Ταξίδι

Ζήρεια – Χειμερινή περιπλάνηση στην ορεινή Κορινθία

265

 «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα». Λάο Τσε

 Γράφει η Πηνελόπη Κοφιάνη

Υπάρχουν ορισμένες μέρες, μέσα στην καρδιά του χειμώνα συνήθως, που νιώθουμε κάπως περίεργα, ίσως και αλλόκοτα· σαν  κάτι να μας φταίει, σαν  κάτι να μας λείπει, κάτι όμως το εντελώς απροσδιόριστο. Μια αλλόκοτη αίσθηση που επιμένει, όσο δεν εντοπίζουμε τι είναι αυτό, που μας φταίει. Ώσπου κάπου, με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε  λέξεις όπως: «βόλτα», «απόδραση», «προορισμός», «περιπλάνηση», «ταξίδι» και ευθύς αμέσως, το απροσδιόριστο αυτό κάτι, αποκτάει μορφή στη σκέψη μας.

«Πόσο θα ήθελα να κάνω ένα ταξίδι… μία απόδραση κοντινή… μία βόλτα… ένα βήμα έστω, μακριά από…»

Ζήρεια ή αλλιώς όρος Κυλλήνη. Το καταπράσινο βουνό της Πελοποννήσου, με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει τα 2.374 μ. και άλλες οκτώ κορυφές του να ξεπερνούν κι αυτές τα 2.000 μέτρα. Η ονομασία της έχει  σλαβική ρίζα και σημαίνει «βελανίδι». Μία ασύγκριτης ομορφιάς κατάφυτη κοιλάδα, η Φλαμπουρίτσα (ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000) κι ο ποταμός Σύθας, που από αυτήν πηγάζει και την διαρρέει, μοιάζουν να κόβουν στα δύο αυτό το βουνό, σχηματίζοντας έτσι την Μικρή και Μεγάλη Ζήρεια. Η μυθολογία θέλει τον Ερμή, τον φτεροπόδαρο αγγελιαφόρο θεό να γεννιέται εκεί, μέσα σε μία από τις σπηλιές της. Το Σπήλαιο του Ερμή, όπως ονομάστηκε, έχει για χαρακτηριστικό γνώρισμά του, το σπηλαιόγαλα, μία σταλακτική ύλη, ρευστή, που του χαρίζει έναν σπάνιο λευκό και εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο.

Στη Ζήρεια, αλλά και σε ολόκληρη γενικά την ορεινή Κορινθία, η φύση στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη, με αποτέλεσμα το βλέμμα μας να ρουφάει πραγματικά  αχόρταγα όλων των ειδών τις ομορφιές.  Δάση από υπερ-αιωνόβια πλατάνια, μαυρόπευκα, έλατα και βελανιδιές, πλούσια πανίδα και σπάνια χλωρίδα με 100 διαφορετικά είδη φυτών, ρυάκια με τρεχούμενα γάργαρα νερά, που χάνονται σε υπόγειες απορροές, λίμνες, αλλά και απόκρημνα βράχια, με σπηλιές, συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό γεμάτο από ήχους, χρώματα, σχήματα, μυρωδιές και γεύσεις, ένα μοναδικό σκηνικό αισθήσεων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στους πρόποδές της, στα βορειοανατολικά και στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, συναντάμε τους γραφικούς οικισμούς της, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Πρόκειται για μια ομάδα πανέμορφων χωριών, αποτελούμενων από τρεις συνοικίες, τα οποία χτίστηκαν τον 10ο περίπου αιώνα από πεδινούς Κορίνθιους, που θέλησαν, μετοικώντας εκεί, να γλιτώσουν από τους επιδρομείς. Η ονομασία τους λέγεται, πως προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει ο τόπος αυτός: πηγαία νερά, καλό κρασί, καθαρό αέρα. Βέβαια, εμείς τώρα εκεί βρίσκουμε και άλλα πολλά καλά, όπως πεντανόστιμο φαγητό, αγνά, ντόπια προϊόντα, πανέμορφα καταλύματα για κάθε γούστο και το πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Στο χωριό της αρχαίας Φενεού απ’ την άλλη, περιηγούμαστε στο αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο και θαυμάζουμε την Ακρόπολή της με το ιερό της αφιερωμένο στον Ασκληπιό. Εκεί, στην αρχαία Φενεό και την πεδιάδα της ανακαλύπτουμε και μια κρυμμένη ομορφιά, την τεχνητή λίμνη Δόξα, με το “Ποντικονήσι της Κορινθίας”, όπως ονομάζουν την στενή λωρίδα γης, που εισχωρεί σε αυτήν και καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Αγίου Φανουρίου. Η ίδια αυτή λίμνη φιλοξενεί στον βυθό της το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου και αρκετοί τολμηροί κάθε χρόνο βουτάνε σε 8 μέτρα βάθος, μόνο και μόνο για να το θαυμάσουν.

Ανάμεσα στην Ζήρεια και το βουνό Ολίγυρτος βρίσκεται η λίμνη της Στυμφαλίας, μια λίμνη που έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους, αλλά κυριότερα με τον Ηρακλή και τον 6ο του άθλο. Εκεί, ο ήρωας της μυθολογίας μας πολέμησε και νίκησε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Τώρα, η πανέμορφη αυτή λίμνη προσφέρει την φιλοξενία και προστασία της σε 133 είδη απειλούμενων υπό εξαφάνιση αλλά και άλλων μεταναστευτικών πουλιών.

Βορειοδυτικά και σε υψόμετρο 1480 μέτρων συναντάμε την λίμνη Δασίου, μία λίμνη που σβήνει και ξαναγεννιέται ανά εποχές. Εδώ βλέπουμε και αισθανόμαστε την φύση σε όλο της το μεγαλείο, καθώς μια εξαιρετικά πλούσια και σπάνια χλωρίδα (βελανιδιές, έλατα, μενεξέδες, μανιτάρια, άγριες ορχιδέες) συνυπάρχει αρμονικά με την πανίδα του τόπου (λαγοί, σπάνια αρπακτικά πουλιά, άγριες αγελάδες, νυφίτσες, άγρια άλογα, αλεπούδες).

Η Ζήρεια και γενικά όλη η περιοχή της ορεινής Κορινθίας βρίσκεται εκεί και μας περιμένει να κάνουμε το βήμα προς αυτήν, αφήνοντάς μας την επιλογή του τρόπου. Σκι, snowboard, ορειβασία, κατάβαση, ιππασία, πεζοπορία, διαδρομές με αυτοκίνητο, motocross ή τζιπ, απλή περιήγηση.

Εμείς τι λέτε να κάνουμε; Θα το κάνουμε το βήμα αυτό τελικά;

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

            «Ο καλός ταξιδευτής δεν έχει σταθερά σχέδια και δεν έχει καμιά πρόθεση να φτάσει κάπου». Λάο Τσε