Μαγειρική

Δίπλες

143

Μύρισαν Χριστούγεννα…και το σπίτι δίπλες!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 10 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό μέλι

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε τα αυγά , το ποτό με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, σε ένα μπώλ και τα χτυπάμε όλα μαζί και στο τέλος κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα στην μέση . Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Ρίχνουμε το περισσότερο αλέυρι και κρατάμε λιγάκι για μετά. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.Το βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε μεμβράνη για περίπου μια ώρα.

Ρίχνουμε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει και ταυτόχρονα κόβουμε σε μεγάλες ροδέλες την ζύμη μας. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μεγάλες ροδέλες και μετά ξανά στη μέση. Πατάμε την ροδέλα λίγο με το χέρι και την τοποθετούμε στην μηχανή για τα ζυμαρικά στο 2 (χοντρό) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα. Το ξαναπερνάμε μέχρι να γίνει πολύ λεπτή η ζύμη.

Βάζουμε τη μηχανή μας στο 4 (μεσαίο) και περνάμε τη λωρίδα μας από εκεί πάλι 2 φορές.

Βάζουμε τη μηχανή στο 6 (λεπτό) και περνάμε τη λωρίδα μας για 2 ακόμα φορές από μέσα. Έχουμε πλέον μια πολύ μακριά και λεπτή λωρίδα ζύμης.

Πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια βάζουμε τις λωρίδες μας και φροντίζουμε να τις έχουμε σκεπασμένες με μια δροσερή πετσέτα για να μην στεγνώσει και ξεραθεί η ζύμη . Στην συνέχεια κόβουμε τις λωρίδες μας σε κομμάτια ορθογώνια τα οποία τα ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Δεν τα αφήνουμε να κάψουν πολύ. Τα γυρνάμε αμέσως από την άλλη πλευρά και τα “τσιμπάμε ” με ένα πιρούνι γύρω γύρω με γρήγορες κινήσεις για να πάρει στρογγυλό σχήμα . Μόλις δούμε οτιπέρνουν χρώμα τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε όρθιες σε ένα ταψάκι για να φύγει το λάδι

Κατόπιν φτιάχνουμε το σιρόπι μας . Βράζουμε το νερό μέσα σε μια σχετικά μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι. Το λάδι το βάζουμε για να μη μαλακώνουν οι δίπλες. Όταν δούμε το σιρόπι μας να αφρίζει πρέπει να το ξαφρίσουμε.

Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί. Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες ρίχνουμε καρυδάκι.

Χαρούμενα και “γλυκά” Χριστούγεννα .