Lifestyle

Νηστεύοντας ψυχή τε και σώματι… την τοξικότητα! – Μέρος 2ο

225

   

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»

Η συνέχεια…

Κακό πράγμα οι τοξίνες τελικά! Όλες οι τοξίνες! Σώματος και ψυχής. Το είπαμε και το δείξαμε στο 1ο μέρος του θέματος αυτού· εκεί, όπου αναφερθήκαμε στο πώς να εντοπίζουμε τα διαπροσωπικά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων, αλλά και στην βλαβερή επίδραση, που μπορεί να έχουν αυτά στη ζωή μας. Εδώ, στο 2ο μέρος του θέματος αυτού, θα αναφερθούμε σε τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης της τοξικότητας των ανθρώπων αυτών· κοινώς, θα μιλήσουμε για την ‘’αποτοξίνωσή’’ μας.

Γράφει η Πηνελόπη Κοφιάνη 

Πώς διαχειρίζονται:

. Με ευελιξία αλλά και όρια στην κατανόηση και την ενσυναίσθησή μας. Με καλοσύνη, αλλά καμία ανοχή. Αυτό σημαίνει, πως θα πρέπει να βλέπουμε και τις δύο πλευρές του «νομίσματος», ώστε η δική μας συμπεριφορά απέναντι στον εαυτό μας και σε κείνους να είναι ισορροπημένη και σταθερή. Από την μία δηλαδή, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, πως πρόκειται για άτομα φοβισμένα, ψυχικά τραυματισμένα, άτομα που μπορεί να μην έχουν γνωρίσει αποδοχή, στοργή κι αγάπη  ιδιαίτερα στην τρυφερή τους ηλικία, ή ακόμα και για άτομα που δεν έμαθαν κάποιον άλλον τρόπο επιβίωσης, παρά αυτόν, που τους κράτησε μακριά από αξίες και αρχές. Ας μην ξεχνάμε πως τα τοξικά τους χαρακτηριστικά είναι αυτά των διαταραχών προσωπικότητας, οι οποίες με τη σειρά τους είναι απότοκα ανεπίλυτων ψυχικών συναισθηματικών τραυμάτων. Από την άλλη όμως, πρέπει κι εμείς να καταλάβουμε, ότι αφενός δεν είμαστε και δεν οφείλουμε να είμαστε ‘’σάκοι του μποξ’’ ή  ‘’ψυχολόγοι’’ κανενός, αφετέρου, πως οφείλουμε πρωτίστως αγάπη, φροντίδα και σεβασμό στον εαυτό μας.

. Σίγουρα όχι με αντίποινα. Πρέπει να αντιληφθούμε, πως όταν μιμούμαστε την δική τους συμπεριφορά, στην προσπάθειά μας να αμυνθούμε, πετυχαίνουμε μόνο τα εξής:

1ον  Να παίζουμε το ‘’παιχνιδάκι’’  τους και μάλιστα στην ‘’έδρα’’ τους.

2ον  Να τους θέτουμε πια ξεκάθαρα απέναντί μας.

3ον  Να αναπαράγουμε συνεχώς το  μοντέλο του  θύματος-θύτη, με τους ρόλους απλά να εναλλάσσονται.

4ον Να μετατρεπόμαστε σιγά-σιγά σε έναν εαυτό που δεν μας αρέσει.

5ον Να τους ‘’θρέφουμε’’ περισσότερο και όχι να τους νουθετούμε, όπως νομίζουμε.

Πώς αντιμετωπίζονται:

. Κάνοντας μια ‘’κουβέντα’’ με τον εαυτό μας ή αλλιώς τις σωστές ερωτήσεις. Απαντώντας ειλικρινά στις παρακάτω ερωτήσεις ή και σε παρόμοιες αυτών, εξάγουμε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τον εαυτό μας, τις αντιδράσεις του και τους φόβους μας. Αυτό είναι ένα βήμα ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας οδηγεί σχεδόν αυτόματα και στις λύσεις.

«Γιατί προσπαθούμε να εξηγήσουμε την ανεξήγητη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων;» «Και γιατί προσπαθούμε να αποδείξουμε τον εαυτό μας σε αυτούς;» «Γιατί καταφέρνουν να μας επηρεάζουν και πώς;» «Άραγε έχουν πετύχει κάποιο ‘’ευαίσθητό μας νεύρο’’;» «Κι αν ναι, τότε ποιο είναι αυτό;» «Είναι πράγματι η γνώμη τους για το άτομό μας τόσο σημαντική, σε σημείο μάλιστα να επηρεαζόμαστε σε τέτοιο βαθμό;» «Γιατί τους κρατάμε στη ζωή μας, αφού μας επηρεάζουν αρνητικά;» «Τι νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη να πάρουμε από αυτούς;» «Τι μας δίνουν όμως τελικά;» «Μπορούμε να τους απομακρύνουμε ή να απομακρυνθούμε έστω και μερικώς;» «Κι αν ναι, τότε με ποιο τρόπο;» «Μήπως φοβόμαστε, ότι θα είναι δύσκολο να τους απομακρύνουμε ή να απομακρυνθούμε;» «Ναι, αλλά και η αρνητική τους επιρροή στη ζωή μας;» «Αυτήν την θεωρούμε εύκολα διαχειρίσιμη;» «Κι αν όντως θεωρούμε, πως είναι εύκολα διαχειρίσιμη, τότε γιατί δεν αισθανόμαστε καλά μαζί τους;» «Κι άραγε οι εύκολες και πρόχειρες λύσεις, έχουν ποτέ δώσει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα;».

