Lifestyle

ΑΥΤΑΓΑΠΗ: Τα 7 πρώτα αποτελέσματα που διαπιστώνουμε στη ζωή μας!

426
Επιμέλεια άρθρου : Παφλιωτέλλης Στράτος

 

Με μία λέξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ΑΥΤΑΓΑΠΗ, όπως την αποκαλεί στο ποίημα του «Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου» ο Τσάρλι Τσάπλιν. Πρόκειται για την δύναμη που δίνουμε στον εαυτό μας να πράξει το σωστό, να φερθεί στο σώμα και στο πνεύμα μας με τον καλύτερο τρόπο, η εκτίμηση που δείχνουμε στο είναι μας, ο υγιής εγωισμός που μας θωρακίζει από καθετί τοξικό. Στο άρθρο της η Aska Kolton, «7 πράγματα που συμβαίνουν όταν αρχίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας», που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tinybudha,  περιγράφει μία σειρά από πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν θα ξεκινήσεις να σε αγαπάς.

 

Η Aska Kolton μετά από 2 χρόνια  εφηβικής κατάθλιψης, αφιέρωσε 15 χρόνια σε βιβλία αυτοβοήθειας, τακτικό διαλογισμό, και στην άσκηση του καθρέφτη, καταγράφοντας καθημερινά στο ημερολόγιο της όλα τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων, και εφόσον είχε γίνει ευγενική και επιεικής με τον εαυτό της θεωρούσε ότι κατείχε το άθλημα της ΑΥΤΑΓΑΠΗΣ, τελικά όμως έκανε λάθος.

 

Σε ένα ταξίδι στο Περού σε μία δύσκολη περίοδο για εκείνη στα προσωπικά και επαγγελματικά της, είχε μια συνάντηση με ένα σαμάνο, ο οποίος επέμενε να της επαναλαμβάνει το εξής:  «όταν αρχίσει να αγαπάει τον εαυτό της»  θα λυθούν και τα προβλήματα της, και έτσι έγινε!

 

Όταν αρχίσετε να αγαπάτε τον εαυτό σας λοιπόν:

  1. Αποκτάτε τον πλήρη έλεγχο της ζωής σας

Η συνειδητοποίηση ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχετε επιλογές είναι μια ευχάριστη, ανακουφιστική εξέλιξη. Όσες φτωχές επιλογές κι αν έχετε κάνει από φόβο, ενοχή ή ντροπή στο παρελθόν, όταν αρχίσετε να αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας θα σταματήσετε να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους. Θα αρχίσετε να επιλέγετε αυτά που χαροποιούν και ικανοποιούν πρώτα από όλα εσάς τους ίδιους.

 

  1. Βάζετε όρια στην αγάπη

Έχοντας ως προτεραιότητα τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες γίνεστε αυτόματα πιο διεκδικητικοί και περισσότερο αποφασισμένοι. Σταματάτε να ξοδεύετε άσκοπα χρόνο σε ανθρώπους που δεν ανταποδίδουν τα συναισθήματα σας ή δεν σέβονται την προσωπικότητα σας. Όταν αρχίσετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, η αναζήτηση της αγάπης έχει ευτυχή κατάληξη.

 

  1. Σταματάτε να ζητάτε την αποδοχή

Είναι ίσως το πιο απελευθερωτικό πράγμα. Όταν αρχίσετε να αγαπάτε και να σέβεστε τον εαυτό σας, θα σταματήσετε να ανησυχείτε αν αρέσετε στους άλλους. Συνακόλουθα θα πάψετε να κάνετε πράγματα για να έχετε την αποδοχή τους. Αυτό θα σας επιτρέψει αυτόματα να είστε αυθεντικοί, λιγότερο σε άμυνα, περισσόυερο ο αληθινός σας εαυτός.

 

  1. Παίρνετε καλύτερες αποφάσεις

Πολλές φορές βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε δουλειές που δεν μας ευχαριστούν λόγω συνήθειας ή από φόβο να τολμήσουμε ένα βήμα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Πότε όμως θα καταλάβουμε αυτό που πρώτος έγραψε ο Καβάφης ότι «σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός». Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας αρχίζουμε να κάνουμε επιλογές που μας ευχαριστούν. Και οι επιλογές αυτές δεν είναι ποτέ λάθος. Ακόμα κι αν δεν μας πάνε εκεί που ονειρευόμασταν, θα μας προσφέρουν πολλά μαθήματα και θα μας οδηγήσουν εκεί που πρέπει, στον προορισμό που αγαλλιάζει την ψυχή μας.

 

  1. Απολαμβάνετε τη συντροφιά του εαυτού σας

Πολλές φορές γεμίζουμε τη μέρα μας με υποχρεώσεις και συναντήσεις με ανθρώπους απλά και μόνο για να μην μείνουμε μόνοι. Φοβόμαστε τη μοναξιά, τρέμουμε να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας. Αν όμως τον αγαπήσουμε και αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που επιθυμούμε, θα κατανοήσουμε τις ανάγκες του, θα ξεδιαλύνουμε τα όνειρα του και θα γνωρίσουμε τα όρια του. Όταν αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας, θα νιώθετε άνετα να κάνετε παρέα μαζί του. Και από τη θέση αυτή της αυτάρκειας, αυτόματα θα είστε και περισσότερο ελκυστικοί στους άλλους.

 

  1. Αναπτύσσετε δυνατή σχέση με τον εαυτό σας

Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας. Να τον αγαπάμε ακόμα κι όταν διαφωνούμε μαζί του, να τον κατανοούμε ακόμα κι αν φέρετε περίεργα. Γιατί μόλις νιώσει ότι δεν τον αμφισβητούμε, ότι τον αποδεχόμαστε και τον στηρίζουμε θα ανθίσει σε όλο του το μεγαλείο. Γιατί μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής είναι ότι όταν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, βελτιώνονται και σχέσεις με τους γύρω μας.

 

  1. Σταματάτε να αναζητάτε την ευτυχία στους άλλους

Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση και δική σας απόφαση. Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε ανάγκη τους άλλους για να είστε ευτυχισμένοι. Όλη η αγάπη που χρειάζεστε για να νιώθετε ευτυχία βρίσκεται μέσα σας. Και κάπως έτσι θα σταματήσετε να αποζητάτε ένα αύριο που θα σας φέρει όλα όσα θέλετε και θα εκτιμήσετε όλα όσα βρίσκονται σήμερα μπροστά σας. Υπάρχει μεγαλύτερη αρετή από την ευγνωμοσύνη;

 

Συγγραφέας: Aska Kolton. Πηγή: tinybuddha.com