Ταξίδι

Οδοιπορικό στην Μαγική Κρήτη: «Το Ηράκλειο που αγαπάμε» – Μέρος 3ο

210

«Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα. Αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό». – Νίκος Καζαντζάκης.

 Γράφει η Πηνελόπη Κοφιάνη

 

Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι. Τέσσερις λέξεις στη σειρά· το μαγικό μας ξόρκι. Τέσσερα κομμάτια γης στη σειρά, ποτισμένα με αλυκό, πελαγίσιο νερό· το μαγικό μας φίλτρο. Κι εγένετο… η Κρήτη. Τι λέτε; Ξετυλίγουμε την κλωστή απ’ την ανέμη, να βρούμε την μαγεία την κρυμμένη; 

Ηράκλειο, Μαλεβίζι, Φαιστός, Γόρτυνα, Αρχάνες-Αστερούσιοι, Μινώα Πεδιάδα, Βιάννος, Χερσόνησος, οι οκτώ δήμοι του νομού· ή αλλιώς, η πανέμορφη κλωστή, που είναι τυλιγμένη, στη μαγική Ηρακλιώτικη ανέμη. Κι επειδή όλοι μας θέλουμε η μαγεία να διαρκεί, ας ξετυλίξουμε αυτή τη φορά λίγη απ’ την κλωστή.

 

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων

…ή αλλιώς η καρδιά του νομού Ηρακλείου, που δροσίζεται από το Λιβυκό πέλαγος. Την πολύμορφη, χρωματιστή, ανάγλυφη αυτή καρδιά, αγκαλιάζουν μύθοι, θρύλοι και ιστορία 5.000 ετών και πλέον. Δύο εκπληκτικοί μα και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους ορεινοί όγκοι, ο μικρός, καταπράσινος Γιούχτας και τα ψηλά, τραχιά και άνυδρα Αστερούσια όρη – προστατευόμενες περιοχές της Ε.Ε. NATURA 2000 – κρατούν στο χώμα τους, στο έδαφός τους, τις αποδείξεις ενός πολύ σημαντικού παρελθόντος. Ο Γιούχτας ειδικά, που ταυτίστηκε με τον τάφο του Δία, δείχνει να λατρεύτηκε σχεδόν σε κάθε του σημείο. Ιερά, επαύλεις, ανακτορικά συγκροτήματα, οικιστικά κέντρα και νεκροταφεία βρίσκονται διάσπαρτα στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού αυτού βουνού της μινωικής εποχής. Αξιόλογα και αναρίθμητα επίσης, είναι και τα ενετικά και βυζαντινά μνημεία, που βρίσκουμε εδώ. Κάστρα, κρήνες και βασιλικές, ναοί και μονές μοιάζουν, σαν να μας περιμένουν υπομονετικά μέσα στους αιώνες, για να μας διηγηθούν το δικό τους ταξίδι στο χρόνο. Κάποιοι από τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς αυτούς θησαυρούς στέκονται ψηλά σε αγέρωχους βράχους ή κορυφές βουνών, ατενίζοντας την καθηλωτική θέα, ενώ κάποιοι άλλοι, κρύβονται μέσα σε απόκρημνα φαράγγια και σπηλιές σκοτεινές.

Στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων  υπάρχουν αναλογικά τα περισσότερα φαράγγια σε όλη την Κρήτη. Επομένως, όποιοι από εμάς δηλώνουμε λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, εδώ ανακαλύπτουμε το ιδανικό μέρος, για να κάνουμε την φιλοσοφία αυτή, πράξη. Cannyoning, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση, πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια βρίσκονται στην απόλυτη διάθεσή μας για περιπέτεια και εξερεύνηση. Το Αστρακιανό, το Κνωσανό, το Κουναβιανό, αλλά και τα φαράγγια του Αμπά και του Τσούτσουρα είναι μόνο κάποια από τα 14 και πλέον, που υπάρχουν στην περιοχή. Φαράγγια και σπήλαια μαζί (Χωστό Νερό, Σπήλιος του Στραβομύτη, Ανεμόσπηλια και σπηλαιώδες χάσμα του Ιερού του Γιούχτα) μοιάζουν με φυσικά θησαυροφυλάκια, που περιμένουν το δικό μας «σουσάμι άνοιξε», για να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Και λίγο πριν αφήσουμε πίσω μας εντελώς τα σπήλαια και τα φαράγγια, τους μύθους, τους θρύλους και την ιστορία, περνάμε από την όμορφη Μυρτιά (Βάρβαροι), το ημιορεινό, πατρογονικό χωριό του Νίκου Καζαντζάκη. Το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης, η οδός Αλέξη Ζορμπά (γνωστή κι ως «στενό των λουλουδιών»), το πάρκο Ανεμογιάννη, η πλατεία του χωριού, οι βυζαντινές εκκλησιές του και οι παραδοσιακοί του αμπελώνες είναι κι αυτά μυστικά, που μας μυούν στην κρητική παράδοση και κουλτούρα.

