Ταξίδι

Πήδημα: Το γεμμάτο πράσσινο χωριό της Καλαμάτας με τα ποτάμια, τα πέτρινα καφενεία και το καλό φαγητό

229
Επιμέλεια άρθρου : Κολέτσος Γιώργος

 

Μπαίνοντας κανείς στο χωριό Πήδημα, δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας θα αντικρίσει ένα ψηλό και απόκρημνο βουνό. Σύμφωνα με τη λαογραφία από τα βράχια του πηδούσαν επί Τουρκοκρατίας νεαρές κοπέλες για να ξεφύγουν από τους κατακτητές. Από εκεί πήρε και το όνομά του το χωριό σύμφωνα με την παράδοση. Ένα πολύ μικρό χωριό της Μεσσηνίας που κρύβεται μέσα στη φύση και κρύβει για τον επισκέπτη πολλές ομορφιές.

Οι περισσότεροι Μεσσήνιοι σπεύδουν να επισκεφτούν το χωριό για το καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής. Ο Μύλος, είναι ένα από τα εστιατόρια με πολύ καλά ζυμαρικά έξω από το οποίο σχηματίζονται ακόμα και ουρές επισκεπτών για να τα απολαύσουν. Ο Μένης είναι ένα εξίσου καλό εστιατόριο της περιοχής.

Τα πέτρινα καφενεία της περιοχής είναι τόσο ατμοσφαιρικά και αυθεντικά γραφικά που πρέπει οπωσδήποτε να τα επισκεφτείς μόνος ή με παρέα, χειμώνα καλοκαίρι. Η ησυχία, ο λίγος κόσμος και ο ίσκιος από τις μουριές είναι πραγματικά απολαυστικά και είναι από τους βασικούς λόγους που πηγαίνουμε στο όμορφο χωριό ξανά και ξανά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μικρά παραδοσιακά σπιτάκια, ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, αυλές με κληματαριές συνθέτουν ένα υπέροχο παραδοσιακό σκηνικό ενός κλασσικού πελοποννησιακού χωριού. Το πάρκο του Πηδήματος είναι παραμυθένιο. Τρεχούμενα νερά, ποταμάκια, λίμνες πανύψηλα δέντρα και άπλετος χώρος για να παίξουν τα παιδιά. Ιδανικό για πικ νικ, εκδρομές και καφέ. Από τις πηγές του Πηδήματος ξεκινά και ο ποταμός Άρης.

Εδώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις γιορτές και διαγωνισμοί μαγειρικής με τοπικές γεύσεις και βέβαια σχολικές εκδρομές. Πολιούχος της περιοχής είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και κάθε χρόνο, στις 21 Mαίου γίνεται πανηγύρι στην περιοχή.

Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι το αρχαίο κάστρο στο βουνό πάνω από το χωριό που όμως είναι προσβάσιμο μόνο με πεζοπορία.

Η ονομασία του χωριού γίνεται συχνά αντικείμενο αστεϊσμών από ντόπιους και μη αλλά όταν τα πράγματα σοβαρεύουν οι κάτοικοι «νευριάζουν» : Στο πρόσφατο παρελθόν αντέδρασαν έντονα στην απόφαση να ονομαστούν τα διόδια στον κοντινό αυτοκινητόδρομο «διόδια Καλαμάτας» και όχι «διόδια Πηδήματος»… αγαπούν πολύ τον τόπο τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

O κοντινότερος καλύτερος τόπος διαμονής είναι η πόλη της Καλαμάτας. Κάπου εδώ τελειώνει η περιήγησή μας στο ωραίο αυτό χωριό. Επόμενος σταθμός μας, τα περίφημα Αρφαρά.

 

Πρώτη ανάγνωση: walkie-talkie.blog