Ταξίδι

Σέλας, το φαινόμενο που μαγεύει!

1054

Είτε Βόρειο είτε Νοτιο το Σέλας πάντα θα είναι το εντυπωσιακότερο φωτεινό ουράνιο φαινόμενο . Ένα απο τα ομορφότερα δώρα της φύσης στον άνθρωπο , και ένας απο τους καλύτερους προορισμούς για ταξίδι –εμπειρία ζωής . Το Σέλας ένα φαινόμενο με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων , σχεδίων και με ξαφνικές και γρήγορες εμφανίσεις και μεταμορφώσειςκαθώς και ένας αγαπημένος προορισμός για ένα ταξίδι εμπειρία ζωής.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γής , και παρατηρέιται και στις ατμόσφαιρες και άλλων πλανητών. Μπορεί να το δούμε να αναγράφεται και Πολικό Σέλας δεδομένου ότι δραστηριοποιείται σε πολικές περιοχές τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο της Γής.

Απο τα αρχαία χρόνια το Σέλας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που θέλησαν να το μελετήσουν στην αρχαία Ελλαάδα , αν και οι εμφανίσεις του είναι σπάνιες στις παραμεσόγειες χώρες. Πρώτος επιστημονικά ερευνητής υπήρξε ο Αριστοτέλης που όπως αναγράφεται και στα Μετεωρολογικά του (Α’,5) : «Φαίνεται δέ ποτε συνιστάμενα νύκτωρ αἰθρίας οὔσης πολλὰ φάσματα ἐν τῷ οὐρανῷ…, ἡμέρας μὲν οὖν ὁ ἥλιος κωλύει, νυκτὸς δ’ ἔξω τοῦ φοινικοῦ (δηλαδή του ιώδους), τὰ ἄλλα δι’ ὁμόχροιαν οὐ φαίνεται»

 

Όπου μεταφράζεται πώς πρέπει να είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του Σέλαος κατά τη διάρκεια αίθριας νύκτας.Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας δεν είναι πάντα σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου παρουσιάζουν χάσματα , αυτά βλέπουμε στο Σέλας ώς κυματιστές «ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ» ή ακόμα και «ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ» , ονομασία που έδωσαν οι σύγχρονοι παρατηρητές .

Πιό συγκεκριμένα τα φαινόμενα αυτά ονομάζονται aurorae, και η δημιουργία τους οφείλεται απο την σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων αλλά και πρωτονίων, προερχόμενα από το διάστημα που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Βέβαια όπως και να έχει και όποια επιστημονική εξήξηση και αν υπάρχει το φαινόμενο είναι τόσο εντυπωσιακό , που αξίζει ο κόπος να αψιφήσεις τους -10 + βαθμους Κελσίου για να το δείς .

Το Σέλας όπως είπαμε παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές της Γής ,τόσο στο Βόρειο όσο και το Νότιο ημισφαίριο , συγκεκριμένα κατά μήκος της ζώνης του κέντρου που απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ στο σημείο των πόλων εμφανίζεται πολύ αραιότερα.

 

Η επικρατέστερη θεωρία για την ύπαρξη του είναι εκείνη του Αρένιους όπου το Σέλας προέρχεται από ακτινοβολούμενο από τον Ήλιο κονιορτό από σώματα αρνητικά ηλεκτρισμένα , όπου κατά την είσοδό τους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δημιουργούν φωτεινά φαινόμενα ανάλογα με εκείνα που παρατηρούνται στους σωλήνες Kρούκς.

Οι βόρειοι λαοί έχουν δόσει πολλές ερμηνείες μέσα απο την λαογραφία τους .Συγκεκριμένα οι Φινλανδοί θεωρούσαν ότι το Σέλας ήταν ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες.Αρχαιότερα πάλι πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν η αντανάκλαση από τις ασπίδες που κρατούσαν οι Βαλκυρίες, που ήταν νεκρές παρθένες στον ουρανό. Με τον συγκεκριμένο θρύλο φαίνεται να συνδέεται και η σκοτσέζικη έκφραση “Merry Dancers” (χαρούμενοι χορευτές), με ερωτικές όμως υπόννοιες . Οι Εσκιμώοι απο πλευράς τους πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που έψαχναν τους δικούς τους. Έτσι κατά τη διάρκεια του φαινομένου επικρατούσε απόλυτη ησυχία επι γής , για να μη κατέβει το Σέλας χαμηλά και τους αρπάξει , επειδή είχε αναγνωρίσει τη φωνή τους. Στον Μεσαίωνα η θεωρία για το Σέλας από την εκκλησιαστική τότε εξουσία ήταν προμήνυμα μεγάλου κακού. Μάλιστα γκραβούρες της εποχής αποτυπώνουν το Σέλας ως θηρίο της κόλασης με στόχο την απόλυτη καταστροφή.

 

‘Επιμέλεια άρθρου

Στράτος Παφλιωτέλλης