Προχωράμε όμως τώρα, με κατεύθυνση τον νότο, για να ανασηκώσουμε και τα υδάτινα πέπλα του τόπου αυτού. Μπροστά μας απλώνεται η υπέροχη νότια ακτογραμμή, το πολύχρωμο αυτό ανάγλυφο, σχηματισμένο από απάνεμους ορμίσκους, κρυμμένους ανάμεσα στα βράχια, απόκρημνες, βραχώδεις και βοτσαλωτές παραλίες, αλλά και απέραντες, πανέμορφες αμμουδιές. Άγιος Ιωάννης, Ελυγιά, Άγιος Αντώνιος, Κουδουμάς, Παχιά Άμμος, Τρεις Εκκλησιές, Βοϊδομάτης, Καμινάκι, Άσπες, Πετριγιάρι, Άγιος Νικήτας, Μαριδάκι, Τσούτσουρας είναι η υδάτινη μαγεία στην οποία με μεγάλη ευχαρίστηση παραδινόμαστε, γιατί σε λίγο μας περιμένει κι ο…

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Δήμος Χερσονήσου

            Το μαγικό μας ημερολόγιο δείχνει τώρα αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1915, όπου ο Ιωσήφ Χατζιδάκης ξεκινάει, σε μια πανέμορφη τοποθεσία κοντά στη θάλασσα, ανασκαφές, τις οποίες και συνεχίζει το 1921 η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Βρισκόμαστε μπροστά στην από το χώμα γέννηση ενός από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς μας χώρους· αυτόν των Μαλίων, με το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος μινωικό του ανάκτορο, μετά της Κνωσού και της Φαιστού, αλλά και το πασίγνωστο χρυσό κόσμημα με τις μέλισσες. Κάπως έτσι αναδύονται από το χώμα και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί της Χερσονήσου, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι Αμνισού και Καστρίου, το Μέγαρο Νίρου, ο κυκλικός θολωτός τάφος στη θέση Αρμί και τα αρχαιολογικά ευρήματα του σπηλαίου Ειλειθυίας, που καταδεικνύουν πως η σπηλιά αυτή, υπήρξε λατρευτικός χώρος από τη νεολιθική εποχή μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Επιστρέφοντας όμως στον 21ο αιώνα και θέλοντας, να γνωρίσουμε και το παρόν του τόπου αυτού, ανακαλύπτουμε, πως μιλάμε πλέον για έναν από τους πιο καλά οργανωμένους τουριστικά προορισμούς της Κρήτης. Στη Χερσόνησο ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο εναλλακτικός και ο τουρισμός αναψυχής είναι τόσο πολύ δημοφιλείς και οργανωμένοι, που την αναδεικνύουν επάξια ως μια από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου ολόκληρης.

Το σύνολο της ορεινής περιοχής της Χερσονήσου στα ανατολικά είναι ενταγμένο στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και τρεις οικισμοί της (Μοχού, Επισκοπής, Σταμιών) έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί. Πέντε είναι τα φαράγγια της με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς τους σχηματισμούς (Καρτερού, Μακελαριανού, Αγίας Αναστασίας, Αμπέλου, Ρόζας), πέντε και τα πιο σημαντικά της σπήλαια, γνωστά και από την αρχαιότητα ακόμα (Αγίας Φωτεινής, Φανερωμένης, Ειλειθυίας, Αγίας Παρασκευής, Καλού Χωριού). Στη Χερσόνησο και συγκεκριμένα στην πανέμορφη πλατεία του γραφικού χωριού Κράσι βλέπουμε, αγγίζουμε και θαυμάζουμε από κοντά τον γηραιότερο πλάτανο στα Βαλκάνια. Στο μικρό και όμορφο χωριουδάκι Σκοτεινό από την άλλη, οι κάτοικοι, εδώ και 40 χρόνια, δεν καπνίζουν, διατηρώντας έτσι έναν άγραφο αντικαπνιστικό νόμο, τον οποίο όλοι τους τηρούν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει, πώς ξεκίνησε.

