Μαγειρική

Τα Λαλάγγια το αγαπημένο μας γλυκό , και ο καλύτερος μεζές!

165

Απολαυστικά γλυκά ή αλμυρά Λαλλάγκια Μάνης

Ποιος από εμάς δεν έχει δοκιμάσει τα Λαλάγγια , ή αλλιώς τηγανίδες που λένε και οι νοικοκυρές στην Μάνη. Τα λαλάγγια είναι ένα κατάβασίν Χριστουγεννιάτικο έδεσμα το οποίο το φτιάχνεται από ζύμη σε καυτό ελαιόλαδο. Η πρώτη και μεγαλύτερη τηγανίδα κατά την παράδοση είναι πάντα του Χριστού. Συνήθως συνοδεύεται από μέλι , αλλά είναι κα καταπληκτικός μεζές για το Μυτιληνιό ούζο με γραβιέρα , και αλλαντικά με ελιές , ή με κρασί .

Special Tip: Μην ξεχάσετε στην εκτέλεση να έχετε μαζί και τους μικρούς μας φίλους για να βοηθήσουν , θα ξετρελαθούν !

Υλικά :
• 350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
• 60 ml. ελαιόλαδο
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• ¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
• Χλιαρό νερό
• Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
• Ελαιόλαδο ή Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση :
• Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
• Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας για να υγρανθεί ομοιόμορφα το μείγμα.
• Βάζουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και όσο νερό χρειαστεί, μέσα στο οποίο διαλύουμε την μαγιά.
• Ζυμώνουμε καλά για 3 λεπτά, φροντίζοντας να έχουμε συνεχώς λαδωμένα χέρια.
• Τοποθετούμε την ζύμη σε ζεστό σημείο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 2 ώρες.
• Κατόπιν πλάθουμε λεπτά μακριά κορδόνια, με τα οποία, δημιουργούμε μία σπείρα. Βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα λαλάγγια.
• Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
• Περιχύνουμε με μέλι , προαιρετικά , και σερβίρουμε!