. Με EQ (emotional intelligence quotient/συναισθηματική νοημοσύνη) και όχι με IQ (intelligence quotient/δείκτη νοημοσύνης). Θα χρειαστεί δηλαδή, να επιστρατεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην τοξικότητα, η ασπίδα που χρειαζόμαστε, είναι η συναισθηματική μας νοημοσύνη, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και καταστάσεις, που δρουν επιζήμια  στον συναισθηματικό μας κόσμο. Αποδεδειγμένα, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, διαχειρίζονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα τοξικούς ανθρώπους και τοξικές καταστάσεις. Κι αυτό γιατί:

1ον  Γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι δυνατότητες, οι ικανότητες κι οι δεξιότητές τους, αλλά και πού υστερούν, ποια είναι τα «θέλω» τους κι οι προτιμήσεις τους, καθώς και τον βαθμό, όπου όλα τα παραπάνω είναι σε θέση να επηρεάσουν τους ίδιους αλλά και τους άλλους. Με απλά λόγια, έχουν αυτογνωσία.

2ον  Διακρίνουν την διαφορά μεταξύ της συγχώρεσης και της λήθης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξέρουν πολύ καλά, πως για να πάνε παρακάτω με τη ζωή τους και να μπορούν να χτίζουν υγιείς σχέσεις, θα πρέπει να κατανοήσουν και να συγχωρέσουν – χωρίς να ξεχάσουν όμως ποτέ – ανθρώπους, που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη τους και καταστάσεις που τους πλήγωσαν.

3ον  Όταν ‘’πέφτουν, ξανά σηκώνονται’’. Αυτό λέγεται ανθεκτικότητα και μεταφράζεται ως εξής: γνωρίζουν πολύ καλά πως «ουδείς άτρωτος». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχουν ήδη κερδίσει την άσκοπη ‘’μάχη’’ με τις ενοχές και τις τύψεις, που θα ένιωθαν, αν δεν αναγνώριζαν και τα τρωτά τους σημεία. Έτσι, ‘’αναρρώνουν’’ πολύ πιο γρήγορα από τις ‘’πληγές’’ τους, επιστρέφοντας δυνατότεροι κάθε φορά.

4ον  Ξέρουν πότε, πού, πώς και ποια όρια να θέσουν, όταν νιώσουν πως απειλείται η ικανότητά τους, να είναι δημιουργικοί και αποτελεσματικοί. Συνεπώς, δεν αφήνουν εύκολα ανθρώπους και καταστάσεις να τους επηρεάσουν.

5ον  Φροντίζουν να κρατάνε ‘’τις μπαταρίες τους φορτισμένες’’. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η θετική τους ενέργεια τους είναι απαραίτητη, γι’ αυτό και μοιάζουν σαν να είναι προγραμματισμένοι, να την προστατεύουν και να την ανανεώνουν. Ονομάζονται δε «ενεργειακά έξυπνοι» και οι ‘’κεραίες’’ τους είναι ρυθμισμένες να πιάνουν σχετικά γρήγορα τους τοξικούς ανθρώπους ή αλλιώς τα ενεργειακά βαμπίρ και να τους αποφεύγουν. Αν δεν μπορούν, τότε ξέρουν πολύ καλά πώς και πότε χρειάζεται να ανανεώσουν την πολύτιμη ενέργειά τους.

6ον  Πάντα ψάχνουν τη λύση στο πρόβλημα. Έχουν τον εξής τρόπο σκέψης: «Αφού υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και η λύση του». Δεν θα τους δούμε να στέκονται ποτέ στο πρόβλημα, παρά μόνο για όσο χρειάζεται, ώστε να το εξετάσουν σωστά. Αυτό, τους δίνει την δυνατότητα να δουν τις επιλογές τους και να δράσουν αναλόγως.

7ον  Θέτουν στόχους και ξέρουν, πώς να επικεντρώνονται σε αυτούς. Οι ευφυείς και έξυπνοι συναισθηματικά άνθρωποι είναι ‘’ομαδικοί παίκτες’’, που πιστεύουν στην καθοδήγηση και συνηθίζουν να θέτουν στόχους και να τους υλοποιούν. Όταν λοιπόν έχουν να κάνουν με τοξικούς ανθρώπους, φροντίζουν να βρουν το δικό τους δίκτυο υποστήριξης, επειδή γνωρίζουν, πως ως μονάδες θα είναι πιο δύσκολο να τους αντιμετωπίσουν. Κι επειδή γνωρίζουν καλά, πως οι εσωτερικοί περισπασμοί είναι ισχυρότεροι από τους εξωτερικούς, μπορούν και επικεντρώνονται στον στόχο που έχουν μπροστά τους, τοποθετώντας τους τοξικούς ανθρώπους έγκαιρα στο πλάι, δεξιά κι αριστερά τους.

. Ενισχύοντας το δίκτυο των θεραπευτικών μας ανθρώπων. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι άνθρωποι εκείνοι, που:

  • μας εμπνέουν εμπιστοσύνη, διότι σέβονται χώρο, χρόνο, ιστορία και προσωπικότητά μας.
  • θέλουν να μας ακούσουν, δεν θέλουν να μας κρίνουν, ούτε να μας χειραγωγήσουν και να μας αλλάξουν.
  • είναι φιλικοί, καλοσυνάτοι, αυθεντικοί και ακέραιοι χαρακτήρες.
  • μαζί τους νιώθουμε ασφαλείς κι όχι άβολα, ελεύθεροι να εκφράσουμε τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας.
  • έχουν συνέπεια σε λόγο και πράξεις και ενδιαφέρονται για την ουσία και όχι για το φαίνεσθαι.
  • με λίγα και απλά λόγια, νιώθουμε να μας “μολύνουν” με την θετική τους ενέργεια.

«Κάλλιον τό προλαμβάνειν ἤ τό θεραπεύειν». Ιπποκράτης