Ταξίδι

Σκωτία, η λατρεμένη σκοτεινή χώρα του μυστηρίου

1808

Υπάρχει μια εκδοχή που θεωρεί ότι το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη «σκότια χώρα» δηλαδή «σκοτεινή» χώρα. Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αφού καθημερινά η ομίχλη και η συννεφιά δίνουν την δική τους πινελιά στον ουρανό της.

Η Σκωτία είναι ένας λατρεμένος από πολλούς προορισμός για όλες τις εποχές του κόσμου.
Είναι η χώρα της γοτθικής ατμόσφαιρας, των κάστρων , του ουίσκι, των ιπποτών, των μύθων, της ιστορίας, της παρθένας φύσης, των άγριων παραλιών, των σπηλαίων της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και των 790 νησιών.
Το Εδιμβούργο είναι πρωτεύουσα της Σκωτίας, αλλά μεγαλύτερη πόλη της είναι η Γλασκώβη, στα δυτικά, που συγκεντρώνει το μισό σχεδόν πληθυσμό της Σκωτίας στην ευρύτερη αστική περιοχή της. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Dundee και το Aberdeen και στα highlands, το Inverness. Σύμφωνα με την ιστορία κάποτε υπήρχαν περίπου 3.000 κάστρα . Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει τα 17 .

Στην πόλη του Εδιμβούργου βρίσκεται το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου . Στο ROYAL MILE μπορείτε να επισκεφθείτε μουσεία, εκκλησίες, κάθε είδους εμπορικό κατάστημα αλλά και να θαυμάσετε τα επιβλητικά κτίρια τα οποία προκαλούν δέος στην θέα τους και μόνο. Η GRASSMARKET ήταν κάποτε τόπος εκτέλεσης ενώ σήμερα είναι το κέντρο της.

Ατελείωτοι είναι οι θρύλοι, οι διηγήσεις και οι περιγραφές, γι αυτήν την τόσο ιδιαίτερη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, στο ακραίο βόρειο κομμάτι του, η οποία μάλιστα καλύπτει περίπου το 1/3 του συνολικού εδάφους του.

Το κάστρο του Εδιμβούργου
Για πάνω από 800 χρόνια, αυτό το κάστρο αποτελεί ένα εθνικό σύμβολο και δικαίως, τον πιο δημοφιλή πόλο έλξης επισκεπτών της χώρας. Ο λόφος Din Eidyn, απ’ όπου πήρε το όνομά του το Εδιμβούργο ήταν ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο στους πολέμους της Σκωτίας. Το κάστρο χρησίμευσε κατά καιρούς ως βασιλικό παλάτι, στρατώνες, φυλακές και κοινοβούλιο και τώρα στεγάζει τα κοσμήματα του θρόνου της Σκωτίας και την περίφημη Πέτρα του Πεπρωμένου.

Γκαλερί τέχνης και Μουσείο Kelvingrove, Γλασκώβη
Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της που κόστισε 27,9 εκατομμύρια λίρες είναι η πιο δημοφιλής συλλογή τέχνης της Σκωτίας η οποία συγκεντρώνει όλα τα φώτα πάνω της. Περίπου 8.000 έργα μεγάλης διεθνούς αξίας, εκτίθενται σε τρεις ορόφους της γκαλερί.

Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας
Είναι μία από τις καλύτερες μικρές πινακοθήκες στον κόσμο και φιλοξενεί έργα των μεγαλύτερων ονομάτων της δυτικής τέχνης (Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Ελ Γκρέκο, Ρέμπραντ, Ρούμπενς και Μονέ, είναι μερικά από αυτά) και την πιο ολοκληρωμένη σειρά από αριστουργήματα της Σκωτίας.

Κάστρο Culzean
Σε μια πολυτελή έπαυλη απείρου μεγέθους και κομψότητας μετατράπηκε ο οχυρωματικός πύργος Culzean μετά την πλήρη ανακαινίση το 1970 και είναι ανοιχτό για το κοινό. Τα έργα ξεκίνησαν το 1777 και διήρκεσαν σχεδόν 20 χρόνια και τώρα το Culzean αποτελεί ένα αριστούργημα σε μια χώρα γεμάτη από υπέροχα κάστρα.