Όσο πολλά όμως κι αν είναι τα ωραία, τα θαυμαστά ακόμα και τα παράδοξα στεριανά του τόπου αυτού, άλλο τόσα είναι και τα υδάτινά του. Γι’ αυτό δεν βλέπουμε την ώρα, να τα γνωρίσουμε και αυτά από κοντά. Παραλία Καρτερού. 3χλμ υπέροχης χρυσοκόκκινης αμμουδιάς, ανοικτής στους βοριάδες, με ρηχά καθαρά νερά. Παραλίες Βαθειανού Κάμπου. Διαδοχικοί κολπίσκοι, με άμμο και ρηχά νερά, που γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει σε μερικά σημεία μικρούς μόλους, για να σπάνε το κύμα. Παραλίες Κοκκίνη Χάνι. Συστάδα μικρών, αμμουδερών και με ρηχά νερά παραλιών, με εύκολη πρόσβαση για όλους και πολύ καλή οργάνωση. Παραλίες Γουρνών. Μικροί και μεγάλοι κολπίσκοι στη σειρά, κάποιοι με οργάνωση και άλλοι χωρίς, με κοινό τους χαρακτηριστικό την λεπτή άμμο και τα ρηχά νερά. Παραλίες Γουβών. Όμορφες, πολύ καλά οργανωμένες παραλίες, με λεπτή άμμο και ρηχά νερά, ιδανικές για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Παραλία Αποσελέμη. Μια πολύ όμορφη αμμουδιά, με ρηχά και δροσερά νερά, που βρίσκεται στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού. Παραλίες Ανάληψης. Μία βραχώδης ακτή, ένα μικροσκοπικό λιμανάκι με άμμο και μια υπέροχη, τεράστια αμμουδιά, πολύ καλά οργανωμένη αποτελούν τις παραλίες Ανάληψης, που είναι ιδανικές για ήρεμες, ποιοτικές διακοπές. Παραλίες Ανισαρά. Συστάδα μικρών οργανωμένων παραλιών με άμμο έξω και βραχώδη κυρίως βυθό μέσα. Λιμανάκια Σαραντάρη. Πανέμορφοι, διαδοχικοί και αμμώδεις κολπίσκοι, προστατευμένοι από το κύμα, με ήρεμα, γαλαζοπράσινα νερά. Ο βραχώδης τους βυθός και η σπηλιά, που σχηματίζεται σε έναν από αυτούς, τους κάνει ιδανικούς για εξερευνήσεις με μάσκα και βατραχοπέδιλα. Παραλίες Χερσονήσου. Συστάδα συνεχόμενων και πολύ καλά οργανωμένων κολπίσκων, με ψιλή άμμο, σε μια από τις τουριστικότερες περιοχές της Κρήτης. Παραλίες Δράπανου. Συνεχόμενοι κόλποι στη σειρά, άλλοι μεγάλοι και άλλοι μικροί και γραφικοί, με νερά πολύ δροσερά, λόγω υποθαλάσσιων πηγών γλυκού νερού. Σχετικά ήρεμες παραλίες, εκτός της πρώτης και της τελευταίας, που είναι οργανωμένες και πολύ δημοφιλείς. Παραλία Σταλίδα. Η οργανωμένη αμμουδιά του ομώνυμου, δημοφιλούς τουριστικού θέρετρου, ιδανική για απογευματινή βόλτα κατά μήκος του παραλιακού της δρόμου. Παραλία Μαλίων. Η πανέμορφη παραλία της πιο τουριστικής κωμόπολης της Κρήτης, με 6 χλμ από ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Ιδιαίτερα οργανωμένη. Παραλία Ποταμός. Αμμουδιά, που βρίσκεται στην εκβολή του ομώνυμου χείμαρρου. Καλά οργανωμένη και πιο ήσυχη από αυτή των Μαλίων. Παραλία Αγία Βαρβάρα. Ο μικρός κόλπος, που σχηματίζεται στην εκβολή του ρέματος των Γιωργαράδων. Οργανωμένη, με πολλά αλμυρίκια για σκιά.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι λέτε; Θα ξετυλίξουμε μαζί και την υπόλοιπη κλωστή, απ’ την μαγική Ηρακλιώτικη ανέμη, μια φορά επομένη;