  Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε μια σταθερή ροή.  Τελευταία προσθέτουμε και το λικέρ.  Βουτάμε τις φράουλες, ακόμα και μπανάνες, μπισκότα, φέτες τσουρέκι στη λιωμένη σοκολάτα.

Εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο!

Μην ξεχάσετε φυσικά να συνοδεύσετε τα πιάτα σας με κρασί της αρεσκείας σας, κατά προτίμηση κόκκινο!

Για όσους όμως η επιλογή για σήμερα δεν είναι το σπίτι, αλλά κάπου πιο ιδιαίτερα, το Grande Café Bistro (Σουρη 56- Κορυδαλλός), σας έχει ετοιμάσει εορταστικό μενού για τους ερωτευμένους.

Happy Valentine’s Day to Everyone!

 

Είμαι η Ελίζαμπεθ, που με γνωρίσατε στο Masterchef, ωστόσο όμως είμαι και μια εργαζομένη γυναικά, παθιασμένη μαγείρισσα, 
sommelier.Έχω διάθεση να μοιραστώ μαζί σας τις αγαπημένες μου γεύσεις,
 και εύκολες καθημερινές προτάσεις.

Από απλά lunchboxes έως  food and wine pairing που σίγουρα θα εντυπωσιάσει το amore ή κάποιους επίσημους καλεσμένους. 
 Θα σας ταξιδέψω σε τοπία που έχω επισκεφθεί και με έχουν ενθουσιάσει γαστρονομικά, 
αλλά θα φτιάξουμε και παραδοσιακά μαμαδίστικα φαγητά, με μία μοντέρνα ματιά.