Ταξίδι

Πάπιγκο – Ζαγοροχώρια

1311

Kοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου βρίσκεται η κατά πολλούς σπουδαιότερη από ιστορικής και περιβαλλοντικής άποψης περιοχή της Ελλάδας. Το Πάπιγκο, το οποίο διαχωρίζεται, και ως Μεγάλο Πάπιγκο , και Μικρό Πάπιγκο . Με το που το επισκέπτεστε εντύπωση προκαλούν ο ναός των Ταξιαρχών στο πρώτο και εκείνος του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό στην είσοδο του δεύτερου.

Είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων. Ο επισκέπτης σίγουρα θα θαμπωθεί από τα υπέροχα χρώματα που “λούζουν” την περιοχή διότι περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.

Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους. Για όλη αυτή την γραφικότητα του, για τον εντυπωσιακό σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) με τους απόκρημνους βράχους της να υψώνονται εντυπωσιακά πάνω από τον οικισμό θυμίζοντας πύργους , και την Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική του ,ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος διατηρητέος -παραδοσιακός.

Σίγουρα θα πρέπει να πάτε στο πλέον διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό που είναι οι κολυμπήθρες. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες.

Από το Πάπιγκο κατάγονταν ο λόγιος, φιλάνθρωπος και ευεργέτης της περιοχής Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ή Άναγκνος (1837-1906) και ο γλωσσολόγος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος(1884-1936).
Οι πεντανόστιμες, παρασοσιακές , χειροποίητες πίτες, αχνιστές σούπες, φρέσκες σαλάτες , τα µαγειρευτά και ψητά της ώρας αλλά και ο ελληνικός καφές, τα γλυκά ταψιού και κουταλιού και τα σπιτικά λικέρ θα εντυπωσιάσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο , ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ,αλλά και να αγοράσετε , τις διάφορες ποικιλίες τυριών.