Ταξίδι

Γύθειο: το λιμανάκι των Θεών

1084

Το Γύθειο είναι ιστορική κωμόπολη και λιμάνι , που βρίσκεται στα νότια της Πελοποννήσου , κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα. Αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα. Απέχει μόλις 300 χλμ από την Αθήνα και ο δρόμος με το αμάξι είναι μία υπέροχη εκδρομή. Σε χρόνο είναι περίπου 3 ώρες και το ταξίδι σας ξεκινάει από το σχιστό κερατσινίου , με κατεύθυνση προς Τρίπολη

Μύθος και Ιστορία

Το Γύθειο ως τοπωνύμιο πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία τον 5ο αιώνα π.χ στον Θουκυδίδη , κατά την επιδρομή του Αθηναίου Τολμίδη στον Λακωνικό.

Ο Παυσανίας ως ετυμολογία του ονομάτος , παρουσιάζει στα <Λακωνικά >, την πεποίθηση των αρχαίων κατοίκων ότι σήμαινε Γη των Θεών , από την ομηρική λέξη τετράγυον << Γύον>>( Γη) + Θεός.

Ο Μύθος που υπάρχει γύρω από αυτό το όνομα συνδέεται επίσης με την σύγκρουση μεταξύ Απόλλωνα και Ηρακλή, εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του μαντείου των Δελφών. Επειδή ο αγώνας δεν κατέληξε με κάποιο νικητή ,έτσι και το όνομα ήταν ουδέτερο, χωρίς να πάρει το όνομα ενός εκ των δύο, και για να τιμώνται και οι δύο , ονομάστηκε Γη των Θεών- Γύθειο.

Είναι καταφανές ότι ο μύθος αυτός δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνεύρεση του αχαϊκού και δωρικού πνεύματος, από την εξ ανάγκης αποδοχή και κοινή συγκατοίκηση των Αχαιών (Απόλλων) με τους Δωριείς ( Ηρακλείδες),μετά την κάθοδο (επιστροφή τους), αφότου σταμάτησε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα.

Σήμερα

Το Γύθειο είναι ένα λιμανάκι, αλλά συνάμα και μία πόλη άκρως τουριστική , με άρωμα παραδοσιακό που ταιριάζει αρμονικά στο σύγχρονο , αποτελεί μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μάνης. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και θυμίζει πολύ και νησί.

Μόλις φτάσετε στο Γύθειο , με το που μπαίνεις στην είσοδο της πόλης , νοιώθεις πως το Σήμερα μεταφέρεται σε μία άλλη εποχή. Σας προτείνουμε οπωσδήποτε μία περαντζάδα ,στην προκυμαία ,από την μία η θάλασσα και από την άλλη ο λόφος με τα παλιά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά – εκεί θα αφήσετε πίσω σας ότι σας αγχώνει και φυσικά μπορείτε να το συνδυάσετε , δοκιμάζοντας μοναδικές γεύσεις στις ταβέρνες και ουζερί που υπάρχουν κατά μήκος του λιμανιού και περιμετρικά. Το βραδάκι επίσης μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο κοκτέιλ ή ποτάκι στα καφέ-μπάρ που διαθέτει το Γύθειο.

Τα πέτρινα σοκάκια του Γυθείου είναι επίσης μία καλή επιλογή για βόλτα και εξερεύνηση του πολιτισμού του. Μίας που αναφέραμε την λέξη Πολιτισμός , είναι καλό να δείτε το αρχαίο θέατρο του Γυθείου, στους πρόποδες του λόφου και παράλληλα στα βόρεια του λόφου βρίσκονται τα αρχαία ερείπια της πόλης μετά τον σεισμό που υπέστη το 350 π.χ.

Κατευθυνόμενοι στο νότιο άκρο της πόλης θα συναντήσετε το μικρό νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι , που ενώνεται με το Γύθειο και λέγεται σύμφωνα με τον Όμηρο , πως εκεί, διανυκτέρευσαν ο Πάρις και η ωραία Ελένη , πριν δραπετεύσουν για την Τροία. Στο νησάκι Κρανάη βρίσκεται και ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, οπλαρχηγού της Επανάστασης, όπου λειτουργεί Ιστορικό Μουσείο με μανιάτικα εκθέματα.

Και επειδή Γύθειο με μακροβούτια είναι συνυφασμένο , είναι αδύνατον να μην πάτε στις καταγάλανες θάλασσες του: Βουτήξτε στην κοντινή και τεράστια σε μήκος παραλία του Μαυροβουνίου ή στρώστε την ψάθα σας στην επίσης κοντινή Σελινίτσα και στο Βαλτάκι με το ναυαγισμένο πλοίο Δημήτριος. Πιο έξω συνεχίζοντας από το Μαυροβούνι θα συναντήσετε το Βαθύ με το παγωμένο ποταμάκι του που εκβάλλει στη θάλασσα .