Ταξίδι

Μάλτα, η Δούκισσα της Μεσογείου

470

Η επίσημη εκδοχή της Μάλτας όσον αφορά το όνομά της έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα .Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εδραιωμένη κυριαρχία στο νησί και έδωσαν κατά πάσα πιθανότητα το όνομα σε αυτό, αφού την ονόμαζαν Μελίτα (Μάλτα), το οποίο συνδέεται με την λέξη «μέλι».

Σήμερα η Μάλτα επίσημα ονομάζεται ” Δημοκρατία της Μάλτας” και είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος το οποίο βρίσκεται στα νότια της Σικελίας και αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου με επίσημη θρησκεία το ρωμαιοκαθολικισμός και με πρώτη γλώσσα τα μαλτέζικα , και δεύτερη τα αγγλικά. Στο νησί υπάρχει και Ελληνορθόδοξος ναός, που όμως λειτουργεί μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα ως επι το πλείστον, λόγω της έλλειψης ιερέα.

Είναι μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης από το 2004 και αν και είναι η μικρότερη χώρα της ένωσης δεν παέι να είναι από τις πιό πολυπολιτισμικές χώρες στον πλανήτη. Αυτό συμβαίνει διότι τα νησιά που αποτελούν τη Μάλτα είχαν διάφορους κατακτητές στο πέρασμα των αιώνων και δέχθηκαν πολλές επιρροές οι οποίες επηρέασαν τη γλώσσα, τη θρησκεία και την κουλτούρα του λαού.

Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο κατοικούνται. Τα μικρότερα νησιά, όπως η Φίλφλα, το Κομινότο και τα Νησιά του Αγίου Παύλου δεν κατοικούνται.

Το Κανάλι της Μάλτας στα βόρεια χωρίζει τη Μάλτα από το νησί της Σικελίας, το μεγαλύτερο ιταλικό και μεσογειακό νησί. Ωστόσο παρόλο που υπάρχουν κάποια μικρά ποταμάκια κατά τις περιόδους ψηλών βροχοπτώσεων, δεν υπάρχουν μόνιμα ποτάμια ή λίμνες στη Μάλτα. Είναι όμως πολύ πλούσια σε αμμώδεις πεντακάθαρες παραλίες που σε καλούν να τις απολαύσεις.

Από ιστιοσανίδα μέχρι ηλιοθεραπεία, ο καθένας μπορεί να διαλέξει ό,τι του ταιριάζει.

Κάθε χρόνο, η μικρή νησιωτική χώρα με την πλούσια ιστορία δέχεται επισκέπτες τριπλάσιους από τους κατοίκους της.

Στη Μάλτα βρίσκεται η «Σπηλιά της Καλυψώς», που πιστεύουν ότι είναι αυτή που αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια , και η Βικτώρια, πρωτεύουσα του Γκόζο, είναι επίσης γνωστή και ως Ραμπάτ. Εκεί οι επισκέπτες θα δούνε τη διάσημη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Σιταντέλα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Σε αυτό το νησί, στην καρδιά της Μεσογείου, βρίσκεται και η υπόγεια νεκρόπολη Χαλ Σαφλιένι είναι από το το 2500 π.Χ.

Η Μάλτα ήταν η 48η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το 2013.

Η Μαλτέζικη κουζίνα είναι κυρίως μεσογειακή και αποτελείται από προιόντα που παράγονται στον τόπο, όπως λαχανικά, ελιές, ντομάτες και μέλι .